Doi oameni de afaceri brasoveni si doi responsabili de controale din Ministerul Agriculturii si din Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Brasov au fost retinuti de procurorii DNA, fiind acuzati de infractiuni de coruptie si obtinere nelegala de fonduri europene, informeaza Mediafax.

Procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea, pentru 24 de ore, a oamenilor de afaceri Gheorghe Dudu si Florin Macovei, a lui Florin Brezeanu, insarcinat cu efectuarea controalelor din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale - Directia Generala Control si Antifrauda (MADR-DGCA), si a lui Gabriel Potcovaru, din cadrul OJPDRP Brasov.

In acest dosar, procurorii DNA au facut, miercuri, 27 de perchezitii in judetul Brasov, printre care si la sediul OJPDRP.

Procurorii fac cercetari in aceasta cauza pentru savarsirea, in perioada 2011-2014, a unor presupuse infractiuni de coruptie si obtinere nelegala de fonduri europene.

Cei doi oameni de afaceri din Brasov sunt suspectati ca au dat mita unor functionari, inspectori, experti si sefi din cadrul OJPDRP, oferindu-le bani, cadouri si sejururi la pensiuni din zona Brasovului, au declarat surse judiciare miercuri pentru Mediafax.

In schimb, oamenii de afaceri ar fi fost ajutati sa obtina finantari europene nerambursabile, in baza unor documente false. Cei doi oameni de afaceri s-ar fi folosit de angajati ai OJPDRP pentru a dezvolta o ferma de gaini si pentru a extinde si moderniza o ferma de curci.

Programul National de Dezvoltare Rurala a fost prejudiciat astfel cu peste 3 milioane de euro, au mai aratat sursele judiciare citate.

In comunicatul DNA de joi se arata ca Gheorghe Dudu si Florin Macovei sunt cercetati pentru dare de mita si infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Florin Brezeanu si Gabriel Potcovaru sunt cercetati, la randul lor, pentru luare de mita si infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, sub forma complicitatii.

Potrivit procurorilor, in perioada 2011 - 2014, Gheorghe Dudu si Florin Macovei, oameni de afaceri din judetul Brasov, au urmarit obtinerea de finantare comunitara nerambursabila prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), cu depasirea plafoanelor legale maxime. Cei doi sunt prieteni foarte apropiati, astfel ca au folosit acelasi plan infractional.

In Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) se prevede ca, in cadrul masurii "Modernizarea exploatatiilor agricole", in sectorul zootehnic valoarea maxima eligibila a unui proiect nu va depasi 2.000.000 euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40% (maxim 800.000 euro). In acelasi timp, prin Regulamentul Comisiei Europene nr. 65/2011 (document cu aplicabilitate directa in statele membre), se prevede ca nu se efectueaza nici o plata catre beneficiarii in cazul carora s-a stabilit ca au creat in mod artificial conditiile necesare pentru a obtine aceste de plati in scopul obtinerii unui avantaj care contravine obiectivelor schemei de ajutor.

Pentru a eluda aceste prevederi si pentru a beneficia de fonduri nerambursabile in valoare mai mare decat plafonul legal (adica de aproape dublu fata de valoarea maxima de 800.000 de euro), cei doi oameni de afaceri au folosit societati pe care le controlau prin faptul ca, in cadrul acestora, aveau calitatea de administrator si reprezentant, iar asociati erau diverse persoane interpuse, membri ai familiilor celor doi.

Gheorghe Dudu a folosit SC Romagrafeed 2009 SRL si SC Romagra Otis SRL, iar Florin Macovei - Andrasel Spaco 2011 SRL si Casiopeia Spaco SRL. Folosindu-se de aceste societati, cei doi au divizat artificial proiectele lor de afaceri si au formulat cate o cerere de finantare in numele fiecarei societati, pentru a se situa, formal, sub plafonul impus de PNDR.

Pentru a stabili aceste bugete estimative pentru cele patru societati, cei doi oameni de afaceri au folosit o serie de oferte falsificate, provenite de la aceiasi producatori/furnizori. In aceste oferte preturile au fost stabilite in asa fel incat valoarea totala a cheltuielilor eligibile astfel rezultata sa se situeze cat mai aproape de limita maxima si sa permita o valoare cat mai mare a fondurilor nerambursabile accesate (de aproape 800.000 de euro in fiecare caz).

Intrucat, potrivit PNDR si Ghidului solicitantului, beneficiarii proiectelor sunt obligati sa asigure cofinantarea, cei doi oameni de afaceri au depus extrase de cont emise de unitati bancare din care rezulta ca au imprumutat cele patru societati (fiecare om de afaceri pentru societatile controlate de el) cu sumele corespunzatoare. In realitate, din datele existente in cauza, a rezultat ca aceste documente nu sunt corespunzatoare adevarului, intrucat aceeasi suma de bani a fost depusa consecutiv in numele fiecarei societati comerciale, la cele doua unitati bancare, suma stationand in acel cont doar pana la primirea extrasului de cont necesar dovedirii disponibilului, dupa care era retrasa si virata in numele altei societati.

Ulterior, dupa incheierea contractelor de finantare, in faza de implementare a proiectelor, Gheorghe Dudu Gheorghe si Florin Macovei au beneficiat de ajutorul acordat de Florin Brezeanu si Gabriel Potcovaru, persoanele insarcinate cu efectuarea controalelor din cadrul MADR - DGCA si, respectiv, din cadrul OJPDRP Brasov. Acest ajutor a avut la baza relatia de prietenie existenta intre cei doi oameni de afaceri si reprezentantii organelor de control, precum si diverse avantaje materiale obtinute de acestia din urma. In consecinta, in cadrul controalelor efectuate de cei doi functionari, nu au fost evidentiate nici elementele din care rezulta divizarea artificiala a proiectelor de afaceri si nici suspiciunile de fals privind documentele folosite pentru accesarea fondurilor europene.

Ajutorul dat de Florin Brezeanu celor doi oameni de afaceri a constat in: furnizarea de informatii in legatura cu stadiul cererilor formulate de cei doi, "consultanta" cu privire la neregulile existente in cadrul proiectelor celor doi si cu privire la modul in care aceste nereguli puteau fi acoperite. In schimbul acestui ajutor, Dudu si Macovei i-au asigurat lui Brezeanu cazare in cadrul deplasarilor lui in zona Brasovului, i-au dat produse alimentare si sume de bani.

Ajutorul dat de Gabriel Potcovaru celor doi a constat in crearea conditiilor artificiale de eligibilitate pentru doua proiecte. In acest scop, in cadrul verificarilor preliminare aferente cererilor de plata solicitate de cei doi titulari de proiecte, a consemnat in date nereale, pentru deblocarea transelor de plata in favoarea acestora. In schimbul sprijinului acordat Potcovaru a fost recompensat de Gheorghe Dudu cu o suma de bani disimulata intr-un plic. Exista indicii rezonabile conform carora Potcovaru percepea un "tarif" de circa 300 de euro.

Celor patru inculpati li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand a fi prezentati Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.