Bugetul UE 2015: Reducere de personal, majorari la creditele de angajament si la cele de plata

de C.Z.     HotNews.ro
Miercuri, 11 iunie 2014, 20:02 Economie | EuROfonduri

Bugetul UE 2015
Foto: Comisia Europeana
Comisia Europeana a aprobat proiectul de buget al UE pentru 2015, care prevede o reducere suplimentara de 1% a personalului, precum si o majorare cu 2,1% a creditelor de angajament si cu 1,4% a celor de plata, din cauza inflatiei, a informat miercuri executivul comunitar. Astfel, creditele de angajament vor ajunge la 145,6 miliarde de euro, iar cele de plata la 142,1 miliarde de euro.

Cea mai mare parte a acestor angajamente vizeaza proiecte viitoare care sa sporeasca puterea economica a Europei, in timp ce aproximativ 40% din plati acopera proiectele finantate de UE in perioada financiara 2007-2013, a mentionat sursa citata.
De asemenea, Comisia propune o reducere suplimentara de 1% a personalului, a treia in 3 ani.

Comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski, a caracterizat bugetul UE 2015 ca fiind "combinarea mostenirii din trecut cu incercarea de a sprijini Europa sa iasa din criza, si toate acestea cu resurse mai limitate".

"Proiectul de buget pe 2015 reprezinta 1% din venitul national brut al ansamblului statelor membre si reuseste sa tina seama de problemele importante actuale si viitoare, precum criza din Ucraina sau nevoia de a consolida securitatea energetica a UE prin reorientarea resurselor sale precare", a mai spus comisarul.

Potrivit CE, majorarea propusa, de 2,1% in credite de angajament si de 1,4% in credite de plata, este practic absorbita de rata estimata a inflatiei pentru 2015.

Creditele de angajament se axeaza pe noile programe (Cadrul Financiar Multianual 2014-2020) si aproape 60% din suma propusa este destinata programelor de sprijinire a cercetarii si inovarii, a tineretului si intreprinderilor din Europa.

Cum se imparte bugetul 2015, potrivit proiectului CE:
  • Cea mai mare parte a creditelor de plata este alocata domeniilor care stimuleaza cresterea economica si ocuparea fortei de munca (+ 29,5% fata de 2014), cum ar fi cercetarea (Orizont 2020), retelele transeuropene de energie, transporturi si TIC (Mecanismul pentru interconectarea Europei) sau initiativa ¬Locuri de munca pentru tineri¬.
  • Alte domenii in care se inregistreaza cresteri de plati sunt Fondul pentru azil, migratie si integrare (+140%) si protejarea sanatatii europenilor si a consumatorilor europeni (+20%).
  • Costurile de functionare ale UE raman stabile, la aproximativ 4,8% din bugetul total. Majorarea (+ 1,6%) este aproape de valoarea estimata a ratei inflatiei, prin urmare, bugetul nu creste in termeni reali. Proiectul de buget include, de asemenea, a treia reducere de 1% a personalului in trei ani. In cele din urma, Comisia a redus cererile in materie de cheltuieli si resurse umane ale altor institutii ale UE pentru a le alinia mai bine cu obiectivul de reducere a personalului cu 5% in 5 ani si a aplicat reduceri ale altor cheltuieli administrative.
Dupa adoptarea de catre Comisie a proiectului de buget pentru 2015, Consiliul (statele membre) si mai apoi Parlamentul European isi vor adopta propriile pozitii asupra lui. Va urma o perioada de conciliere de 21 de zile pentru a se ajunge la un acord intre Consiliu si Parlament in domeniu.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de BRD Groupe Société Générale

5 motive de cheltuit banii - electronice pentru casa. Idei de cadouri si rasfat

Decembrie este luna cadourilor si in toata nebunia asta trebuie sa mai cumperi si cate ceva pentru casa ta. Bine, sau poate vrei sa faci un cadou unor apropiati, asa ca de "casa noua". Motive de cheltuit bani se vor gasi mereu. Asadar, va propunem o lista de "motive" pentru cheltuit banii, mai ales ca acum e ocazia perfecta sa beneficiezi de ofertele de Craciun ale comerciantilor.

4036 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version