Fonduri de 1 milion de euro urmeaza sa fie investite in Romania pentru accesul populatiei din mediul rural la servicii medicale, conform unui proiect-pilot initiat de un eurodeputat roman in bugetul UE pe anul 2015, aprobat marti de Comisia pentru bugete a Parlamentului European.

Victor NegrescuFoto: Parlamentul European

Initiatorul proiectului-pilot, europarlamentarul Victor Negrescu (PSD/S&D), isi motiveaza initiativa prin necesitatea combaterii decalajelor sate-orase in Romania.

"Astfel de decalaje trebuie combatute si este rolul Parlamentului European sa ajute guvernele nationale cu finantari. Acesti bani prevazuti in cadrul proiectului pilot pe care l-am initiat sunt destinati schimbului de idei intre profesionisti in domeniu si decidenti, care sa duca la noi masuri de crestere a accesului la Sanatate. Practic, prin acest milion de euro, se vor gasi solutii pentru sistemul de Sanatate din mediul rural", sustine Negrescu.

Anterior, proiectul-pilot fusese validat de Comisia Europeana, primind calificativul A.

Aceasta procedura este o premiera pentru Romania, fiind un proiect-pilot initiat de catre un europarlamentar, nu de catre Comisia Europeana.

Proiectul de buget al UE pe anul 2015, initiat in iunie 2014 de catre Comisia Europeana, prevede o reducere suplimentara de 1% a personalului, precum si o majorare cu 2,1% a creditelor de angajament si cu 1,4% a celor de plata, din cauza inflatiei.

Astfel, creditele de angajament vor ajunge la 145,6 miliarde de euro, iar cele de plata la 142,1 miliarde de euro, conform draftului trimis de executivul comunitar in Parlament.

Aceasta este si forma in care Comisia pentru bugete a aprobat proiectul, anuland o varianta a Consiliului UE, prin care se scadeau cu 500 de milioane de euro creditele de angajament si cu 2,1 miliarde de euro creditele de plata.

Comisia europarlamentara pentru bugete urmeaza sa voteze o rezolutie pe 7 octombrie, in urma recalcularilor care se vor opera dupa votul de marti. Parlamentul European urmeaza sa voteze, in plen, pe 22 octombrie, proiectul bugetului UE pe anul 2015, in care sunt prevazuti cei 1 milion de euro din proiectul-pilot pentru accesul la servicii medicale in Romania.

Ulterior, bugetul trebuie acceptat de Consiliul Uniunii Europene, incepand cu 28 octombrie urmand sa aiba loc discutii Parlament-Consiliu pentru conciliere asupra bugetului. Pe 26 noiembrie, Parlamentul urmeaza sa se pronunte asupra proiectului de buget rezultat astfel.