Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), lanseaza o noua cerere de proiecte pentru dezvoltarea economiei sociale. Bugetul alocat acestui nou apel este de 100 milioane de euro, iar propunerile de proiecte vor putea fi incarcate in sistemul informatic Action Web in perioada 1 - 15 octombrie 2014, a informat MFE, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, banii sunt destinati proiectelor care isi propun sa reduca diferentele de "de dezvoltare intre categoriile sociale".

"Am alocat inca 100 de milioane de euro pentru crearea de locuri de munca pentru persoanele din grupurile vulnerabile, in special pentru cele din zona rurala", a mai spus el.

Conform MFE, in cadrul noii cereri de propuneri de proiecte se incurajeaza infiintarea de noi grupuri si parteneriate functionale in economie intre cooperative, asociatii de intrajutorare, fundatii si asociatii, intreprinderi, agentii care vor infiinta structuri ale economiei sociale ce vor oferi noi servicii si noi oportunitati persoanelor cu dificultati in integrarea sau reintegrarea pe piata muncii in special din zonele rurale.

Astfel, va fi facilitat accesul la noi servicii sociale, de sanatate, educatie si se va contribui la valorificarea fortei de munca in special din zonele rurale, prin cresterea oportunitatilor de ocupare pentru persoanele de etnie roma, pentru persoanele cu dizabilitati sau pentru alte grupuri vulnerabile expuse riscului de excluziune sociala, precizeaza sursa citata.

Categoriile de beneficiari (solicitanti de fonduri UE si parteneri) eligibili in cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte sunt:

  • ONG-uri;
  • Cooperative;
  • Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice;
  • Furnizori de servicii sociale;
  • Furnizori de servicii de ocupare acreditati, publici si privati;
  • Intreprinderi implicate in economia sociala;
  • Autoritati ale administratiei publice locale (unitati administrativ-teritoriale).

Ghidul Solicitantului Conditii Specifice - Cerere de propuneri de proiecte nr. 173 - Dezvoltarea economiei sociale- este publicat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene AICI.

In perioada 28 iulie - 11 august, s-a desfasurat prima cerere de propuneri de proiecte pentru dezvoltarea economiei sociale. Bugetul alocat acestui apel a fost de 200 milioane de euro.

Luni, 22 septembrie, au fost semnate contractele de finantare pentru primele 63 de proiecte evaluate in cadrul apelului lansat in data de 28 iulie, a mentionat MFE.

Proiectele semnate au un buget de aproximativ 82 milioane de euro, din care fondurile UE reprezinta peste 66 milioane de euro. In aceasta luna va fi finalizata evaluarea celorlalte proiecte depuse in cadrul apelului mentionat.