Guvernul a aprobat in sedinta de marti un imprumut de 1,1 miliarde de lei de la fondurile din privatizare aflate in Trezoreria Statului. Banii vor fi pusi la dispozitia autoritatilor de management si vor fi folositi pentru plata beneficiarilor de fonduri europene. Precizam ca acest imprumut va fi facut in conditiile in care Guvernul a taiat in urma rectificarii bugetare de la sfarsitul lunii septembrie aproape 4 miliarde de lei din fondurile de cofinantare a fondurilor europene. Banii trebuie returnati Trezoreriei Statului pana la sfarsitul anului pentru a nu purta dobanda.

"Guvernul Romaniei a aprobat astazi un imprumut de 1,1 miliarde de lei pentru plata beneficiarilor de fonduri europene. Acest nou imprumut sprijina, in continuare, cresterea ratei de absorbtie deoarece banii achitati acum beneficiarilor vor fi rambursati Romaniei de catre Comisia Europeana dupa ce vor fi trimise documentele necesare", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.

La inceputul sedintei de miercuri a Guvernului, premierul Victor Ponta a spus ca pana la sfarsitul anului, gradul de absorbtie ar putea depasi 55%. "Avem astazi, domnule ministru Teodorovici, 44 % grad de absorbtie, dar pana la sfarsitul anului, cu tot ceea ce trimiteti, trebuie sa sarim bine de 50%, pentru ca anul viitor sa avem sansa sa tinem acelasi ritm. Deci, va rog, toti cei care aveti Autoritati de management, Transporturile, Mediu, POR-ul, sigur ca da, POS-CCE, toate celelalte, grabiti transmiterea de documente de plata. De la 7% la 44%, o sa-mi ziceti ca e bine. Nu e bine. Eu va zic ca se poate mai mult si, pana la sfarsitul anului, putem sa trecem bine de 55%, bani efectiv incasati de Romania din fonduri europene", a spus Ponta.

Noile fonduri vor fi folosite pentru efectuarea de plati catre beneficiarii de finantari contractate prin intermediul a patru programe: Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, Programul Operational Regional si Programul Operational Sectorial Mediu.

In cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane au fost alocate fonduri in valoare de aproximativ 386 milioane de lei. In acelasi timp, pentru platile catre beneficiarii Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice a fost asigurata o suma de 320 milioane de lei, pentru cei ai Programului Operational Regional ¬ 300 milioane de lei, iar pentru beneficiarii Programului Operational Sectorial Mediu ¬ 100 milioane de lei.