Profil de proiect cu fonduri UE: "Intarzierile enorme in selectie si contractare ne-au fortat sa renuntam la parti importante din proiecte"

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Vineri, 13 februarie 2015, 14:24 Economie | EuROfonduri

Trenul Hyperion produs la Craiova
Foto: EurActiv.ro
"Lucrurile in economie se schimba cu mult mai repede decat se deruleaza evaluarea, contractarea si alte etape, la nivelul autoritatilor. Din cauza acestor decalaje a trebuit sa modificam unele activitati, aceste modificari fiind realizate cu eforturi foarte mari, prin notificari acceptate, la randul lor, cu mare greutate, dupa 30-50 de zile", a declarat pentru EurActiv.ro Radu Zlatian, de la compania Softronic. Firma este cunoscuta pentru lansarea trenului electric "Hyperion", desprins parca dintr-un film SF si amplasat pe sinele invechite de cale ferata in Romania. Ceea ce se stie mai putin sunt inovatiile companiei au fost sustinute cu fonduri europene: trei proiecte insumand peste 7 milioane lei finantare nerambursabila UE, cu multe beneficii dar si multe batai de cap, acestea din urma cauzate de ineficienta aparatului administrativ.

Softronic a obtinut fonduri europene prin Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice pentru trei proiecte consecutive, in cadrul; Axei 2 - Competitivitate prin Cercetare, Dezvoltare, Inovare. 

Beneficiile si dificultatile accesarii de fonduri europene

Finantarile obtinute au fost de mare ajutor, insa sistemul greoi de gestionare a fondurilor le diminueaza impactul pozitiv, acesta este mesajul general care reiese din povestea celor 5 ani de proiecte la Softronic.

Radu Zlatian, reprezentantul companiei, a declarat pentru EurActiv.ro ca principala problema a obtinerii finantarilor a fost durata extraordinar de mare de la depunerea proiectului pana la semnarea contractului. De exemplu, pentru primul proiect, cel inceput in 2009, de la depunere si pana la semnarea contractului a trecut aproape un an. La urmatoarele proiecte etapele au fost ceva mai rapide, adica aproximativ zece luni - o imbunatatire minora, dar nu și suficienta. 

Contributia proprie in cadrul proiectelor a fost asigurata cu sprijinul bancilor, "care sunt deschise, odata ce demonstrezi ca esti solvabil". Totusi, compania a trebuit sa apeleze si la refinantari pentru a duce un proiect la bun sfarsit. 

Citeste articolul integral pe EurActiv.ro
Jurnal​ din Israel

FOTOGALERIE Tel Aviv: artistic si sofisticat

Tel Aviv e un oras nou pornit de la un port vechi si are un tip de sofisticare, nearoganta, care-l face definitiv interesant. Arhitectura lui, accentele moderne, tusele europene, aspiratiile americane, muzeele, casele memoriale permit calatorilor sa traiasca in el si o experienta culturala. Spiritul relaxat al orasului si umorul generatiei tinere din Tel Aviv se traduce uneori in mici capodopere in culoare pe ziduri. Unul dintre cele mai bune, amuzante si interesante tururi e cel din cartierul florentin, cunoscut ca partea boema a orasului.

2061 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Fonduri UE (Vineri, 13 februarie 2015, 14:38)

  athos [anonim]

  Procedurile sunt absolut stupide, de la selectia care puncteaza mai bine proiectele cu cele mai multe autorizatii, adica gata de implementat, dar apoi genereaza asteptare de pana la 2 ani pana la semnarea contractului de finantare, facand proiectul oarecum caduc si generand necesitati de adaptare/modificare, care ulterior se dovedesc extrem de dificil de aprobat si ducand in multe cazuri la neimplementari.
 • +4 (4 voturi)    
  Functionari care se ocupa de fondurile UE sunt ... (Vineri, 13 februarie 2015, 15:10)

  Excelsior [utilizator]

  ...ori incompetenti ori corupti, nu-mi explic altfel trista realitate.
 • -2 (2 voturi)    
  Sper că are suspensii bune (Vineri, 13 februarie 2015, 15:41)

  Nyk1 [utilizator]

  Eventual ar trebui și niște roți care pot coborî sau urca individual, pentru ca trenul să poată traversa cu bine eventualele „gropi” de pe șine, fără să deraieze.
 • 0 (0 voturi)    
  Softronic? (Vineri, 13 februarie 2015, 19:43)

  CititorulComentator [utilizator]

  Care e treaba cu Softronic si Softrans?

  http://softrans.ro/contact.php
  http://www.softronic.ro/contact.html


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version