Romania nu a absobit niciun ban de la Comisia Europeana, in ianuarie 2015, in termeni de rambursari de fonduri structurale si de coeziune, arata datele oficiale ale Ministerului Fondurilor Europene. "Contabilizarea rezultatelor la nivelul unei singure luni calendaristice este lipsita de relevanta", explica MFE.

Absorbtie zero pe ianuarie 2015 la fondurile structuraleFoto: Ministerul Fondurilor Europene

La data de 31 ianuarie 2015, Romania avea o rata efectiva de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune de 44,89%, la fel ca in 31 decembrie 2014. Astfel, tara a primit de la Bruxelles circa 8,625 miliarde de euro, fara avansuri, in perioada 2007-31 ianuarie 2015.

Din perspectiva cheltuielilor efectuate in proiectele europene, in ianuarie 2015 Romania a cerut de la Bruxelles rambursari de circa 11,5 milioane de euro. Cererile de rambursare au fost trimise pentru cheltuieli efectuate in Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA), gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

documente

Absorbtie ianuarie 2015

Din punctul de vedere al banilor ceruti de la Bruxelles, rata de absorbtie inregistrata de Romania a ajuns la 51,87%, la 31 ianuarie 2015. Astfel, in perioada 2007-31 ianuarie 2015, tara a solicitat Comisiei sa-i deconteze chletuieli de 9,965 miliarde de euro, din care tara a rimit pana acum 8,625 miliarde de euro.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a precizat, marti, la RFI, ca rata scazuta de absorbtie a fondurilor europene in ianuarie 2015 este ceva "normal". El a sustinut ca spre finalul anului, "lucrurile se vor schimba radical si cresterea va fi una spectaculoasa".

Fondul Monetar International si Comisia Europeana si-a facut o obisnuinta din a solicita Romaniei sa absorba mai mult si mai util fondurile europene care i-au fost puse tarii la dispozitie.

Si la cea mai recenta evaluare in acordul stand-by cu Romania, incheiata luni, delegatia FMI a atras atentia Romaniei ca este perceputa ca avand cea mai slaba infrastructura din Uniunea Europeana, motiv pentru care are nevoie de o prioritizare mai buna a investitiilor publice si de o mai buna absorbtie a fondurilor europene.

"Pentru solutionarea deficitului tot mai mare de infrastructura se impun investitii publice mai eficiente, determinate de o absorbtie mai mare de fonduri UE. In pofida unui trecut marcat de cheltuieli de capital peste media celorlalte tari similare ei, densitatea infrastructurii din Romania este relativ scazuta, in timp ce calitatea acesteia este perceputa ca fiind cea mai slaba din UE, reflectand o irosire a resurselor cheltuite si o planificare precara pe termen mediu, in pofida unor eforturi ce au fost realizate in scopul mai bune prioritizari a proiectelor", mentioneaza delegatia FMI.

"Pe plan intern, in absenta reformelor atat de necesare,continuarea unei absorbtii slabe de fonduri UE ar intarzia modernizarea atat de necesara a infrastructurii", se mai arata in cocluziile evaluatorilor FMI.

Investitiile pe fonduri UE in infrastructura ar potenta si cresterea economica a Romaniei cu 0,5 puncte procentuale, mai sustine FMI.

"Cresterea potentiala este proiectata in prezent la aproximativ 3 procente pe termen mediu. Misiunea estimeaza ca impulsionarea substantiala a absorbtiei de fonduri UE, conducand la o infrastructura de densitate mai mare si de calitate mai buna ar putea majora aceasta crestere cu aproximativ 0,5 puncte procentuale pe an, pe termen mediu", considera Fondul.

  • MFE: In decembrie scade semnificativ valoarea facturilor

Ministerul Fondurilor Europene explica absorbtia zero din luna ianuarie 2015 prin faptul ca in decembrie, anul precedent, a scazut valoarea facturilor introduse in sistem, MFE fiind de parare ca este lipsita de relevanta "contabilizarea rezultatelor la nivelul unei singure luni calendaristice".

"Rezultatele in atragerea fondurilor europene se masoara la sfarsitul fiecarui an calendaristic si mai ales la finalul fiecarei perioade de programare. Pentru perioada de programare 2007 ¬ 2013, sunt foarte importante rezultatele inregistrate la sfarsitul anului 2015, ultimul in care Romania poate sa cheltuie sumele alocate de Uniunea Europeana.

Contabilizarea rezultatelor la nivelul unei singure luni calendaristice este lipsita de relevanta. Suplimentar, sumele solicitate Comisiei Europene sunt mici in prima parte a fiecarui an, in conditiile in care incepand cu luna decembrie scade semnificativ valoarea facturilor introduse in sistem de catre beneficiari", precizeaza Ministerul Fondurilor Europene.

MFE reia si o serie de informatii mentionate de HotNews si in acest articol, si in alte materiale.

"Subliniem ca indicatorul de referinta este rata de absorbtie curenta a fondurilor europene, care in prezent este de aproximativ 52%. In acelasi timp, suma totala incasata de Romania de la Comisia Europeana este de 10,73 miliarde de euro, valoare care include atat fondurile rambursate cat si avansurile", mai precizeaza MFE.

De asemenea, MFE aminteste ca HotNews a scris, in urma cu un an, si despre ianuarie 2014 ca a fost o luna cu absorbtie de fonduri structurale si de coeziune zero pe parte de bani rambursati de Bruxelles, ministerul fiind de parare ca titlul acelui articol a fost unul "tendentios".

"Va reamintim ca in urma cu aproximativ un an, HotNews.ro publica articolul "Ianuarie mort - Romania a cerut 32 de milioane de euro si nu a primit nimic de la Comisia Europeana, din fondurile structurale si de coeziune". In pofida acestui titlu tendentios, la finalul anului 2014, Romania a inregistrat rezultate remarcabile in atragerea fondurilor europene: rata de absorbtie curenta a fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la aproximativ 52% si, pentru al doilea an consecutiv, tara noastra nu a pierdut niciun euro din fondurile UE alocate pentru cele sapte programe operationale", mentioneaza MFE.

In context, Ministerul Fondurilor Euroene da asigurari ca rata de absorbtie va ajunge la 80%, la finalul anului 2015.

"La sfarsitul acestui an, Romania va ajunge la absorbtie de 80%, recuperand o buna parte din intarzierile inregistrate in atragerea fondurilor europene in primii ani ai perioadei de programare. Va reamintim, in anii 2007 si 2008, Romania nu a solicitat si nu a incasat nici un euro in suma alocata pentru perioada de programare 2007 ¬ 2013", mai sustine sursa citata.

Citeste si:

Bilantulfondurilor UE: In 8 ani, Romania a cheltuit putin peste jumatate din banii alocati, dar rambursarile au ramas sub 50%, la fondurile structurale si de coeziune. TOP programe operationale