Programul finantat din fonduri europene prin care elevii primesc lapte si fructe in scoli va fi simplificat, potrivit unei propuneri avansate joi de Comisia Europeana. Romania a absorbit doar 14,3% din banii europeni pentru distribuirea de mere in scoli, in anul scolar 2012/2013.

Comisia Europeana vrea sa reunesca astfel intr-un cadru comun cele doua programe destinate scolilor, care au fost pana in prezent separate, respectiv Programul de incurajare a consumului de fructe in scoli si Programul de distribuire a laptelui in scoli.

Existenta acestui cadru unic va reduce sarcinile de gestionare si de organizare ale autoritatilor nationale, ale scolilor si ale furnizorilor si va spori eficienta programului, sustine executivul european.

Potrivit propunerii, participarea la sistem va fi facultativa pentru statele membre, care vor avea, de asemenea, posibilitatea de a alege produsele pe care doresc sa le distribuie.

Noul program, odata aprobat, va dispune de un buget de 230 de milioane de euro pentru fiecare an scolar (150 de milioane de euro pentru fructe si legume si 80 de milioane de euro pentru lapte). In comparatie cu bugetul noului program, suma corespunzatoare din bugetul pentru anul 2014 este de 197 de milioane de euro (respectiv 122 de milioane de euro si 75 de milioane de euro), a mentinat CE.

"Prin schimbarile propuse astazi, dorim sa ne sprijinim pe programele existente pentru a pune capat tendintei de scadere a consumului si pentru a ii sensibiliza pe copii in legatura cu beneficiile oferite de aceste produse. Aceasta este o masura importanta pentru incurajarea unor modificari durabile ale obiceiurilor alimentare ale copiilor si pentru cresterea sensibilizarii asupra provocarilor importante cu care se confrunta societatea", a declarat comisarul euorpean pentru Agricultura, Dacian Ciolos.

In privinta programului privind distribuirea laptelui in scoli, Romania este pe locul al patrulea in UE ca utilizare a banilor europeni, cu 8,3 milioane de euro in anul scolar 2011/2012.

In schimb, programul de distribuire a merelor in scoli nu functioneaza atat de bine: in anul scolar 2012/2013, Romania avea alocati 9,7 milioane de euro, din care a absorbit doar 14,3%.