​​Prin schema “Garantia pentru tineret” UE a pus la dispozitie fonduri, inca de anul trecut, pentru masuri dedicate tinerilor care nu sunt in educatie si nu au job. Masuri nu s-au realizat pana acum, dar sunt incluse in viitorul Program Operational Capital Uman 2014-2020. Ministrul Fondurilor Europene anunta consultari cu organizatiile de tineret fiindca doreste sa lanseze primele linii de finantare pana la sfarsitul anului. Tinta este de 53.000 tineri someri care sa beneficieze de aceste fonduri.Conform variantei Programului existenta pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene,se vor finanta masuri precum participarea la cursuri de formare profesionala dar si stimulente financiare pentru angajatori sau sprijinirea infiintarii de firme de catre tineri.

Gasirea primului job, cea mai dificila Foto: Parlamentul European

Prin “Garantia pentru tineret”, program al Uniunii Europene special dedicat tinerilor care nu sunt in educatie, training sau angajati (categoria denumita la nivel european NEET – Not in education, employment or training, tineri intre 16 si 25 de ani) Romania primeste aproximativ 106 milioane euro in perioada 2014-2015, iar suma trebuie dublata prin alocari din Fondul Social European.

UNDE SE GASESC MASURILE?

De aceste fonduri Romania nu s-a atins pana acum, desi sunt disponibile de la finalul anului 2013. In schimb, Guvernul a inclus in viitorul program Capital Uman, o Axa prioritara dedicata acestei scheme. Este vorba chiar despre Axa Prioritara 1, denumita Iniţiativa „Locuri de muncă pentru tineri”. Proiectele urmează să fie implementate în cele trei regiuni eligibile, conform Regulamentelor europene, în care rata şomajului în rândul tinerilor depăşeşte 25%, şi anume: regiunea Centru (31,7%), regiunea Sud-Est (31,3%) şi regiunea Sud Muntenia (30,2%). Conform informatiilor publicate in varianta Programului existenta pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, se vor finanta masuri precum participarea la cursuri de formare profesionala dar si stimulente financiare pentru angajatori sau sprijinirea infiintarii de firme de catre tineri.

CAND?

Programul se afla in curs de negociere intre autoritatile romane si serviciile tehnice ale Comisiei Europene. Nu exista mari sanse ca Programul sa fie aprobat in decembrie, insa Ministrul Eugen Teodorovici a declarat ca doreste sa lanseze niste linii de finantare pana la sfarsitul anului chiar daca nu a primit aprobarea de la Bruxelles pe document.

Citeste articolul integral pe uelive.ro