Ministrul suedez pentru integrare, Erik Ullenhag, a acuzat Romania ca nu foloseste suficient fondurile europene pentru sprijinirea populatiei de etnie roma, ministrul roman al Fondurilor UE, Eugen Teodorovici, replicand joi ca aproximativ 20% dintre romii din Romania sunt beneficiari finali ai POSDRU.

Evacuare romi Militari 7Foto: Hotnews

"Sincer, e socant sa oferim noi mijloace pe care statele membre nu le cer. De exemplu, este profund ingrijorator ca Romania nu solicita instrumentele UE existente pentru a imbunatati situatia romilor'', a declarat oficialul suedez pentru agentia de TT, citata de AFP.

Politicianul liberal-popular a facut astfel referire la un articol semnat de doi colegi de-ai sai de partid, in ziarul Dagens Nyheter, titrat ''Sa lasam Romania sa plateasca factura'', in care semnatarii critica Romania pentru faptul ca nu le-ar oferi cetatenilor romani o protectie sociala disponibila tuturor, "indiferent de etnia sau originea lor".

In replica, ministrul roman al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, afirma ca aproximativ 20% dintre cetatenii romani de etnie roma beneficiaza de Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

"In conditiile in care statisticile arata ca beneficiarii finali ai Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) de etnie roma reprezinta aproximativ 20% din totalul persoanelor din aceasta comunitate inregistrata in tara noastra, iar absorbtia la nivelul POS DRU a crescut semnificativ, acuzatiile aduse Romaniei ca nu ar utiliza fondurile UE alocate pentru incluziunea acestei populatii sunt nejustificate", a declarat Teodorovici, citat de un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.

De asemenea, el a precizat ca incepand cu luna mai 2012, actualul Guvern a luat masurile care au condus la cresterea gradului de absorbtie a fondurilor UE din POSDRU de 4,5 ori, ajungand la 29%, in prezent.

Romania a atras rambursari efective de bani de la Comisia Europeana de aproape 1 miliard de euro, prin POSDRU, in actuala perioada de programare.