Romania a cheltuit aproape 52% din fondurile structurale si de coeziune care i-au fost alocate de Uniunea Europeana pentru perioada de programare 2007-2013, dar rambursarile efective primite de la Comisia Europeana in baza acestor cheltuieli raman sub 50% din banii alocati, potrivit situatiei Ministerului Fondurilor Europene de la 30 decembrie 2014, transmise, miercuri, HotNews.ro. Acest rezultat este inregistrat dupa 8 ani de cand Romania trage bani din perioada de programare 2007-2013, tara mai avand la dispozitie doar anul 2015 pentru a mai lua fonduri europene din acest cadru financiar european. Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative are cea mai mare rata de absorbtie, ca procent din suma care i-a fost alocata, insa transportul si programul regional aduc cei mai multi bani europeni in Romania. Pe langa fondurile structurale si de coeziune, Romania mai primeste fonduri europene importante si in agricultura si dezvoltare rurala, care nu sunt cuprinse in acest bilant.

Topul programelor operationaleFoto: MFE

Pentru perioada de programare 2007-2013, Romaniei i-au fost alocati circa 19,2 miliarde de euro, ca fonduri structurale si de coeziune, bani din care poate absorbi pana la sfarsitul anului 2015.

Potrivit cifrelor Ministerului Fondurilor Europene, in perioada 2007-30 decembrie 2014, Romania a cerut Comisiei Europene sa-i ramburseze aproximativ 10 miliarde de euro, in baza cheltuielilor facute in proiectele europene. Astfel, Romania a ajuns la o rata de absorbtie de 51,81% din fondurile structrale si de coeziune, ca sume cerute de la Comisia Europeana.

Din banii solicitati, Romania a primit pana acum circa 8,62 miliarde de euro, ceea ce inseamna o rata efectiva de absorbtie de 44,9% din totalul fondurilor structurale si de coeziune alocate. Practic, in anul 2014, Romania a incasat de la Bruxelles fonduri structurale si de coeziune de 3,5 miliarde de euro. Ca rata efectva de absorbtie, tara a avansat cu 18,4 puncte procentuale in acest an.

Pe langa acesti bani, Romania a mai primit de la Comisia Europeana, la inceptul perioadei de programare, si avansuri de circa 2,11 miliarde de euro. Cu tot cu aceste avansuri, tara a primit de la Bruxelles 10,73 miliarde de euro in perioada 2007-30 decembrie 2014, insa la finalul anuli 2015, din avansurile de 2,11 miliarde de euro Comisia Europeana va retrage o suma proportionala cu fondurile alocate si necheltuite.

  • Clasamentul programelor operationale: Revirimentul transporturilor

Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative, (PODCA) gestionat de autoritatea de management de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice are cea mai mare rata de absorbtie, ca procent din banii care i-au fost alocati, conform bilantului MFE.

In cifre absolute, POS Transport este cel care a adus cei mai multi bani Romaniei, dintre toate cele 7 programe operationale pentru fondurile structurale si de coeziune, 2,5 miliarde de euro. Astfel, se constata un reviriment al programului de transport, care, pana prin 2013, era printre codasele absorbtiei de fonduri europene.

Ministerul Transporturilor a recunoscut, insa, ca gradul de absorbtie a fost imbunatatit si pentru ca s-au platit din fonduri europene retroactiv proiecte de autostrada care initial au fost facute prin fonduri de la bugetul de stat sau credite, precum autostrada Cernavoda - Constanta sau A4 Constanta by-Pass.

Topul programelor operationale pentru fondurile structurale si de coeziune, in functie de absorbtia procentuala, fara avansurile de la Comisia Europena (2,11 miliarde de euro in total), la data de 30 decembrie 2014 este urmatorul:

  • 1. Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative, (PODCA) gestionat de autoritatea de management de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice - rata de absorbtie ca bani ceruti de la CE - 72,02%, adica aproximativ 150 de milioane de euro.
  • 2. Programul Operational Regional (POR), gestionat de AMPOR de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice: 57,14%, adica 2,266 miliarde de euro.
  • 3. Programul Operational Sectorial Cresterea Comeptitivitatii Economice (POS CCE): 56,94%, adica 1,454 miliarde de euro. Programul este gestionat de AM de la Ministerul Fondurilor Europene din februarie 2014), pana atunci, timp de 7 ani a fost la Ministerul Economiei. 
  • 4. Programul Operastional Sectorial Transport (POS T) - 56,65%, adica 2,5 miliarde de euro, potrivit cifrelor MFE din 30 decembrie 2014. In schimb, Ministerul Transporturilor a comunicat o rata de absorbtie de 58,55% pe POS Transport, in 22 decembrie, ceea ce ar propulsa programul pe locul al doilea ca procent al absorbtiei si pe primul loc ca sume atrase. Autoritatea de Management POS Transport a functionat la Ministerul Transporturilor pana in 22 decembrie 2014, cand a fost preluata de Ministerul Fondurilor Europene.
  • 5. Programul Operational Asistenta Tehnica, de la MFE - 55,3%, adica 94,14 milioane de euro.
  • 6. Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - 46,53%, adica 1,617 miliarde de euro. AM POSDRU a functionat la Ministerul Muncii pana la inceputul anului 2014, cand a fost preluata de MFE.
  • 7. Programul Operational Sectorial Mediu - 42,28%, adica 1,865 miliarde de euro. AM POS Mediu a functionat la Ministerul Mediului pana in 22 decembrie 2014, cand a fost preluata de MFE.

Pe langa fondurile structurale si de coeziune, Romania mai primeste si fonduri europene importante in agricultura si dezvoltare rurala, gestionate de Ministerul Agriculturii, care nu sunt cuprinse in acest bilant. Potrivit situatiei din 12 noiembrie 2014, Romania a absorbit, in total, 12,84 miliarde de euro din fondurile destinate agriculturii si dezvoltarii satelor, incepand din anul 2007. Din acesti bani, cea mai mare parte, 6,85 de miliarde de euro, reprezinta plati directe la hectar primite de agricultorii romani din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA). De asemenea, aici intra si cei circa 6 miliarde de euro care au fost absorbti prin proiectele dezvoltate in Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), care a ajuns astfel la o rata de absorbtie de 74% in perioada 2007- 12 noiembrie 2014.

  • 2015 - un an crucial. Ministrul Teodorovici cere "efort sustinut" si de la primarii, pentru a salva cat mai multi bani europeni

documente

Bilant MFE 30 decembrie 2014

(31 Dec 2014) PDF, 747KB

Anul 2015 este ultimul in care Romania mai poate absorbi fonduri europene din perioada de programare 2007-2013, iar banii necheltuiti vor fi pierduti de catre tara. In context, ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a cerut efort sustinut din partea celorlalte ministere, dar si a primariilor pentru a accelera absorbtia fondurilor europene, astfel incat Romania sa piarda cat mai putini bani.

"In 2015, ritmul de absorbtie a fondurilor europene trebuie sa fie mult mai alert pentru ca Romania sa atraga cat mai multi bani din suma alocata. Va reamintesc, anul 2015 este ultimul in care mai putem atrage fondurile UE pentru perioada 2007 - 2013; sumele pe care nu le cheltuim in acest an vor fi pierdute. Din acest motiv, este nevoie de efortul sustinut al tuturor colegilor din administratia publica centrala si locala", a declarat Teodorovici.

In bugetul de stat pe anul 2015, au fost alocati aproximativ 6,3 miliarde de euro pentru cofinantarea si prefinantarea proiectelor europene.

Banii din bugetul de stat ar urma sa ajunga pentru o absorbtie de fonduri structurale si de coeziune de pana la 80-82%, la finalul anului 2015, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.

Citeste si: