Comisia Europeana a facut un audit cu rezultate preliminare pozitive, la inceputul lui octombrie, privind concilierea cheltuielilor din POSDRU declarate de Romania la Bruxelles cu facturile detaliate, insa mai este nevoie ca executivul comunitar sa confirme aceste rezultate, pentru ca tara sa reinceapa sa ceara bani de la Comisia Europeana in acest program, a declarat, sambata, pentru HotNews.ro, un oficial al CE.

"Comisia Europeana a efectuat un audit privind reconcilierea sumelor declarate Comisiei in SMIS si Action Web (sistemele informatice prin care Romania transmite date la Bruxelles - n.r.) cu inregistrarile contabile detaliate si documentele justificative pentru Programul de dezvoltare a resurselor umane, la sfarsitul lunii septembrie-inceputul lunii octombrie 2014. Rezultatele preliminare ale acestui audit au fost pozitive", a declarat, pentru HotNews.ro, Tove Ernst, ofiter de presa al Comisiei Europene, pentru afaceri sociale.

"Cand vor fi confirmate (rezultatele pozitive n.e.), Romania ar putea trimite Comisiei cererile de plata. Confirmarea trebuie sa aiba loc, in principiu, in saptamanile urmatoare", a completat oficialul european.

Romania urmeaza sa ceara Comisiei Europene decontarea a 600 de milioane de euro in Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, in urmatoarele doua luni, estimeaza Autoritatea de management POSDRU, dupa ce in primele 10 luni ale anului tara nu a absorbit niciun ban in acest program.

"Pana la sfarsitul acestui an, Autoritatea de Management POS DRU estimeaza ca va transmite la CE declaratii de cheltuieli in valoare de peste 600 milioane de euro, suma care va depasi plafonul care indica riscul de dezangajare automata a fondurilor europene", precizeaza vineri Ministerul Fondurilor Europene, la solicitarea HotNews.

In primele 10 luni ale anului 2014, Romania a avut absorbtie zero la fondurile europene din POSDRU, pentru ca, din martie, nu a mai transmis la Comisia Europeana declaratii de cheltuieli. Prin POSDRU, tara a stagnat la o rata de absorbtie de 28,75%, adica putin sub 1 miliard de euro, in primele 10 luni ale anului 2014.

Romania s-a abtinut sa mai transmita la Bruxelles cereri de rambursare de bani europeni in baza cheltuielilor efectuate in cadrul Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pana la clarificarea unor facturi anterioare, au declarat, in 22 septembrie, pentru HotNews.ro, oficiali ai Directiei Generale Ocuparea Fortei de Munca (DG EMPL) din cadrul Comisiei Europene.

"Romania trebuie sa asigure concilierea sumelor declarate la Comisia Europeana pentru POSDRU in Sistemul Unic de Management al Informatiei (SMIS) si ActionWeb (sistemul prin care se asigura interfata intre beneficiarii care deruleaza fonduri UE si Autoritatea de Management POSDRU - n.r.), cu evidente contabile si documente de suport detaliate. Aceasta munca este in stadiul final. Imediat ce munca Autoritatii de Management (AM POSDRU- n.r.) pentru rezolvarea acestei probleme va fi finalizata, Comisia Europeana va verifica acuratetea. Nicio astfel de verificare nu a avut loc pana acum", a precizat, pentru HotNews.ro, DG EMPL.

"Intre timp, Romania s-a abtinut sa mai transmita vreo cerere de rambursare la Comisie", a mentionat executivul comunitar.

La randul sau, Ministerul Fondurilor Europene anunta ca a finalizat procesul de reverificare, iar Comisia Europeana a trimis la inceputul lunii octombrie o misiune de audit la Bucuresti.

"Imediat dupa ce a preluat coordonarea directa a acestui program, adica in martie 2014, Ministerul Fondurilor Europene a demarat un proces de reverificare a datelor <> introduse in sistemul informatic SMIS (Sistemul Unic de Management al Informatiei pentru Instrumentele Structurale). In aceasta perioada, Autoritatea de Management POS DRU, cu sprijinul Organismelor Intermediare pentru acest program, a depus eforturi uriase pentru a reverifica in 7 luni toate datele introduse in sistem in ultimii 6 ani. Acest proces de reverificare s-a finalizat, iar in prima parte a lunii octombrie 2014, a avut loc o misiune de audit a Comisiei Europene", afirma MFE.

Potrivit ministerului, pana in data de 6 noiembrie 2014, Autoritatea de Management POS DRU a trimis deja catre Autoritatea de Certificare si Plata de la Ministerul Finantelor declaratii de cheltuieli in valoare de aproximativ 220 milioane de euro.

"In acest moment acestea se afla in verificarile procedurale ale Autoritatii de Certificare si Plata, urmand sa fie trimise in scurt timp la Comisia Europeana", mai spune Ministerul Fondurilor Europene.