​​Programul JEREMIE, finantat din fonduri structurale si administrat in Romania de Fondul European de Investitii, in ultimii 4 ani, a infuzat o suma peste dublu fata de cea alocata initial sub forma de credite si investitii pentru IMM-uri. Bancile considera ca replicarea acestui tip de program in urmatorii ani ar putea insemna un sprijin real pentru IMM-uri. Deocamdata, la nivel national nu este finalizata analiza care va stabili ce tip de instrumente financiare vor fi utilizate in programele cu fonduri UE in urmatorii 7-8 ani.Comisarul european Corina Cretu a declarat, in mai multe randuri, ca incurajeaza dublarea instrumentelor financiare in cadrul programelor operationale. Instrumente cu efect similar, in cadrul"Initiativei pentru IMM" a Uniunii Europene, pentru care Romania ar trebui sa aloce 200 milioane euro.

Cheltuielile mari din 2016 pot duce la masuri de austeritate in 2017Foto: Comisia Europeana

Prin JEREMIE, pana in prezent, firmele mici si mijlocii au primit finantari totale pentru investitii si capital de lucru de 380 milioane euro. Mai mult de 3.700 de credite si investitii pentru IMM-urile din tara noastra au fost acordate prin cele trei instrumente JEREMIE derulate prin institutii bancare si de investitii. Fondurile initiale au fost de 150 milioane euro, asigurate prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice 2007-2013", potrivit informatiilor transmise EurActiv.ro de Fondul European de Investitii.

Pana in prezent, suma care a ajuns la companii este peste dublul cele initiale, volumul tinta pentru program, care se incheie la sfarsitul acestui an, fiind o multiplicare de trei ori a sumei initiale, au mai explicat reprezentantii FEI.

Cel mai probabil, efectul ar fi fost si mai puternic daca nu s-ar fi intarziat cu 3 ani lansarea acestuia, practic, desi fondurile au fost alocate in 2007, creditele au inceput efectiv sa fie acordate in 2011.

Institutiile bancare prin care au fost aduse instrumentele efectiv in piata considera ca utilizarea acestora in continuare va conduce la cresterea volumului finantarilor pentru IMM-uri, avand in vedere faptul ca fondurile europene destinate proiectelor de investitii ale IMM pentru 2014-2020 sunt semnificativ reduse.

Facilitatile oferite prin JEREMIE

1) Garantia de portofoliu

- acopera 80% din riscul fiecarui credit si este aprobata direct de catre banca, cu comision de garantare zero, reducandu-se semnificativ garantiile suplimentare solicitate beneficiarilor.

Facilitatea mai este disponibila in acest moment prin UniCredit Tiriac Bank. Instrumentul beneficiaza de ratingul AAA al Fondului European de Investitii, iar garantarea intregului portofoliu are loc conform normelor UE, prin alocarea efectiva de resurse de 5x mai mici decat suma creditelor garantate, pe baza unei analize de risc specifice. Creditul garantat trebuie sa fie unul nou, urmand a fi utilizat pentru activitati desfasurate in industrie, comert, turism, constructii, servicii etc. Instrumentul garanteaza credite de investitii sau facilitati revolving sau non-revolving pentru capital de lucru. Prin intermediul acestei facilitati, implementate pana recent si de BCR si Raiffeisen Bank, au fost acordate deja aproape 2.800 de credite in valoare totala de 290 milioane euro, potrivit datelor transmise de Fondul European de Investitii, la solicitarea EurActiv.ro.

Opinia institutiilor bancare:

"BCR a fost prima banca din sistem care si-a manifestat interesul pentru produsul JEREMIE-Garantie de portofoliu, considerandu-l un produs inovativ si cu un impact semnificativ in segmentul de piata vizat, generat de efectul de multiplicare de 5 ori a fondurilor europene alocate prin POS CCE.

Produsul a constituit o solutie de finantare optima pentru IMM-urile care au efectuat investitii eligibile sau care au accesat linii de credite pentru capital de lucru, companii competitive dar care nu dispuneau de garantii suficiente, permitandu-le astfel extinderea si diversificarea afacerilor intr-un mediu economic nu tocmai favorabil", a declarat pentru EurActiv.ro Loredana Rautu, sefa departamemntului de programe de finantare in cadrul Bancii Comerciale Romane.

Citeste articolul integral pe EurActiv.ro