Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, s-a vazut nevoita, joi, la Bucuresti, sa foloseasca Pilda talantilor din Biblie pentru a convinge Guvernul Ponta asupra importantei instrumentelor financiare europene pentru finantarea IMM-urilor, avertizandu-l pe ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ca "celui care nu are" destul "i se va lua" si putinul pe care il are. Guvernul lucreaza, insa, la crearea unei banci de dezvoltare apartinand statului, care sa ofere propriile instrumente financiare IMM-urilor si altor beneficiari, pentru accesarea fondurilor europene, a aratat Teodorovici.

Corina Cretu si Eugen TeodoroviciFoto: Comisia Europeana

Romania va avea la dispozitie 4,4 miliarde de euro destinati finantarii intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), in diferite programe operationale de fonduri structurale si de coeziune, in perioada de programare 2014-2020.

Pentru a accesa la maximum acesti bani, IMM-urile au nevoie, insa, de fonduri proprii prin care sa asigure cofinantarea proiectelor europene - aceasta este dificultatea numarul unu a micilor patroni romani care si-au luat inima in dinti sa porneasca pe cont propriu.

Aici Comisia Europeana insista pentru folosirea garantiilor europene la contractarea de credite bancare, garantii puse la dispozitie prin Fondul European de Investitii si Banca Europeana de Investitii.

Pentru aceasta, insa, e nevoie ca Guvernul sa puna la punct cadrul institutional si mecanismele interne, alaturi de bancile comerciale, prin care IMM-urile romanesti sa poata accesa garantii europene care sa le facilitieze si sa le ieftineasca imprumuurile bancare.

"Domnule ministru, draga Eugen, mi-am cautat aseara argumente puternice, pentru ca stiu ca exista aceasta retinere pentru folosirea instrumentelor financiare, si am gasit un exemplu chiar din Evanghelia dupa Matei, unde exista Pilda talantilor. Poate asa reusesc sa conving Guvernul Romaniei despre cat de importante sunt instrumentele financiare", i-a spus comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, colegului ei de partid, ministrul PSD al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, la Conferinta internationala "Oportunitati de finantare pentru IMM".

"Nu stiu cat de credincios esti, am vazut toata aceasta dezbatere...", a incercat ea sa-i capteze atentia lui Teodorovici, la conferinta organizata de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti si de publicatia Euractiv.ro .

De 2.000 de ani, "Pilda talantilor" le tot spune generatiilor de negustori, producatori si oameni de afaceri de toate felurile povestea stapanului care, inainte de a pleca in lume, le-a lasat argatilor sai 5 talanti unuia, 2 altuia si unul singur celui de-al treilea.

La intoarcere sa, pe primii doi i-a gasit cu pungile pline cu bani, insa pe al treilea, caruia ii lasase cel mai putin capital de investit, l-a gasit cu aceeasi moneda din aur.

"Cel care a primit doar un talant, de frica sa nu-l piarda, l-a ascuns in pamant si l-a pazit, cu sfintenie. Finalul, bineinteles ca il cunoasteti foarte bine: la intoarcerea sa, stapanul si-a rasplatit argatii care dovedisera spirit antreprenorial si l-a certat pe cel temator, spunandu-i ca tot celui care are i se va da si va prisosi, iar celui care n-are i se va lua.

Deci, domnule ministru, eu cred ca trebuie sa invatam sa investim inteligent putinul pe care il avem si sa nu-l ingropam in pamant prin intermediul granturilor, ci sa-l inmultim cu ajutorul instrumentelor financiare", l-a dojenit Cretu pe colegul ei de partid.

Ea a cerut Guvernului sa ia masuri pentru dublarea utilizarii instrumentelor financiare in Romania.

In schimb, Guvernul vrea sa fie el cel care controleaza instrumentele financiare pentru IMM-uri si ceilalti beneficiari care deruleaza proiecte europene.

Pentru asta, patru ministere - Finantele, Fondurile Europene, Dezvoltarea Regionala si Agricultura - pun la cale o banca de dezvoltare, pe model polonez, prin care sa se asigure instrumentele financiare necesare creditarii proiectelor europene.

"Este o idee prin care statul poate sa dea direct acestui nou concept de banca anumite activitati: de la platile directe si de la bunul de plata - sa se duca banii direct in contul contractorului in maximum 2 zile -, pana la instrumente financiare oferite celor interesati, desigur pe domenii de interes pentru Guvernul Romaniei si pentru economia din Romania", a explicat Eugen Teodorovici.

Ministrul Fondurilor Europene vrea ca viitoarea banca de dezvoltare - promotional bank - sa aiba cadrul institutional si legal finalizat in mai sau iunie 2015.

Miza acestor discutii este, in cele din urma, controlul. Pe de-o parte, Bruxelles-ul vrea sa-si impuna modelul si mecanismele europene ale instrumentelor financiare in toate statele membre UE. De partea cealalta, Guvernul Romaniei vrea sa-si pastreze un cat mai amplu control intern asupra mecanismelor financiare si implicit asupra beneficirilor si a obiectivelor lor.

La nivel european, 90% dintre firmele existente sunt IMM-uri, iar 80% dintre lucratorii din UE isi castiga existenta muncind in intreprinderi mici si mijlocii, potrivit statisticilor europene.

"Spre deosebire de marile companii, IMM-urile intampina dificultati in a obtine finantare. Conform unui studiu realizat de BNR, 44% dintre companii, indiferent de marimea lor, continua sa se bazeze pe resursele interne pentru a-si finanta afacerile curente. Doar 20% au recurs la linii de credit si imprumuturi bancare. Aceste cifre trebuie privite ca pe un semnal de alarma", a atras atentia comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu.