Comisia Europeana este ingrijorata de ponderea "foarte mare" a plangerilor privind posibile achizitii publice trucate in proiectele finantate din fonduri europene, in totalul reclamatiilor pe achizitiile publice, se arata in Raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe Justitie, adoptat miercuri de executivul comunitar.

Noile legi ale achizitiilor publice, aproape de finalFoto: Hotnews

"Din plangerile legate de achizitiile publice din Romania, aproape 40% se refera la achizitii publice finantate din fonduri UE, dupa cum se mentioneaza cel mai recent raport al Coniliului National pentru Solutionarea Contestatiilor. La nivel local si regional, potrivit DNA Cluj-Napoca, fraude legate de proiectele mari pe fonduri UE rareori se refera la totalitatea proiectului, ci la parti din el. De exemplu, circa 20 - 30 de cazuri grave sunt descoperite in fiecare an numai in aceasta regiune", arata Comisia in aparatuk tehnic al Raportului MCV.

documente

Raportul MCV-EN

(28 Ian 2015) PDF, 112KB

In Raportul MCV adoptat miercuri de Colegiul Comisarilor Europeni, sunt condamnate mai ales achizitiile publice frauduloase de la nivel local.

"Procedurile de achizitii publice, in special la nivel local, sunt in continuare grevate de acte de coruptie si de conflicte de interese - un fapt recunoscut pe scara larga de autoritatile romane in materie de integritate si de aplicare a legii. Acest lucru a avut consecinte negative asupra absorbtiei fondurilor UE", precizeaza Comisia.

Capacitatea administratva slaba a autoritatilor publice romanesti este si ea mentionata printre neajunsurile care ingreuneaza absorbtia fondurilor europene.

documente

Raportul Tehnic

(28 Ian 2015) PDF, 331KB

"Este de asemenea adevarat ca sunt multi alti factori in joc - inclusiv capacitatea administrativa a autoritatilor care organizeaza achizitii publice, lipsa de stabilitate si fragmentarea cadrului juridic, precum si calitatea concurentei in domeniul achizitiilor publice", se mai arata in raportul MCV pentru anul 2014.

In context, Comisia Europeana indeamna Guvernul sa indeplineasca conditionalitatile ex-ante in domeniul achiiztiilor publice, pentru o mai buna absorbtie de fonduri structirale.

"Reinnoirea dialogului structurat dintre Comisie si Romania in contextul transpunerii noilor directive privind achizitiile publice si al conditionalitatii ex ante pentru fondurile structurale si de investitii europene ar trebui sa contribuie la identificarea deficientelor, inclusiv a aspectelor expuse riscului de coruptie si de conflicte de interese", scrie in Raportul MCV.

De asemenea, Comisia Europeana recomanda Guvernului "sa recurga la Strategia nationala anticoruptie pentru a identifica mai bine domeniile expuse riscului de coruptie si sa adopte masuri educative si preventive, cu sprijinul ONGurilor si profitand de oportunitatile oferite de fondurile UE".