Filmul polonez "Ida", care a castigat Premierul Oscar pentru Cel Mai Bun Film Strain 2015, fusese realizat si cu fonduri europene de 650.000 de euro, a precizat luni Comisia Europeana.

Posterul filmului IdaFoto: Wikipedia

Potrivit sursei citate, filmul premiat, luni dimineata, la Los Angeles, de Academia Americana de Film, a primit finantarea europeana pentru dezvoltare si distributie, prin programul Creative Europe- MEDIA. In total, "Ida" a fost realizat cu unbugetde 2 milioane de euro.

Si filmul Timbuktu, nominalizat la Premiul Oscar pentru Cel Mai Bun Film Strain 2015, a beneficiat de finantare de la Uniunea Europeana de 540.000 de euro prin acelasi program, a precizat Bruxelles-ul.

"Aceste premii prestigioase arata talentul producatorilor nostri de filme si modul in care sustinerea UE poate sa-i ajute sa prospere si sa atinga o audianta mare. Suntem hotarati sa sustinem mai departe industriile creatoare si sa cream conditiile potrivite pentru ca ele sa reuseasca in era digitala", arata Comisia Europeana.

Pelicula "Ida", a regizorului polonez Pawel Pawlikowski, spune povestea Annei, o orfana crescuta, de calugarite, la o manastire catolica. In 1962, inainte de a se calugari, Anna trebuie sa o intalneasca pe Wanda, singura ei ruda in viata, care ii va spune ca este evreica.

Cele doua femei incep o calatorie pentru a descoperi nu doar povestea tragica a familiei lor, ci si pe ele insele. Isi pun sub semnul intrebarii religia si toate ideile in care au crezut pana atunci.

Cinefilii romani au putut vedea filmul lui Pawlikowski si pe 28 noiembrie 2014, cand a fost proiectat la Cinema Elvira Popescu din Bucuresti, cu ocazia Zilelor Filmului Polonez.