Comisia Europeana a cerut Romaniei si celorlalte state membre UE sa nu se grabeasca sa trimita la Bruxelles forma finala a Acordului de parteneriat pentru absorbtia fondurilor europene 2014-2020, pentru a redacta documente de calitate, a declarat joi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, in replica la reprosurile aduse de presedintele Traian Basescu, potrivit carora Guvernul intarzie transmiterea documentelor programatice la Bruxelles.

"In mai multe randuri, oficialii Comisiei Europene au subliniat ca nici Romania, nici celelalte state membre UE nu trebuie sa se grabeasca sa transmita formal propuneri de Acord de Parteneriat, deoarece trimiterea documentelor de programare nu este o cursa contra cronometru, ci este important sa fie transmis un document de calitate", precizeaza Eugen Teodorovici, intr-un comunicat emis, joi, de Ministerul Fondurilor Europene.

El reda si o declaratie atribuita comisarului european pentru Dezvoltare Regionala, Johannes Hahn, potrivit careia transmiterea Acordului de parteneriat la Bruxelles "nu este o cursa, nu trebuie sa fii primul sau sa-l adopti cat mai repede, calitatea este cea care conteaza".

De asemenea, ministrul Fondurilor Europene ii reaminteste "domnului presedinte ca, desi Romania a fost primul stat caruia Comisia Europeana i-a aprobat documentul de programare pentru atragerea fondurilor structurale si de coeziune in perioada 2007-2013, tara noastra nu a fost mentinuta in varful clasamentului din punct de vedere al atragerii fondurilor alocate, din cauza problemelor din sistemul de implementare al acelei perioade".

Oficialul guvernamental mai argumenteaza prin faptul ca pentru fondurile europene din perioada de programare 2007-2013, Romania a fost prima tara care a transmis la Bruxelles documentul programatic de atunci, insa "tara noastra nu a fost mentinuta in varful clasamentului din punct de vedere al atragerii fondurilor alocate, din cauza problemelor din sistemul de implementare al acelei perioade".

In context, Teodorovici subliniaza ca Guvernul respecta calendarul transmiterii Acordului de parteneriat 2014-2020 la Bruxelles, convenit cu Comisia Europeana.

"Romania a stabilit un calendar cu partea comunitara in privinta transmiterii Acordului de Parteneriat iar datele au fost respectate intocmai de catre partea romana. Astfel, la sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie, documentul va fi transmis la Bruxelles, in acest moment el aflandu-se in faza de dezbatere publica. Mai mult decat atat, Romania va trimite acest document cu aproape 2 luni inainte ca termenul Comisiei sa expire, acesta fiind 20 aprilie", a precizat ministrul Teodorovici.

In 4 februarie, Guvernul a anuntat o noua amanare a transmiterii la Bruxelles a Acordului de parteneriat pentru fondurile europene din perioada de programare 2014-2020, fata de calendarele anuntate anterior. Astfel, Romania urmeaza sa transmita strategia la Comisia Europeana pana la sfarsitul lunii februarie, a anuntat ministrul de resort, Eugen Teodorovici.

In 11 decembrie 2013, Guvernul decisese, printr-un memorandum, sa-si trimita la Bruxelles strategia pana la finele lunii ianuarie 2014.

Si aceasta tot o amanare a fost, pentru ca potrivit unei foi de parcurs publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, document revizuit in 7 octombrie, MFE ar fi trebuit sa transmita oficial la Bruxelles Acordul de Parteneriat inca din luna noiembrie 2013.

Pana in prezent, MFE a transmis la Bruxele sun proiect privind Acordul de parteneriat (in mai 2013) si un prim draft al Acordului de parteneriat (in octombrie 2013), insa aceste documente au fost primite critic de serviciile Comisiei Europene.

In februarie 2014, MFE a publicat pe site-ul sau cel de-al doilea proiect al Acordului de parteneriat, document care ar urma sa fie trimis la Bruxelles pana la finele acestei luni, dupa consultarea publica.

Miercuri, intr-o declaratie de presa, presedintele Traian Basescu a reprosat Guvernului anumite intarzieri in transmiterea Acordului de parteneriat 2014-2020 si a Masterplanului pentru transport la Bruxelles, ceea ce ar intarzia absorbtia fondurilor UE din perioada de programare respectiva.

"Exista o mare problema, programele operationale nu pot fi declansate nu numai din lipsa acestui acord, dar Guvernul trebuie sa produca un masterplan pe tranporturi credibil, care sa fie aprobat de Comisia Europeana si care sa reflecte prioritatile de finantare a infrastructurii. (...) In lipsa masterplanului pe transporturi, despre care Guvernul spune ca va fi gata in luna aprilie, nu se pot declansa programele operationale, nici cele de mediu, nici cele pe dezvoltare regionala s.a.m.d", a spus Basescu.

"Practic, din punct de vedere al absorbtiei Fondurilor de Coeziune, anul 2014 este un an pierdut, din neprofesionalism, din amatorism excesiv la nivelul Guvernului Victor-Viorel Ponta", a mai afirmat presedintele.