Comisarul european pentru politica regionala, social-democrata Corina Cretu, a declarat, luni, la Bucuresti, ca in UE sunt zone in care absorbtia fondurilor europene este mai precara decat in Romania, ea dand exemplul regiunii Abruzzo din Italia, unde in ultimii 5 ani toti sefii de autoritati de management ar fi fost arestati.

Regiunea AbruzzoFoto: Wikipedia

"Vestea buna in ceea ce priveste estul Europei este ca acolo unde se face absorbtie de fonduri UE, practic se vad rezultate si crearea de locuri de munca. In sudul Italiei, avem de luat decizii politice daca vom mai continua sau nu", a afirmat comisarul european, aflat in vizita la Bucuresti.

"In sudul Italiei, este o situatrie dramatica in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene. Comsiai Europeana pompeaza de ani de zile miliarde de euro fara a se vedea niciun fel de schimbari in ceea ce priveste cresterea economica si crearea de locuri de munca", a adaugat ea.

Corina Cretu a dat exemplul regiunii italiene Abruzzo, unde, spune ea, la un moment dat Comisia Europeana a fost in postura de a lucra cu un sef local de autoritate de amanagement care se afla in arest la domiciliu.

"De exemplu, in regiunea Abruzzo, este o totala lispa de incredere intre Comisia Europeana si autoritatile locale in ideea in care in ultimii 5 ani de zile toti sefii autoritatii de management au fost arestati. Este un nou presedinte de regiune, i-am pus in vedere foarte clar Sa nu mai spun ca in ultima jumatate de an, seful autoritatii de management era arestat la domiciliu si Comisia Europeana nu fusese notificata, deci cei de la DG REGIO continuau sa lucreze cu acest sef de autoritate", a declarat comisarul european pentru politica regionala.

Si in Romania, procurorii au demarat o serie intreaga de investigatii in zona fondurilor europene, obtinand in mai multe cazuri si condamnari. Cel mai recent, in 9 februarie 2015 procurorii DNA au descins chiar la Ministerul Fondurilor Europene, unde au facut perchezitii. Au fost vizate si autoritatile de management al fondurilor europene in domeniile Resurse Umane si Comeptitivitate (AM-POSDRU, AM-POSCCE) precum si Agentia de Dezvoltare Regionala Vest.

Luni, comisarul european Corina Cretu a mentionat ca la nivelul Directoratului General Politoca Regionala al Comisiei Europene a demarat o analiza pentru a depista zonele din UE in care se pompeaza bani europeni fara sa se reduca saracia.

"Deci sunt situatii foarte grele carora trebuie sa ne adresam. Am demarat aceasta analiza si imi doresc sa aflu impreuna cu expertii de la DG REGIO sa facem o analiza a saraciei pe care nu reusim sa o modificam indiferent de cate fonduri europene investim".

Pana una-alta, regiunea Abruzzo din Italia are, totusi, un nivel de trai superior tuturor regiunilor din Romania, cu execptia Bucurestiului.

Potrivit celor mairecentedate detaliate ale Eurostat, in anul 2011, produsul intern brut pe locuitor, ca putere de cumparare, era de 21.900 de euro pe an, in Abruzzo, reprezentand 87% din media UE.

In Romania, media nationala era de numai 12.200 de euro, adica 49% din media europeana. Cea mai saraca regiune romaneasca era Nord-Est (in Moldova), cu 7200 de euro, PIB pe cap d elocuitor, ca putere de cumparare, reprezentand 29% din media europeana. Doar Bucurestiul era peste Abruzzo, avand 30.700 de eruo PIB per capita ca putere de cumparare, adica 122% din media UE.

In anul 2013, media la nivel national in Romania era de 55% din PIB-ul mediu pe cap de locuitor ca putere de cumparare in UE, deci tot sub regiunea italiana Abruzzo.