​Corespondenta de la Strasbourg

Proiect: Procurori straini vor putea face anchete in Romania privind fraudele cu fonduri UE​

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Marţi, 10 martie 2015, 13:39 Economie | EuROfonduri


Monica Macovei
Foto: HotNews / DP
Procurori din alte state ale Uniunii Europene vor putea desfasura anchete in Romania, privind fraudele cu fonduri europene, mai ales in cazurile transfrontaliere, potrivit unui raport aprobat de Comisia pentru libertati civile (LIBE) a Parlamentului European.

Raportul, elaborat de europarlamentarul roman Monica Macovei (independent/PPE), a primit, luni seara, la Strasbourg, 39 de voturi "pentru" 12 "impotriva" si o abtinere in comisia LIBE. Raportul se refera la o propunere de regulament a Comisiei Europene privind infiintarea unei noi institutii la nivel comunitar: Procurorul European.

Potrivit lui Macovei, in forma iesita din Comisia LIBE, in cadrul insitutiei Procurorului European vor activa 25 de procurori europeni - cate unul din fiecare stat membru UE, cu exceptia Marii Britanii, Irlandei si Danemarcei (care nu au dorit sa implementeze sistemul).

Cei 25 de procurori vor alege, din randul lor, un procuror-sef european, care va fi audiat in Parlamentul European si validat ulterior de plen si de Consiliul Uniunii Europene in format Justitie si Afaceri Interne (care reuneste ministrii justitiei si de interne din UE).

Ca o noutate, pana in acest moment, fata de propunerea initiala a Comisiei Europene, cei 25 de procurori europeni trimisi de fiecare stat membru vor fi grupati cate cinci pe camere decizionale ale Procurorului European, potrivit discutiilor curente.

 • Cum va ancheta procurorul european fradele romanesti cu fonduri UE
documente
(10 Mar 2015) DOC, 42KB
Potrivit raportului adoptat de LIBE, pe langa cei 25 de procuriri europeni de la nivelul central al UE, in fiecare stat membru va fi trimis cate un procuror european delegat, care ar urma sa aiba un aparat propriu de lucru in tara respectiva si va putea prelua diverse cazuri de fraude cu fonduri europene.

Aplicand sistemul, de exemplu, in Romania, parchetele din tara - in primul rand Directia Nationala Anticoruptie - vor trebui sa raporteze toate cazurile de fraude cu fonduri europene la procurorul european delegat, care va fi tot un magistrat roman.

Acest procuror european delegat va putea fie sa lase dosarele la unitatile nationale de parchet, fie sa le dea in lucru altor procurori din Romania, fie sa le preia el si sa le lucreze la nivelul inistitutiei Procuroului European, daca se constata ca dosarele stagnau in tara.

Aceste decizii vor apartine, insa, camerelor decizionale ale Procurorului European, formate din cate 5 procurori europeni din statele UE.

Potrivit Monicai Macovei, aceste camere vor lua decizii in mai multe privinte:
 • Vor aproba deciziile de incepere a investigaiilor intr-un caz anume
 • Inchiderea unui dosar.
 • Vor aproba acordurile de vinovatie pe care le obtine procurorul european delegat cu persoanele cercetate.
 • Vor putea decide realocarea cazurilor. "Daca nu-si fac treaba acasa, atunci se aloca fie la alt procuror din tara respectiva, fie il ia procurorul european si-l face la sediu", a precizat raportoarea Parlamentului European pe acest proiect.
 • Vor decide instanta competenta unde va fi trimis in judecata un dosar specific. "Daca toate fraudele sunt intr-o singura tara, instanta va fi din tara respectiva", a precizat Monica Macovei.
Toate aceste decizii vor putea fi contestate. O posibilitate discutata este ca deciziile camerei procurorului european sa fie atacate al Curtea de Justitie a UE, dar in prezent aceasta instanta nu are competente penale.

Viitorul regulament european ar urma sa stipuleze ca procurorul european va prelua automat cazurile de fraude transfrontaliere care aduc prejudicii bugetului Uniunii Europene.

Astfel, vor fi cazuri in care procurori din alte state UE vor veni in Romania si vor desfasura proceduri judiciare, cum ar fi retinerea unor suspecti sau perchezitii.

De asemenea, procurorii europeni - fie roman, fie straini - vor lucra direct cu Serviciul Roman de Informatii caruia ii vor solicita interceptari telefonice sau ascultari ambientale si vor primi informatii de la SRI privind aria lor de competenta.

"Procurorul european delegat va trebui sa urmeze procedura penala a tarii in care ia anumite masuri. De exemplu, procedurile de perchezitii se fac cu politia din tara respectva. Apoi, cand se ajunge la instanta in care se judeca cazul, acea instanta va trebui sa recunoasca toate aceste acte de investigatie recunoscute de alte state membre, fara alte proceduri. Si acum e asa, dar sunt proceduri de recunoastere", a mai explicat europarlamentarul raportor.

Si in porezent, procurorii din alte state membre pot face investigatii in Romania, insa au nevoie sa acceseze procedurile de cooperare judiciara prin intermediul unor comisii rogatorii sau prin asa-numitul act de investigare europeana, insa procedura este mai greoaie.

"Noi am mers mai departe si am zis sa faca procurorul european aceste proceduri. Daca vrea sa faca o perchezitie in Italia, cere mandat de cercetare sau de perchezitie la instanta, potrivit legislatiei acelei tari", a explicat Macovei.

 • Pasii urmatori - Macovei sustine  ca din 2016 va putea fi functional noul sistem
Poriectul de regulement european privind Procurorul European a fost initiat de Comisia Europeana inca din anul 2013, pe vremea Comisiei Barroso II.

Pasii pana la adoptarea si aplicarea sistemului sunt insa greoi. Raportul aprobat luni seara de Comisia LIBE a Parlamentului European merge in Consiliul Justitie si Afaceri Interne, unde, pe 12 martie ministrii de resort din statele membre urmeaza sa ia o decizie privind proiectul de regulament.

Ulterior, se intra intr-o procedura de negociere tripartita - Parlamentul European, reprezentat de raportoarea Macovei - Consiliul JAI (statele membre) - Comisia Europeana. Dupa ce se convine o forma agreata de toate partile, plenul Parlamentului European voteaza asupra proiectului, iar apoi Consiliul JAI ia decizia finala.

Macovei sustine ca regulamentul european privind Procurorul European ar putea fi gata la sfarsitul anului 2015, dupa care cel tarziu pana la finele anlui 2016 ar urma sa fie operationalizat de statele membre.

Fiecare dintre cele 25 de state membre care ar urma sa aplice sistemul, inclusiv Romania, va trebui sa desemneze un procuror european, prin procedura interna.

O comisie independenta formata din magistrati si juristi de prestigiu, constituita la nivel european, va audia si va selecta procurorii europeni delgati de statele membre.

Cei 25 de procurori europeni isi vor alege, din randul lor, un procur-sef european, care va fi audiat in Parlamentul European. Ulterior, noua structura a Procurorului European va fi votata in plenul PE si in Consiliul JAI.

Nici miza salariala nu este de neglijat. In prezent, judecatorii Curtii de Justitie ai UE au salarii de circa 20.000 de euro pe luna, iar membrii Curtii de Conturi Europene, circa 16.000 de euro pe luna. Ca atare, in aceasta zona ar urma sa fie remunerat si viitorul procuror roman care va face parte din insitutia Procurorului European.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


8147 vizualizari

 • +20 (24 voturi)    
  Bravo, Monica! (Marţi, 10 martie 2015, 13:46)

  codo [utilizator]

  O femeie care face istorie. Pentru Romania nu e buna, prea altfel pe gustul local.
  • -1 (9 voturi)    
   asa o fi (Marţi, 10 martie 2015, 14:04)

   U_swamp [utilizator] i-a raspuns lui codo

   E mai pe gustul irlandezilor, siiiigur!
  • +7 (11 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 10 martie 2015, 14:45)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui codo

   • +1 (5 voturi)    
    Când ai în cap ce vrei să faci (Marţi, 10 martie 2015, 14:58)

    Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

    nu stai toată ziua după curul corupților să belești ochii la ce-au mai furat.
   • -1 (3 voturi)    
    Si eu am s-o votez (Marţi, 10 martie 2015, 19:10)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

    daca imi arata alea 2,5 milioane de voturi fraudate la referendum,de care ea stie,si pe care le-a prezentat in PE!!!
 • -12 (16 voturi)    
  ssttopp sssi dde laa cccappat (Marţi, 10 martie 2015, 14:02)

  U_swamp [utilizator]

  Gindeste cu bataie lunga, doamna... de la procuror pe pe linga judecatoria sector 1 bucuresti, Republica Socialista Romania, sub conducerea mareata a tovarasului, la procuror european, independent, independent, numit de parlamentul europeannnnnn. Rrrrrrrrr, Grrrrr, Fisssssssssss.....
  • +4 (4 voturi)    
   .. din cauza ... (Marţi, 10 martie 2015, 17:51)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui U_swamp

   Din cauza modului de gandire Monica Macovei este cine este iar tu esti cine esti.
 • +10 (10 voturi)    
  Corect! (Marţi, 10 martie 2015, 14:15)

  Sani [anonim]

  Avand insa in vedere ca exista cel putin 2 faze:
  1. satrpirea coruptiei! OK, Bravo D-na Macovei
  2. Implementarea unei educatii corecte si laice, propun:
  2.1. Cursurile de religie sa fie definite la nivel european
  2.2. Profesori europeni pentru scolile romanesti!
  • +1 (1 vot)    
   nedumerire (Marţi, 10 martie 2015, 14:55)

   gica [anonim] i-a raspuns lui Sani

   ok in legatura cu profesorii europeni..numai ca nu vin aici pt 250 de euro
 • +6 (8 voturi)    
  sase. vine garda italiana (Marţi, 10 martie 2015, 15:00)

  IancuJianu [utilizator]

  de data asta vin specialistii din afara. ai nostri n-o mai pot da "cotita". Mazare, urgent bilet de Rio, e belita rau...
  • -6 (8 voturi)    
   insula Nana (Marţi, 10 martie 2015, 14:59)

   U_swamp [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

   In arhipelagul Bashesho din Oceanul Afumat se poate cumpara o insula cu un milion de euro... stiu pe cineva care poate sa scape asa de procuror....ul european, caci de chiovesi nu mai e sigur
 • +3 (3 voturi)    
  Romania Mare (Marţi, 10 martie 2015, 15:23)

  doru001 [utilizator]

  Bietul Vadim!
 • +1 (1 vot)    
  z/z/z/z/ (Marţi, 10 martie 2015, 18:08)

  solar [utilizator]

  Noutati editoriale: Tuturor baietilor pe care i-am iubit, de Jenny Han
  Asta, DA! (Marţi, 10 martie 2015, 14:03)
  E o realizare iesita din comun ! a Romaniei! Asta, DA!!! Bravo , MONICA MACOVEI!  - // -
  Datorita unei erori a calculatorului meu supraincarcat acest comentariu a aparut unde nu era cazul.
  Fac acum cuvenita rectificare.
 • +2 (2 voturi)    
  Aoleu, muica, (Miercuri, 11 martie 2015, 0:35)

  rutger [utilizator]

  ce ne facusi ! vine garda peste noi,amarastenii, si nu mai putem ciordi si noi olecuta ? om trai si om vedea, ca d'aia avem servicii, sa ne apere de strigoi ! Asta se poate incadra la tradare nationala, adica nu mai putem fura la noi in tarisoara ?!? Monico, mama ce ne-ai facut !
 • +1 (1 vot)    
  M.Macovei (Miercuri, 11 martie 2015, 12:46)

  Ionescu [anonim]

  O initiativa excelenta, dar ma tem ca va fi o treaba foarte dificila in Romania. Procurorul acela european va trebi sa invete foarte bine meseria aia extrem de sofisticata a hotului roman pentru a-l putea prinde cu probe.
 • +1 (1 vot)    
  Era si timpul ca "the Feds" (Miercuri, 11 martie 2015, 15:20)

  John M. [utilizator]

  sa-si exercite puterea "uniunii" si in aceasta cloaca de pungasi ordinari ce se numesc in deradere "demnitari".
 • 0 (0 voturi)    
  Procurorii straini vor (Vineri, 27 martie 2015, 3:01)

  Anica Ioanas [anonim]

  Felicitari Monica Macovei!

  Acest Prioect va fi o pagina de istorie reala de ingenunchere a mafiotilor care talharesc fara mila si teama de Legalitate si Dumnezeu in Romania!
  Iata un proiect care va da fiori mafiotilor din Romania!

  Sper ca va intra in functiune cat se poate de repede!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by