O dezbatere pe tema fondurilor europene urmeaza sa aiba loc luni in Camera Deputatilor, la solicitarea grupului parlamentar al PDL, care i-a adresat si premierului Victor Ponta invitatia de a participa. "La solicitarea grupului PDL, vom avea o dezbatere pe fonduri europene in plenul Camerei Deputatilor. Activitatea va avea loc, in prezenta premierului, luni dupa-amiaza, de la ora 16,00. Premierul a fost informat si va participa", a declarat secretarul Camerei Deputatilor, Niculae Mircovici, potrivit Agerpres.

Grupul PDL din Camera Deputatilor a depus la Biroul Permanent o solicitare pentru organizarea unei dezbateri in plenul acestui for legislativ in care premierul Victor Ponta sa explice cum intentioneaza sa cheltuie fondurile europene in perioada 2014-2020.

"Practic, astazi (n.r.- pe 25 martie) Ministerul Fondurilor Europene a primit atributii de negociere a Acordului de Parteneriat. Mi se pare revoltator ca pana astazi n-a avut astfel de atributii. Azi dimineata l-am auzit pe premierul Ponta cum povestea despre negocieri, despre valori pe fonduri europene, despre cum s-a facut negocierea si ce planuri are. Noua ni se pare revoltatoare aceasta negociere, Romania pierde prin modul in care Guvernul Ponta gestioneaza Acordul de Parteneriat si fondurile pe 2014-2020. PDL a decis sa solicite, in temeiul art. 182 din Regulament, o dezbatere pe tema fondurilor europene. Deci, il chemam saptamana viitoare pe Ponta in Parlament. Sa vina sa ne explice cum vrea sa cheltuim banii pe 2014-2020", a afirmat deputatul PDL Alexandru Nazare.

El a explicat ca PDL are trei solutii de absorbtie a banilor europeni in perioada 2014-2020, si anume: programe regionale, debirocratizarea sistemului de utilizare a fondurilor europene si un program dedicat celei mai sarace regiuni a Romaniei.

Premierul Victor Ponta a replicat, in aceeasi zi, ca vine "cu drag" in Parlament la dezbateri, dar la cea solicitata de deputatii PDL referitoare la fondurile europene nu ar dori sa-si "piarda timpul" avand in vedere "competenta" in domeniu demonstrata de guvernarea democrat-liberala.

"E ca leprosul care vorbeste de oamenii sanatosi. Pai, ce sa-mi spuna PDL? Ei ne-au lasat guvernarea cu 7% (absorbtie de fonduri europene - n.r.). Noi avem 34%. Ce sa ma-nvete ei? Ce sa nu fac, probabil. Eu vin la toate dezbaterile, dar totusi, chiar au lapsus de memorie. Ce li se-ntampla? Tocmai am prezentat astazi, am fost la o dezbatere. Fara sa mai vorbesc despre ei, ca vorbesc degeaba de PDL. 7% era absorbtia si toate programele operationale blocate. Astazi sunt toate deblocate si suntem la 34%. Altfel, vorbesc cu drag si vin de fiecare data, dar totusi nu as vrea sa imi pierd timpul cu niste indivizi despre a caror competenta cred ca ne-am lamurit cu totii. (...) Chiar sunt total neseriosi, am impresia", a declarat Ponta, care participase la forumul "Fonduri europene 2014-2020: Noile mecanisme pentru cresterea ratei de absorbtie".

Deputatii au aprobat pe 25 martie, in plen, preluarea de catre Ministerul Fondurilor Europene a Autoritatii de Management POS CE de la Ministerul Economiei si a Autoritatii de Management POS DRU de la Ministerul Muncii prin adoptarea proiectului de lege privind aprobarea OUG 9/2014 pentru aprobarea unor masuri de eficientizare a sistemului de gestionare a instrumentelor structurale.