​Ministerul roman al Fondurilor Europene (MFE) este deschis la aprofundarea colaborarii cu Guvernul Suediei pentru cresterea capacitatii administrative a Romaniei in managementul fondurilor europene destinate comunitatilor defavorizate, afirma ministrul Eugen Teodorovici, intr-o scrisoare transmis marti secretarului de stat Oscar Waglund Soderstrom din Ministerul suedez al Afacerilor Europene. Scrisoarea este adresata si comisarilor europeni Johannes Hahn (politica regionala) si Laszlo Andor (afaceri sociale).

"Ministerul Fondurilor Europene din Romania isi exprima deschiderea pentru o colaborare aprofundata si propune continuarea dialogului bilateral si a cooperarii administrative cu Suedia, pe chestiuni tehnice pentru aplicarea celor mai bune practici in vederea cresterii capacitatii de gestionare a fondurilor europene, pentru a optimiza mecanismul existent si viitor", scrie Teodorovici.

De asemenea, in scrisoarea sa, Eugen Teodorovic arata ca Guvernul Romaniei intelege ca situatia unor cersetori romi cu cetatenie romana aflati in Suedia a creat tensiuni sociale si politice in aceasta tara, insa Bucurestiul observa, cu ingrijorare, un discurs populist si chiar xenofob alimentat de criza economica in unele state membre ale Uniunii Europene.

In scrisoarea lui, Teodorovici face referire la o vizita facuta in 25 martie la Bucuresti de o delegatie guvernamentala suedeze, condusa de secretarul de stat Soderstrom, care a expus autoritatilor romane problematica referitoare la o serie de cetateni romani de etnie roma care ar practica cersetoria in Suedia.

"Am luat nota de prezentarea pe care delegatia suedeza a facut-o legat de situatia curenta din Suedia, cu referire la existenta romilor cu cetatenie romana, unii dintre ei practicand cersetoria. Suntem constienti ca aceasta situatie a creat tensiuni politice si sociale interne, conducand mai tarziu la o dezbatere mediatizata in acest caz", le spune ministrul Teodorovici suedezilor.

"Observam, cu ingrijorare, ca criza economica inregistrata in ultimii ani a alimentat un discurs populist si chiar xenofob in unele state membre. Cum poate ca veti fi de acord, acest tip de atitudine afecteaza in primul rand cetateni straini si mai ales anumite populatii cum sunt romii", atrage atentia ministrul roman al Fondurilor Europene.

Pe termen scurt, partea romana isi exprima "interesul crescut in cautarea solutiilor practice impreuna cu guvernul suedez, aplicabil in viitorul apropiat pentru a identifica proiectele nationale si transnationale care intrunesc nevoile grupurilor vulnerabile identificate".

Social-democratul Tedorovici a transmis scrisoarea dupa ce in aceeasi zi a remis presei o declaratie in care il critica pe ministrul suedez al Afacerilor Europene, popular-liberala Brigitta Ohlsson, care criticase Guvernul Romaniei pentru ca ar fi refuzat sprijinul Suediei in gestionarea fondurilor europene destinate ameliorarii situatiei romilor.

"<> aruncat Romaniei, astazi, prin vocea doamnei Brigitta Ohlsson, nu tine deloc seama de parteneriatul de care credeam ca ne bucuram, cu atat mai putin de un set de valori si de principii comune, de responsabilitatea ambelor state de a le apara si nici de drepturile fiecarui cetatean european, indiferent de etnia sa", a afirmat Teodorovici, intr-o declaratie de presa remisa HotNews.ro.

Ministrul suedez al Afacerilor Europene, Birgitta Ohlsson, si-a exprimat marti "furia" la adresa Romaniei, care ar refuza propunerea ei pentru un sprijin extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrarii romilor, relateaza AFP.

"Sunt furioasa si dezamagita. Insa nu vom abandona", a declarat Ohlsson, intr-un interviu acordat cotidianului Dagen Nyheter.

Ministrul suedez a sustinut ca guvernul roman s-a opus instalarii unui grup de experti ai Uniunii Europene care ar permite ca bugetele puse la dispozitie de Bruxelles sa ajunga efectiv la romi.