Romania are in continuare slabiciuni legate de neindeplinirea unor conditionalitati fara de care nu va putea absorbi anumite fonduri europene din perioada de programare 2014-2020, a declarat, luni, la Bucuresti, comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu, ea enumerand harta sociala, strategia de incluzine a romilor, reforma achizitiilor publice. Referitor la viitoarele programe operationale majore, ea a aratat ca executivul comunitar a facut anumite observatii, insa minore, la Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), urmand ca acesta, alaturi de , Programul Operational Regional, sa fie aprobat, probabil, in iunie de Bruxelles. In ceea ce priveste, Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE) 2007-2013, ea a mentionat ca platile de la CE au ramas blocate pe axa 3, ca urmare a unor nereguli la achizitiile publice efectuate de unii beneficiari de fonduri UE.

Corina CretuFoto: Parlamentul European

"Este vorba de conditionalitatile ex-ante. Romania are de indeplinit 135 de conditionalitati pentru programele operationale. Sunt foarte multe care au fost indeplinite de Romania, in ceea ce priveste strategiile de dezvoltare, de cercetare, strategia digitala, pe sanatate, asteptam si Master Planul pe Transport", a spus Corina Cretu.

"Harta sociala este necesara, pentru ca noi mergem pe ideea de a vedea care sunt prioritatile de investitii pentru urmatorii ani si pe ideea concentrarii fondurilor. Nu am primit inca aceasta harta, in momentul cand se va face analiza de tara, sigur ca se vor regasi toate aceste lucruri in recomandarile de tara", a avertizat ea.

Ministerul Muncii este cel care trebuie sa realizeze harta sociala, pentru ca Romania s apoata atrage bani europeni in domeniu, in perioada de programare 2014-2020. "Doamna Rovana Plumb (ministrul muncii - n.r.) s-a intalnit si cu comisarul pentru Afaceri Sociale, doamna Marianne Thyssen, si sunt convinsa ca au agreat un plan de lucru in ceea ce priveste actiunea pentru perioada urmatoare", a spus Cretu.

Ea a enumerat si alte conditionalitati ex-ante unde Guvernul Ponta are dificultati: "Comisia Europeana spune ca avem slabiciuni in ceea ce priveste harta sociala, achizitiile publice, strategia de incluziune a populatiei romilor, de a merge dincolo de reducerea saraciei , de avea o strategie integrata".

Tot o conditionalitate ex-ante, Comisia asteapta de la Guvernul Ponta si Master Planul General de Transport, inclusiv cu masuri corective. "Asteptam ca Romania sa depuna oficial acest master plan in ultima varianta. Am vazut toate supozitiile care se fac in presa, dar pana nu avem ultima varianta la comisie, nu cred ca are vreun sens sa facem supozitii, asteptam planul, inclusiv masuri corective legate de intreruperi".

Oficialul de la Bruxelles a mai cerut Romaniei sa-si imbunatateasca si capacitatea administrativa. "In legatura cu problemele pe care le-am detectat, eu cred ca e nevoie de un efort mai mare in ceea ce priveste achizitiile publice, capacitatea administrativa, modul de realizare a licitatiilor publice, acestea sunt problemele in general din statele, membre, nu numai din Romania. Capacitatea administrativa este o problema mai importanta decat banii, pentru ca am avut sume de bani pe care Romania si multe state din regiune nu au reusit sa le acceseze din cauza slabei capacitati administrative", a precizat ea.

Referitor la Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, gestionat direct de Ministerul Fondurilor Europene, si la Programul Operational Regional, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale, ea si-a exprimat speranta ca in iunie sa fie aprobate de Comisie.

"Stiu ca negocierile sunt intre DG Regio si Guvernul Romaniei, in legatura cu noul Program Operational Infrastructura Mare (POIM). Stiu ca observatiile au fost minore si asteptam sa fie depuse, sa vedem exact programul, cand va fi depus la Comisia Europeana", a declarat Corina Cretu.

  • Finantarea retroactiva a proiectelor terminate cu bani din imprumuturi - doar daca au fost incepute si cu fonduri UE

Romania mai poate atrage in anul 2015 fonduri europene din perioada de programare 2007-2013, iar pentru a evita situatia in care sa piarda bani europeni pentru ca nu i-a cheltuit, tara a recurs la solutia finantarii retroactive- prin care proiectele finalizate cu bani din imprumutri externe sa fie decontate de Comisia Europeana.

"Am avut aceasta discutie in legatura cu legalitatea finantarilor retroactive, sigur ca este legal, a fost un efort suplimentar pe care DG REGIO l-a facut, pentru ca practic pentru finantarile retroactive trebuie revazute din nou toate licitatiile si toate procedurile care au fost indeplinite", a explicat Corina Cretu.

Comisarul european a avertizat, insa, ca nu va accepta sa deconteze Romaniei si proiecte care initial nu au fost destinate sa aiba si finnatare europeana.

"Din pacate, daca vor fi depuse proiecte care nu au fost initial destinate sa fie folosite cu fonduri europene, nu cred ca vom putea sa platim retroactiv. Deocamdata, nu avem alte cereri ale Romaniei privind finantarea retroactiva", a mentionat comisarul european pentru politica regionala.

Riscurile nu se termina aici pentru Romania. Daca finalul de an 2015 prinde tara cu proiecte neterminate, autoritatile romane vor fi nevoie sa le incheie pe bani de la bugetul national, in caz contrar Comisia retragand si banii europeni deja absorbiti in acele proiecte.

Pentru a preintampina acestea situatie dezastruoasa, Ministerul Fondurilor Europene a propus refazarea proiecetelor incepute si fara sanse de a fi incheiate, astfel incat la finele anului 2015 Comisia sa accepte continuarea acelor poircte, in faze ulteriorare, in noul cadru financiar multianual.

Comisia Europeana urmeaza ca in martie sa ofere statelor membre un ghid pentru refazarea proiectelor neterminate, a explicat luni comisarul Cretu.

"Mai multe state ne-au solicitat un ghid in legatura cu fazarea proiectelor. Am solicitat unitatii de audit a DG REGIO sa creeze acest ghid, cel mai probabil pana la 1 martie, pentru ca nu as vrea ca statele membre sa fie in situatia de a faza niste lucrari si apoi sa fim in situatia de a constata ca nu indeplinesc criteriile de eligibilitate. Deci as vrea ca pana la 1 martie toate statele membre sa stie exact ce poate fi fazat pentru perioada 2014-2020 si in ce masura, atunci cand nu vor reusi sa indeplineasca, se vor pierde bani", a spus social-democrata.

In 27 ianuarie, ministrul Eugen Teodorovici insista sa ceara Comisiei Europene finantarea retroactiva nu numai pe lucrarile autoritatilor centrale, ci si pentru proiectele autoritatilor locale.

"Pentru a accelera absorbtia in acest an, ultimul in care mai putem cheltui fondurile alocate Romaniei pentru perioada de programare 2007 - 2013, identificam proiecte finantate din surse publice, care pot fi finalizate pana la sfarsitul anului 2015, pentru a solicita decontarea acestora din fondurile UE. Am aplicat deja aceasta solutie la nivelul Programului Operational Sectorial Transport si la nivelul Programului Operational Sectorial Mediu, iar acum intentionam sa extindem abordarea prin identificarea tuturor proiectelor autoritatilor publice locale, care sunt in implementare si care respecta regulile si principiile europene", a spus Teodorovici.

  • Axa 3 POSCCE - Comisia asteapta masurile corective de la Guvern, pentru a relua platile

O alta problema legata de cadrul financiar 2007-2013 este axa 3 a Programului Operational Sectorial Cresterea Capacitatii Administrative, pentru care Comisia a intrerupt temporar platie catre Romania.

"In legatura cu POS CCE, axa 3 este momentan intrerupta din cauza unor suspiciuni privind achizitiile publice. Comisia Europeana asteapta un raspuns din partea autoritatilor romane pentru a vedea care au fost masurile corective si preventive ale autoritatilor romane", a mentionat Corina Cretu.

Comisia Europeana a intrerupt temporar, anul trecut, platile catre Romania, in axa 3 a POS CCE, referitoare la proiectele in domeniul tehnologiei informatiei.

Referitor la faptul ca Romania nu a incasat niicun ban european in luna ianuarie a anului 2015, Corina Cretu a luat apararea autoritatilor romane, aratand ca este o procedura generala, valabila pentru toate statele membre, care conduce la absorbtie zero in prima luna din an.

"Noi ca si Comisie Europeana primim de la statele membre, la sfarsitul fiecarui an, rapoartele autoritatilor de audit din statele membre si acestea trebuie verificate de DG REGIO si, pana nu cand acest proces nu este incheiat , nu se fac plati. Este o procedura generala si toate statele membre au absorbtie zero in luna ianuarie. Platile se reiau imediat ce aceste rapoarte sunt validate de DG REGIO si, acolo unde se inregistreaza probleme, se fac intreruperi sau suspaendari de plati", a explicat comisarul social-democrat.