documente

Absorbtie_oct2014

(6 Nov 2014) PDF, 140KB

Romania a cerut de la Comisia Europeana, numai in luna octombrie, aproape 1 miliard de euro, insemnand 5,12% din fondurile structurale si de coeziune alocate tarii in perioada de programare 2007-2013, potrivit Ministerului Fondurilor Europene. Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) nu a mai avansat, insa, aproape deloc in primele 10 luni ale anului.

In luna octombrie 2014, Romania a transmis Comisiei Europene declaratii de cheltuieli, pentru a-i fi decontate in proiectele europene, de 984 milioane de euro, reprezentand un avans de 5,12 puncte procentuale al absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune, in termeni de bani ceruti de la Bruxelles, potrivit unei situatii emise joi de Ministerul Fondurilor Europene.

Rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune ajunge astfel la 43,58%, din punctul de vedere al banilor cheltuiti eligibil in proiecte europene.

Astfel, in perioada 2007 - 31 octombrie 2014, Romania a solicitat Comisiei Europene sa ii deconteze 8,373 miliarde euro.

Din acesti bani, pana in 31 octombrie 2014, tara a primit de la Bruxelles 7,343 miliarde euro euro, deconturi pentru cheltuielile efectuate in proiecte europene, reprezentand o rata efectiva de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune de 38,22% din banii alocati tarii.

In luna octombrie Romania a primit de la Comisia Europeana 247 de milioane de euro, reprezentand un avans al ratei efective de absorbtie de 1,29 puncte procentuale.

In primele 10 luni ale anului 2014, rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune a Romaniei a avansat cu 10,11% din fondurile alocate, ca bani ceruti de la Bruxelles, in contul cheltuielilor efectuate eligibil. Procentul inseamna 1,944 miliarde de euro - declaratii de cheltuieli transmise la CE.

De precizat ca in plus fata de cei 7,343 miliarde de euro absorbiti pana acum, Romania a primit automat de la Comisie avansuri de peste 2 miliarde de euro, insa de aici va trebui sa returneze o suma proportionala cu fondurile alocate, dar pe care tara nu va reusi sa le absoarba pana la finalul anului 2015.

  • Scade riscul de pierdere a banilor europeni pe anul 2014

Romania a reusit un progres mediu al ratei de absorbtie (ca bani ceruti de la Bruxelles) de aproape 200 de milioane de euro pe luna, in primele 10 luni ale anului 2014, potrivit datelor MFE.

Insa pentru ca anul acesta sa nu piarda niciun ban european, tara trebuie sa trimita la Bruxelles, in medie, 233 de milioane de euro pe luna, vand in vedere ca riscul de dezangajare automata pentru 2014 era de 2,8 miliarde de euro, la inceputul anului.

Dar in orice caz, Romania a reusit sa reduca semnificativ riscul de dezangajare, in conditiile in care in primele 3 trimestre ale anului 2014 Romania avea o cadenta a declaratiilor de cheltuieli transmise la Bruxelles de numai 100 de milioane de euro pe luna, in medie.

  • POSDRU, blocat pe ruta Bucuresti-Bruxelles, in primele 10 luni

In primele 10 luni ale anului 2014, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) nu a progresat practic deloc, ramanand la o rata de absorbtie de 28,75%, adica putin sub 1 miliard de euro.

Romania s-a abtinut sa mai transmita la Bruxelles cereri de rambursare de bani europeni in baza cheltuielilor efectuate in cadrul Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pana la clarificarea unor facturi anterioare, au declarat, in 22 septembrie, pentru HotNews.ro, oficiali ai Directiei Generale Ocuparea Fortei de Munca (DG EMPL) din cadrul Comisiei Europene.

"Romania trebuie sa asigure concilierea sumelor declarate la Comisia Europeana pentru POSDRU in Sistemul Unic de Management al Informatiei (SMIS) si ActionWeb (sistemul prin care se asigura interfata intre beneficiarii care deruleaza fonduri UE si Autoritatea de Management POSDRU - n.r.), cu evidente contabile si documente de suport detaliate. Aceasta munca este in stadiul final. Imediat ce munca Autoritatii de Management (AM POSDRU- n.r.) pentru rezolvarea acestei probleme va fi finalizata, Comisia Europeana va verifica acuratetea. Nicio astfel de verificare nu a avut loc pana acum", a precizat, pentru HotNews.ro, DG EMPL.

"Intre timp, Romania s-a abtinut sa mai transmita vreo cerere de rambursare la Comisie", a mentionat executivul comunitar.

De precizat ca, la POSDRU, Autoritatea de Management a retras in primavara o cerere de 15 milioane de euro pe care o trimisese la Comisia Europeana, pentru a efectua noi verificari.

In 22 iulie, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, declara, intr-un interviu acordat HotNews.ro si Euractiv.ro, ca MFE reverifica datele istorice privind cheltuielile efectuate cu proiectele din POSDRU si recalibra sistemul informatic de colectare si gestiune a informatiilor, la solicitarea Comisiei Europene.

La randul lor, oficialii de la Bruxelles declarasera, pentru HotNews, ca au facut observatii asupra datelor introduse in sistemul informatic de gestiune a POSDRU.

Intre timp, Guvernul este nevoit sa scoata bani din Trezorerie pentru a asigura platile interne catre beneficiari pana cand se vor relua rambsursarile de fonduri europene de la Bruxelles catre Romania.

Marti, in sedinta de guvern, Executivul a decis alocarea a 386 milioane de lei, din imprumuturi temporare de la Trezorerie, pentru platile interne catre beneficiarii POSDRU. Cu o zi inainte, in 3 noiembrie, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a avut o discutie, la Bruxelles, cu Michel Servoz, directorul Directiei Generale Ocuparea Fortei de Munca (DG EMPL) a Comisiei Europene.