Premierul Victor Ponta cerut ministrilor sa finalizeze in urmatoarele zile propunerile Romaniei pentru planul de investitii lansat de Comisia Europeana. Este vorba de planul de investitii de 315 miliarde de euro sustinut si prezentat piercuri de Comisia Europeana.

"Vreau sa va rog, in special prin Ministerul de Finante, dar si celelalte ministere de linie, sa finalizam in aceste zile propunerile Romaniei pentru planul de investitii lansat de catre noua Comisie Europeana, de catre presedintele Juncker. Este vorba de mai mult de 300 de miliarde de euro - aici nu vorbim despre fondurile structurale si de coeziune, vorbim de un plan separat de investitii directe, de investitii pentru cresterea competitivitatii si creare de locuri de munca", a spus Victor Ponta. Acesta a precizat ca un accent special trebuie pus pe proiectele comune cu Republica Moldova.

Investitii publice si private de 315 miliarde de euro mai ales in infrastructura de transport, energie, internet in banda larga, IMM-uri si educatie, precum si 1,3 milioane de noi locuri de munca sustine Comisia Europeana ca vor fi generate in economia blocului comunitar in perioada 2015-2017 prin noul plan de investitii prezentat, miercuri, de presedintele executivului european, Jean-Claude Juncker. Planul lui Juncker, prezentat in Parlamentul European, la Strasbourg, porneste de la un fond de 16 miliarde de euro de la Comisia Europeana si alte 5 miliarde de la Banca Europeana pentru Investitii (BEI), care, insa, ar urma sa fie angrenat in scheme de garantii europene la creditare si combinat cu fondurile europene de investitii. Juncker sustine ca in acest mecanism fiecare euro public va aduce investitii de 15 euro, prin efectul de multiplicare. Romania, ca si celelalte 27 de state membre UE, trebuie sa transmita Comisiei Europene liste de proiecte care sa fie finantate prin noul mecanism.