​Guvernul va aloca circa 6,3 miliarde de euro pentru cofinantarea proiectelor europene, din care aproximativ 2 miliarde de euro pentru cele derulate de autoritatile locale, prin proiectul bugetului de stat pe anul 2015, a anuntat, marti, premierul Victor Ponta.

"Pentru proiecte cofinanţate sunt prevăzute sume suplimentare", a declarat prim-ministrul dupa o discutie cu reprezentantii FMI si cei ai Comisiei Europene.

Reamintim ca anul 2015 este crucial pentru absorbtia fondurilor europene, fiind ultimul an in care Romania mai poate atrage bani din perioada de programare 2007-2013.

La fondurile structurale si de coeziune, pe perioada 2007 - 30 noiembrie 2014, rata de absorbtie nu a ajuns nici la jumatate (44,68%, adica 8,58 miliarde de euro), ca sume cerute de Romania de la Comisia Europeana in baza cheltuielilor efectuate in proiectele europene.

La inceputul anului, Comisia Europeana a avertizat Guvernul Romaniei ca tara va fi nevoita sa incheie proiectele europene din bani de la bugetul de stat si de la beneficiari, daca acestea nu vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2015.

Bruxelles-ul a mai atras atentia ca tara va trebui sa se grabeasca si cu depunerea de noi proiecte, pentru a acoperi alocarile oferite de Uniunea Europeana.

Potrivit premierului, principalii indicatori in baza carora se va construi bugetul de stat 2015 sunt : deficit bugetar in sistem cash de 1,83% din PIB, reprezentandd 13 miliarde de lei, venituri de 225 de miliarde de lei, creştere economică de 2,5%.

Cofinantarea proiectelor europene reprezinta 0,4% din PIB, bani adaugati la tinta de deficit bugetar de 1,4% potrivit obiectivelor pe termen mediu (MTO).

In urma discutiilor de marti, nu Guverul nu a putut aborda solicitarea sa de a adauga la deficitul bugetar inca 0,3% din PIB, pentru majorarea cheltuielilor de aparare. Premierul Ponta a sustinut ca discutia se va purta la un nivel mult mai inalt, la Consiliul European de luna aceasta, unde presedintele Traian Basescu ar urma sa ceara permisiunea ca Romania sa adauge la deficit cei 0,3% pentru aparare, cu argumentul apropierii de Ucraina, unde se prelungeste conflictul armat.