Comisia Europeana a rambursat Romaniei peste 1,2 miliarde de euro din fondurile structurale si de coeziune, a declarat, miercuri, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, care, insa, a avertizat asupra unor "deficiente majore" in implementarea Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Eugen TeodoroviciFoto: UELIVE.RO

De asemenea, la inceputul lunii martie, Romania a mai primit 55 de milioane de euro de la Comisie, a precizat el, citat de un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

"Romania a incasat peste 1,2 miliarde de euro din fondurile structurale si de coeziune in luna februarie 2014, suma care reprezinta aproape 25% din incasarile din perioada 2007-2013. Toate aceste recorduri in cascada inregistrate in luna februarie, 830 de milioane de euro fonduri europene intr-o singura zi, 20 februarie, si inca 304,6 milioane euro, in ziua urmatoare, 21 februarie, se datoreaza tocmai masurilor adoptate de catre actualul Guvern al Romaniei in 2013, un an foarte bun din punct de vedere al absorbtiei fondurilor. Mai mult, la inceputul lunii in curs, martie 2014, a fost transferata de catre Comisia Europeana suma de 55 de milioane de euro", a afirmat ministrul Teodorovici.

El a facut aceste afirmatii la reuniunea anuala a Autoritatilor de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) si pentru Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA).

"In cadrul reuniunii de astazi, am discutat, in principal, despre deficientele majore in implementarea POS DRU, iar in baza informatiilor prezentate de AM POS DRU reprezentantii MFE urmeaza sa identifice un prim set de solutii", a mai spus Teodorovici.

Potrivit acestuia, masurile MFE pentru POSDRU vor viza:

  • finalizarea evaluarii proiectelor depuse in vara anului 2013,
  • finalizarea contractarii fondurilor europene,
  • evitarea dezangajarii automate a fondurilor alocate la nivelul acestui program,
  • corectarea informatiilor din SMIS - Sistemul Unic de Management al Informatiei.

La intrunire au participat reprezentanti ai Directiei Generale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune din cadrul Comisiei Europene, ai Autoritatii de Audit din cadrul Curtii de Conturi a Romaniei, ai Autoritatii de Certificare si Plata din cadrul Ministerului Finantelor Publice, ai AM POS DRU si AM PODCA, dar si reprezentanti ai organismelor intermediare POS DRU.

Reamintim ca incepand cu data de 1 martie, au fost transferate in subordinea MFE Autoritatile de Management POS DRU, de la Ministerul Muncii, si POS CCE (Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice) de la Ministerul Economiei.

AM PODCA se afla in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Citeste si: