Comisia Europeana a primit circa 2.000 de propuneri de proiecte de la cele 28 de state membre UE, din care peste 200 sunt trimise de Guvernul Romaniei. Toate cele 2.000 de proiecte propuse de statele membre totalizeaza un necesar de investitii de circa 500 de miliarde de euro, din care 62,5 miliarde de euro sunt in dreptul proiectelor trimise de Romania.
De asemenea, din cele 62,5 miliarde de euro cat caloreaza in total proiectele propuse de Guvernul de la Bucuresti, circa 44 de miliarde de euro ar reprezenta investitiile in perioada 2015-2017, programata a fi acoperita de noul mecanism de investitii al Comisiei Europene si Bancii Europene de Investitii.
Pentru lista completa a proiectelor propuse de Romania, puteti descarca documentul atasat, propunerile Bucurestiului fiind cuprinse intre paginile 80-112.
Cele mai mari proiecte propuse de Romania sunt:
- Autostrada Iasi-Bors - valoare totala 7,5 miliarde de euro, finantare propusa pentru a fi incadrata in totalitate in mecanismul CE-BEI. Din autostrada au fost executati doar 52 km, iar 37 km sunt in luccru. De asemenea, sunt pregatite studii de fezabilitate pentru 495 km, conform datelor Guvernului. Autostrada ar urma sa lege centre economico-sociale importante ale Romaniei : Oradea, Zalau, Cluj-Napoca, Targu Mures, Iasi. Guvernul propune sa contracteze experti in implementarea proiectului, prin licitatie publica, pentru a surmonta problema capacitatii administrative precare a beneficiarului (Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale). De asemenea, vrea sa imparta proiectul in tronsoane de 50-100 km.
- Autostrada Constanta- Nadlac - valoare totala de 6,2 miliarde de euro. Sunt deja realizati 286 km, iar 74 km sunt in lucru. Studii de fezabilitate s-au facut pentru 310 km, iar pentru 539 km se pregatesc studii de fezabilitate. Guvernul propune si aici aceleasi masuri ca in cazul de mai sus.
- Reabilitarea si modernizarea caii ferate Moldova-Transilvania - 4,3 miliarde de euro. Ruta feroviara cuprinde centrele economico-siciale Iasi, Suceava, Cluj-Napoca, Oradea. In prezent, este in pregatire un studiu de fezabilitate pentru 655 km de cale ferata. Si aici Guvernul vrea partajarea proiectului in tronsoane de 50-100 km si contractarea unor experti pentru implementare, care sa suplineasca slaba capacitate administrativa a CFR.
- Calea ferata Viscani (judetul Suceava) - Giurgiu - valoarea totala, 2,8 miliarde de euro. Guvernul are in vedere aceleasi masuri ca in cazul de mai sus.
- Linia de metrou 7 Bragadiru-Voluntari - valoare toatala 3,1 miliarde de euro. Linia de metrou ar urma sa aiba o lungime de 25 km si sa cuprinda 30 de statii, ajungand inclusiv in cartierele bucurestene Ferentari, Rahova si Colentina. Beneficiarul proiectului: Metrorex / Ministerul Transporturilor. Separat, Guvernul propune si extinderea magistralei 2 de metrou, Pipera, cu inca doua statii - 1,6 km. Investitia este estimata la 168 de milioane de euro si este prevazuta pentru perioada 2015-2020. Reamintim ca in prezent, Metrorex a ajuns la a cincea magistrala de metrou, Drumul Taberei, aflata in stadiul de santier, pe care Executivul o include si in noua lista pentru mecanismul de investitii al lui Juncker. In plus, pe lista figureaza si partea a doua a magistralei 5, Universitate-Pantelimon, estimata la 1 miliard de euro investitie in perioada 2015-2020.
Planul lui Juncker, prezentat, pe 26 noiembrie, in Parlamentul European, porneste de la un fond de 21 de miliarde de euro - 16 miliarde de de la Comisia Europeana si 5 miliarde de la Banca Europeana pentru Investitii (BEI) - care, insa, ar urma sa fie angrenat in scheme de garantii europene la creditare si combinat cu fondurile europene de investitii. Juncker sustine ca in acest mecanism fiecare euro public va aduce investitii de 15 euro, prin efectul de multiplicare, astfel incat totalul investitiilor generate sa ajunga la 315 miliarde de euro in UE, in urmatorii 3 ani.
Orasul este rupt in doua est vest. Este neaparat necesar,a largirea Stirbei Voda sau strapungerea Dacia catre Militari.
Zilnic fac peste o ora, cu consum mediu de 15-16l/100 km, desi motorul e mic.
Toate tarile europene unanim acceptate ca fiind civilizate au un transport in comun foarte bine dezvoltat; nu ar fi oare o idee sa ne indreptam privirea intr-acolo?
In rest, nu prea mai cred in nici un plan facut de actualul guvern; mai degraba ma sperie gandul ca undeva se lucreaza la o autostrada care, dupa inaugurare, va avea nevoie de consolidari...
- 52 km finalizati (platiti deja) +37 km in lucru (finantare asigurata)
- 495 km cu studii de fezabilitate din care:
1) Tronsonul Iasi - Tirgu Mures
- Lungime --- 289 km
- Cost/km --- intre 11 si 60 mil. Euro (vezi adresa de mai jos)
- Cost mediu/km --- (11+60)/2 = 35.5 mil. Euro
- Cost total --- 35.5 mil. Euro/km * 289 km = 10.26 miliarde Euro!!
2) Tirgu Mures - Bors --- 495 km (vezi citatul) - 289 km = 206 km pentru care trebuie gasita finantare, ei neavind cum sa coste sub 10 mld. Euro/km in medie adica 2.06 mld. Euro pe total.
Cu alte cuvinte pentru constructia (finalizarea) Iasi - Bors mai trebuie scoase fonduri de 10.26 + 2.06 = 12.32 mld. Euro!!!
Nu finanteaza UE asemenea proiect, drumul fiind doar de interes local pentru Romania, Basarabia si cam atit.
Date referitoare la costul autostrazii Iasi - Tirgu Mures:
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13131913-harta-interactiva-proiectarea-autostrazii-targu-mures-iasi-intarziata-obtinerea-acordului-mediu-costurile-foarte-ridicate-intre-11-60-miloane-euro.htm
Citat: "Autostrada Iasi-Bors - valoare totala 7,5 miliarde de euro, finantare propusa pentru a fi incadrata in totalitate in mecanismul CE-BEI. Din autostrada au fost executati doar 52 km, iar 37 km sunt in lucru. De asemenea, sunt pregatite studii de fezabilitate pentru 495 km"
E o varză, macar dacă făceau o prioritizare pe diferite categorii. E o înșiruire amestecată de proiecte, pe zeci de pagini - reabilitari de teatre, CET-uri, spitale, drumuri, căi ferate.
Nu cred că ne acceptă CE un document atât de prost facut.
Poate doar metroul până la Otopeni, cu toate că e dicutabilă și prelungirea liniei Pipera - s-ar putea să se propună prelungirea până la Otopeni.
=> 1 km ~ = 13.464.991 mil euro
Bragadiru-Voluntari = 26.2 km <> 3,1 miliarde
=> 1km ~= 118.320.610 mil euro
interesant
Iasi-Bors e autostrada, iar Bragadiru-Voluntari e linie de metrou. Logic gandind, cred ca e mai scump sa sapi in subteran decat sa asfaltezi, nu?
Cat despre pretul final, repet, nu ma pricep daca o fi corect sau umflat. Probabil ca e umflat :)
Preturile sunt aproximative si sunt stabilite in functie de alte lucrari efectuate anterior, mai mult ca sigur nu exista inca studii de fezabilitate pe aceste proiecte.
Nimic interesant din pacate.
ws
Cine credea in 1989 ca aici se va ajunge dupa 25 de ani ?
Pai e foarte bine ca suntem acolo!
Toate statele membre beneficiaza de asemenea finantari, nu e vorba de pomeni sau de cersetorie.
Esti cumva vreun emigrant complexat?
Metroul la Bragadiru, imediat dupa aeroportul international de la Clinceni si portul fluvial de la Mihailesti. Adica in secolele ce vor urma.
Eu nu as aproba sume mari pentru metrou in capitala, mai degraba as aproba in tara in orasele sarace pentru fabrici noi, tara are nevoie de locuri de munca si sa produca bunuri nu mai multe linii de metrouri , ca nu asta e urgenta.
Daca nu legi capitala de orasele importante ale tarii prin autostrazi ori,in cel mai scurt timp (sa zicem 5 ani), prin drumuri exprese, tara nu se va dezvolta economic vreodata.
Uitati-va la Polonia ce proiecte pe transport au, nu tu autostrazi cu preturi exborbitante, ci multe, multe drumuri exprese. Acestea vor putea fi transformate ulterior in autostrazi.
Dar daca spre ex. in alde Romania noastra te chinui 25 ani sa faci autostrada Tg Mures / Iasi si intre timp restul regiunilor ca Ardeal, Dobrogea, Oltenia vor fi legate de autostrazi in maxim 5 ani pentru ca nu necesita lucrari foarte mari, atunci cum va prospera economic Moldova? Va ramane in continuare la fel de saraca si cu orgoliul construirii unei autostrazi inutile, scumpe si folosita doar de tiruri care vor trece la cate jumatate de ora spre Vest si de turisti vara. E inadmisibil sa treci la Top Priorities autostrada Tg Mures cand cu aceeasi bani poti face autostrada Brasov-Bacau si apoi in urmatorii 2 ani sa adaugi un tronson Bacau-Iasi, din simplul motiv ca aceste drumuri se vor construi prin campie nu sfredelind muntii. Vai de capul vostru! Iar eu nu scriu astea ca sunt din Bacau, sunt chiar din Iasi, dar e incredibil sa vezi cum politicienii reactioneaza si fac planuri scumpe pentru propriul profit!
Nu prea înțeleg de ce se pune problema execuției unor noi magistrale de metrou în București, când aceste fonduri ar trebui folosite pentru proiecte de infrastructură național și nu locală. Cele două mari rute de autostrăzi aduse în discuție ar trebui să fie pe primul loc. De asemenea și magistralele de cale ferată. Nu cred că este chiar primordial să se execute din fonduri europene, naționale metrou să se poată merge din Tunari sau Voluntari, sau de unde dreaq vrea ministerul să facă, că se merge la Bucuresti 1 ora cu mașina și că se întârzie la serviciu.
Iar nu înțeleg ce implicare are ministerul transporturilor cu magistralele de metrou. Să acceseze Primăria București, Voluntari Tunari etc. fonduri pentru construsția acestor magistrale. Nu suntem noi, „provincialii” obligați să plătim prin fonduri ministeriale metroul de la București
Noi stam mai rau (mizerabil!) cu calitatea documentatiilor care sa sustina, la nivelul exigentelor UE, macar 10% din pozitiile de le listele 'mamut'.
Hai ba fiti seriosi ,voi nici azi nu aveti MasterPlanul pe transport finalizat si discutat cu UE si confundati iar joaca ;colorarea hartii cu marcherul cu proiectele!!!
Cel mult ati facut vro lista de probleme or de vise ,dar pina la proiecte mai trece multa apa pe Dunare.
Ba in tot guvernul ala nu-i unul inginer cu experienta ???
Luati ma exemplu din poveste mos Ion Roata si Unirea,
in loc de bolovan duceti toata documentatia a-z pentru un drum,pentru o casa,pentru o conducta de gaz sau apa ,poate asa pricep si hahalerele ceva si nu-i mai trag una doua cu sutele de proiecte !!!.
Ba PSD lor ,Romania nu-i plina de prosti si pomanagii terminati odata cu manipularile .