Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ii avertizeaza pe functionarii de la stat si pe beneficiarii privati care au gresit in implementarea proiectelor europene ca "trebuie sa plateasca pentru faptele lor", ministerul avand "toleranta zero" in aceste cazuri.

"Toti cei care au gresit in implementarea fondurilor europene, fie ca sunt functionari publici sau beneficiari privati, trebuie sa plateasca pentru faptele lor. Toleranta zero in fata tuturor greselilor!", a declarat marti Teodorovici, dupa intalnirea cu ambasadorii statelor UE si cu cei ai Elvetiei si Norvegiei, potrivit unui comunicat emis de MFE.

De asemenea, el a anuntat ca autoritatile romane vor lansa "in cel mai scurt timp" primele cereri de proiecte pentru fondurile structurale si de coeziune din perioada de programare 2014-2020, desi, pana in acest moment, Comisia Europeana inca nu a aprobat programele operationale propuse de Romania pentru absorbtia noilor bani europeni.

"In cel mai scurt timp, Romania va lansa primele apeluri pentru contractarea fondurilor UE alocate pentru perioada 2014 - 2020. Nu mai repetam greselile din trecut, cand tara noastra a atras sume inacceptabil de mici in primii cinci ani. Vom utiliza cea mai mare parte a sumei alocate de UE in prima parte a perioadei 2014 - 2020, astfel incat la sfarsitul exercitiului financiar multianual rata de absorbtie sa ajunga la 100%", a mai spus Teodorovici.

In privinta perioadei de programare 2007-2013, ministrul Fondurilor Europene s-a declarat convins ca rata de absorbtie va creste la 80% la finalul anului 2015, termen pana la care Romania mai poate trage banii europeni din acest cadru financiar multianual.

"Sunt convins ca vom mentine ritmul de lucru de pana acum si ca vom ajunge la 80% rata de absorbtie la sfarsitul lui 2015", a sustinut ministrul Teodorovici.

Pentru perioada 2007-2013, pana la data de 30 noiembrie 2014, Romania a ajuns la o rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune, ca bani ceruti de la Bruxelles, de 44,68% din suma alocata.

Ministrul Fondurilor Europene a avut marti o intalnire informala cu ambasadorii statelor membre UE, precum si cu ambasadorii Elvetiei si Norvegiei, tari ce acorda granturi Romaniei, a informat MFE.