Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri prima versiune oficiala a Acordului de Parteneriat 2014-2020, a anuntat ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici. Acesta a precizat ca documentul va fi trimis oficial Comisiei Europene pana la sfarsitul lunii martie, iar de la 1 aprilie va incepe dialogul formal pe marginea lui. Urmatorul pas este finalizarea documentelor pe cele patru programe operationale. "Obligatia este de a trimite in trei luni programele operationale. Noi am anticipat si speram sa trimitem aceste documente in luna mai", a spus Teodorovici.

Ministrul a mai spus ca va fi o schimbare de abordare in vederea cheltuirii fondurilor europene alocate Romaniei pentru perioada 2014-2020. "Cele 43 de miliarde de euro vor fi cheltuite in prima parte a acestei perioade", a precizat Teodorovici. Acesta a mai afirmat ca se va insista pe simplificarea sistemului de cheltuire a banilor europeni, iar in luna mai vor fi prezentate ghidurile solicitantului.

Acordul de Parteneriat trebuie aprobat de Comisia Europeana in termen de trei luni din momentul in care il primeste. "Daca vor fi observatii, timpul se opreste pana se raspunde la acele intrebari", a afirmat ministrul fondurilor europene. Acesta crede ca este imposibil sa nu existe comentarii din partea Comisiei Europene, deoarece asa s-a intamplat si in cazul altor state. De aceea nu poate estima perioada in care va fi aprobat acordul. "Asta tine de Comisie si de modul in care noi vom raspunde", a mai spus Teodorovici.

Conform regulamentelor UE, Ministerul Fondurilor Europene trebuie sa transmita Acordul de Parteneriat pana la data de 22 aprilie 2014, termenul limita.

Lista documentelor publicate luni, 17 martie a.c., pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene: