Comisia Europeana a intrerupt, la sfarsitul anului 2014, platile de fonduri europene catre Romania pe Axa 3 - Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor pentru sectorul privat si public din Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), pentru nereguli la achizitiile publice efectuate in anumite proiecte europene, a relatat, luni, Romania libera.

Finantari pentru startupuriFoto: free-picture.net

"Daca se identifica deficiente semnificative in management si in sistemul de control, o scrisoare privind intreruperea platilor poate fi trimisa autoᅡritatilor insarcinate pentru a aduce anumite imbunatatiri sistemului. In urma unui audit al Comisiei, aceasta a trimis o scrisoare la data de 23 decembrie 2014, prin care a intrerupt platile pentru axa 3 in Programul Operational Competitivitate. Intr-adevar, Comisia a observat nereguli in sistemul de achizitii publice legate de implementarea proiectelor din cadrul acestei axe", au comunicat oficialii Directoratului General pentru Politica Regionala (DG REGIO) al Comisiei Europene, intr-un raspuns transmis in cotidianului Romania libera.

Ministerul Fondurilor Europene a confirmat informatia, subliniind ca intreruperea de plati este una temporara.

"Platile au fost intrerupte temporar, aceasta fiind procedura standard a Comisiei Europene, aplicata in cazul efectuarii unor verificari suplimentare. Ministerul Fondurilor Europene, in calitate de Autoritate de Management POS CCE, va lua toate masurile pentru asigurarea tuturor verificarilor necesare. Verificarile au fost solicitate in urma identificarii de catre CE, in cadrul unei misiuni de audit, a unor suspiciuni de incalcari ale prevederilor directivei privind achizitiile publice de catre beneficiari in cadrul Axei Prioritare 3 POS CCE - Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor pentru sectorul privat si public", a precizat MFE, pentru Romania libera.

Autoritatea de Management (AM) pentru POS CCE functioneaza in subordinea Ministerului Fondurilor Europene in februarie 2014, dupa ce anterior, 7 ani, a functionat la Ministerul Economiei.

"Axa Prioritara 3 POS CCE este administrata de Organismul Intermediar din subordinea Ministerului Societatii Informationale", a mentionat MFE.

Potrivit situatiei oficiale comunicate de Ministerul Fondurilor Europene, in perioada 2007-31 decembrie 2014, intregul POS CCE (5 axe) a ajuns la o rata de absorbtie de 56,94%, adica 1,454 miliarde de euro, in termeni de bani cheltuiti in proiectele europene si ceruti de la Comisia Europeana.

Autoritatile romane s-au mai aflat in situatia de intrerupere a rambursarilor de bani UE in proiectele europene, pe fondul unor verificari care priveau nereguli la achizitiile publice.

De exemplu, in anul 2014, in perioada martie-octombrie, inclusiv, Romania s-a abtinut sa mai transmita la Bruxelles cereri de rambursare de bani europeni in baza cheltuielilor efectuate in cadrul Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pana la clarificarea unor facturi anterioare. Informatia a fost confirmata in 22 septembrie, pentru HotNews.ro, de catre oficiali ai Directiei Generale Ocuparea Fortei de Munca (DG EMPL) din cadrul Comisiei Europene.

  • Insinuarile lui Vanghelie si masurile OLAF

In 30 noiembrie 2014, fostul lider PSD Marian Vanghelie, exlus din partid, sugera ca la Ministerul Fondurilor Europene ar fi venit o adresa de la Bruxelles in care se cerea inceperea urmaririi penale pentru firmele Tel Drum si Asesoft.

"Va rog sa-l intrebati pe domnul ministru de la Fonduri Europene, domnul Teodorovici, daca a primit de la Bruxelles o adresa in care sa se inceapa cercetarea penala pe Tel Drum si pe Asesoft si de ce-i tinut acolo. Ce va spun acum, e mult mai greu decat tot ce v-am spus pana acum", a declarat Vanghelie, la B1 TV, citat de Stiripesurse.ro .

Dupa cum a relatat presa de-a lugul timpului, Tel Drum si Asesoft sunt cunoscute ca fiind firme apropiate presedintelui executiv al PSD, Liviu Dragnea, si, respectiv, deputatului Sebastian Ghita, recent plecat din PSD.

Dupa acuzatiile lui Vanghelie, HotNews a solicitat informatii de la Oficiul European de Lupta Antifrauda, privind Tel Drum si Asesoft.

In 2 decembrie 2014, OLAF a comunicat HotNews ca a oferit asistenta autoritatilor romane privind investigatii legate de firma de constructii Tel Drum, iar in iunie 2013 Directia Nationala Anticoruptie (DNA) din Romania a ajuns la o concluzie in acest caz.

"OLAF poate confirma ca a incheiat un caz de coordonare in legatura cu Tel Drum, in martie 2013. Acesta a fost un asa-numit caz de coordonare al OLAF pentru ca autoritatile romane (DNA) faceau deja investigatii in problemele respective, pentru a evalua daca au aparut anumite nereguli privind fondurile UE. OLAF a oferit autoritatilor romane facilitati de asistenta/coordonare. OLAF intelege ca DNA a ajuns la o concluzie in propria sa investigatie, in iunie 2013", a raspus OLAF la solicitarea HotNews.

Chestionata de HotNews, DNA a informat atunci ca Tel Drum "nu are calitate de suspect sau inculpat in niciun dosar aflat pe rolul DNA".

Pe de alta parte, separat de acuzatiile lui Vanghelie, revenind la POS CCE, reamintim ca in 15 decembrie 2014, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) au efectuat 37 de perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov si Iasi, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unei grupari infractionale organizate care facea fraude economice, prejudiciul in acest caz fiind de 27 de milioane de euro. Suspectii ar fi folosit si acte false incercand astfel sa absoarba fonduri europene, in perioada 2010-2012, insa nu au reusit, potrivit DIICOT.

Contactat de HotNews.ro, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat atunci ca, potrivit informatiilor pe care le avea, gruparea infractionala ar fi depus acte pentru a obtine si fonduri europene prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice. Potrivit unui comunicat al DIICOT, gruparea infractionala a incercat in perioada 2010-2012 sa obtina fonduri europene, insa nu a reusit.

Daca reusea, tentativa esuata de a frauda fondurile UE ar fi putut aduce prejudicii de 20 de milioane de euro bugetului comunitar, care s-ar fi adaugat prejudiciului de 27 de milioane de euro din alte infractiuni, stabilit deja de anchetatori. "Prin activitatea infractionala s-a produs un prejudiciu de aproximativ 27.000.000 euro si aproximativ 20.000.000 euro tentativa la infractiuni privind fraude cu fonduri europene", sustinea DIICOT, in decembrie 2014.

Procurorii DIICOT au ridicat atunci calculatoare de la AM POS CCE.

Citeste si: