Comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu denunta o neintelegere intre guvernele Ungariei si Romaniei, de pe urma careia cetatenii romani si unguri risca sa piarda banii europeni pusi la dispozitie in programul de cooperare tranfrontaliera.

Ungaria si RomaniaFoto: holidaysonlocation.com

In urma unei discutii avute, luni, la Bruxelles, cu ministrul roman al Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, comisarul Cretu a spus ca vrea sa vada eforturi si din partea guvernului ungar pentru deblocarea programului tranfrontalier, ea oferindu-se sa medieze o discutie Romania-Ungaria la nivel de ministri de resort pentru depasirea impasului.

"Comisia apreciaza rezultatele spectaculoase inregistrate de Romania in ultimii doi ani in privinta absorbtiei fondurilor europene si ne dorim sa vedem eforturi similare depuse in privinta deblocarii acestui proiect. Le-am sugerat celor doua guverne sa se intalneasca la nivel de ministri pentru rezolvarea acestei probleme si m-am oferit sa mediez, daca va fi nevoie, aceasta intalnire. Pana la urma, din aceasta neintelegere dintre guverne, cei care pierd sunt cetatenii de pe ambele parti ale granitei. Sunt fonduri importante care asteapta sa poata fi accesate pentru imbunatatirea vietii acestor oameni", a precizat Corina Cretu, intr-un comunicat transmis catre HotNews de catre cabinetul ei.

Aceasta a precizat ca i-a solicitat sefului Directoratului General pentru Politica Regionala (DG REGIO) al Comisiei Europene, Walter Deffa, sa ceara Ungariei si Romaniei "un calendar al activitatilor propuse de fiecare pentru depasirea impasului".

"Acest program a fost creat sa vindece rani, nu sa le adanceasca", i-a mai spus comisarul roman pentru politica regionala ministrului roman de externe.

Saptamana trecuta, comisarul Cretu l-a primit la Bruxelles si pe Janos Lazar, ministrul Fondurilor Europene din Ungaria. Si oficialul ungar "a ridicat problema" programului de cooperare "aflat momentan in impas din cauza neintelegerilor dintre cele doua state membre", se mai arata in comunicatul emis de la cabinetul Corinei Cretu.

"Acelasi lucru i l-am transmis si Ministrului Lazar", a mai afirmat comisarul european Cretu.

Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania are prevazute, in perioada de programare 2007-2013, fonduri de 248 de milioane de euro, cuprinzand alocarea europeana si cofinantarea nationala.

Programul vizeaza "imbunatatirea conditiilor-cheie pentru dezvoltarea durabila, comuna a zonei de cooperare", precum si "intarirea coeziunii sociale si economice in regiunea de granita", potrivit Comisiei Europene.

Din partea Romaniei, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice este cel care gestioneaza programul tranfrontalier.

In 16 ianuarie, dupa intalnirea dintre Corina Cretu si ministrul ungar al Fondurilor Europene, Janos Lazar, Guvernul de la Budapesta a comunicat ca executivul comunitar i-a propus Ungariei sa accepte sa plateasca Bruxelles-ului corectii financiare de peste 300 de milioane de euro, din cauza unor nereguli in absorbtia banilor europeni, insa Budapesta a refuzat.

Potrivit Budapestei, Ungaria a ajuns la o rata de absorbtie a fondurilor europene de 80%, ca bani ceruti de la Bruxelles.

De partea cealalta, Romania a ajuns la o absorbtie de circa 52% a fondurilor structurale si de coeziune, din perspectiva cererilor de rambursare transmise la Comisia Europeana. In privinta banilor din agricultura, rata de absorbtie a ajuns la 83, 6% (fara avansuri). Astfel, in medie, Romania inregistreaza o rata de absorbtie de circa 67% la fondurile europene pentru perioada de programare 2007-2013.