DOCUMENT Comisia Europeana a gasit "indicatori de frauda" la achizitii publice din proiecte IT romanesti pe bani europeni. POSDRU, luat din nou la bani marunti, pentru jumatate de miliard de euro​

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Sâmbătă, 14 martie 2015, 16:41 Economie | EuROfonduri


Scrisoarea Comisiei Europene privind intreruperea platilor pentru Romania pe axa III a POS CCE (fragment)
Foto: Hotnews
Au inceput sa iasa la iveala noi intreruperi de plati de la Comisia Europeana si suspiciuni de frauda in proiectele europene derulate de Romania. In POSDRU, Comisia Europeana a refuzat momentan sa plateasca Romaniei 460 de milioane de euro, cerand Ministerului Fondurilor Europene sa reverifice cheltuielile certificate in proiectele europene si sa elimine potentialele erori. In Programul de Competitivitate economica, Comisia a intrerupt platile pe axa care finanteaza proiectele de IT si comunicatii, dupa ce a gasit indicatori de frauda la unele achizitii publice. HotNews va prezinta un document confidential al Comisiei Europene care descrie modul in care unele firme fac intelegeri ascunse pe banii europeni destinati Romaniei, "la umbra" incapacitatii de control a unor autoritati publice romanesti.

 • "Intelegerile ascunse" care ne-au scos din priza fondurile pentru IT
In 17 decembrie 2014, Comisia Europeana a intrerupt platile de fonduri UE catre Romania pe axa prioritara 3 - Tehnologia Informatiei si Comunicatii (TIC) din cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE), gestionat direct de Autoritatea de Management care se afla in subordinea Ministerului Fondurilor Europene (MFE) din februarie 2014.

"Programul Operational pentru Competitivitate a fost intrerupt pe 17 decembrie 2014, iar un raspuns a fost primit de la Autoritatea de management pe 24 februarie 2015. Serviciile Comisiei analizeaza in prezent raspunsul si vor informa statul membru privind evaluarea lor, la timpul potrivit", a declarat, miercuri seara, pentru HotNews, Sophie Dupin de Saint-Cyr, purtatoare de cuvat a CE, pentru politici regionale.

Practic, in axa 3 a POS CCE, nici Comisia Europeana nu mai trimite bani Romaniei, nici tara nu mai cere bani de la Bruxelles in contul cheltuielilor facute in proiectele europene.

In tot acest timp, Guvernul se vede nevoit sa asigure, din imprumuturi temporare din Trezoreria Statului, platile interne catre beneficiarii care au derulat proiecte europene si au facut cheltuieli.

Intr-o scrisoare transmisa in 23 decembrie 2014, directorul Directiei Generale Politica Regionala (DG REGIO) a CE, Walter Deffaa, il instiinta pe ambasadorul Mihnea Motoc, seful Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa institutiile europene, in legatura cu o serie intreaga de nereguli gasite de auditorii de la Bruxelles la programul romanesc de crestere a competitivitatii economice pe bani de la UE.

In 24-28 noiembrie, cand premierul Victor Ponta si guvernul sau incercau sa-si revina dupa lovitura primita la alegerile prezidentiale, niste functionari de la Bruxelles controlau discret, la Bucuresti, cheltuirea banilor europeni in Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice.

Doua institutii romanesti erau "calcate" de controale: Autoritatea de Management pentru POS CCE, de la Ministerul Fondurilor Europene, si Organismul Intermediar pentru Axa III a POS CCE, din subordinea Ministerului pentru Societatea Informationala.

Oamenii de la Bruxelles au luat la bani marunti cheltuieli declarate in anul 2014, efectuate de diferiti beneficiari - printre care si universitati- care au derulat proiecte europene, se arata in scrisoarea obtinuta de HotNews.ro.

"Activitatea de audit a identificat dovezi care sugereaza mai multe incalcari ale directivei privind achizitiile publice, in special pentru operatiunile efectuate in Axa prioritara 3 - Tehnologia Informatiei si Comunicatii pentru sectoarele public si privat, domeniul major de interventie 2 - pentru utilizarea eficienta a serviciilor publice electronice", le scrie Comisia Europeana autoritatilor romane.

Printre neregulile gasite la achizitiile publice controlate se numara si intelegerile secrete intre firmele ofertante si companiile care au elaborat documentatia si cerintele tehnice impuse ofertantilor la achizitiile publice din proiecte europene.

"Autoritatea de management trebuie sa analizeze orice conflict de interese intre companiile implicate in elaborarea si pregatirea cerintelor tehnice si / sau documentatiei de atribuire pentru toate contractele in axa prioritara 3 - domeniul major de interventie 2 - si participantii la procedura de atribuire. Ofertele primite de la ofertantul castigator care respecta deplin nivelul inalt si complexitatea cerintelor tehnice, si numarul redus de clarificari in comparatie cu ceilalti ofertanti in timpul etapei de evaluare reprezinta dovezi care sugereaza cazuri de coluziune (intelegeri secrete - n.r.), asa cum sunt descrise in documentul de lucru al Comisiei privind indicatorii de frauda. In cazul in care este identificata o suspiciune de frauda, trebuie sa se ia masuri corespunzatoare", se arata in scrisoarea CE catre autoritatile romane.

Auditorii europeni au gasit la 10 contracte semnate in urma unor achizitii publice "criterii discriminatorii si disproportionate in stadiul depunerii ofertelor" de catre firmele ofertante, fara sa li se permita acestora "demonstrarea experientei si capacitatii relevante prin mijloace echivalente".

Manevre suspecte au fost descoperite si la achizitia unor platforme de invatare electronica - e-learning pentru niste scoli.

"Vizita la fata locului a relevat faptul ca o platforma de e-learning nu a fost folosita cu adevarat. Beneficiarul si reprezentantul tehnic al contractantului nu au fost in masura sa furnizeze, pe loc, log files (fisiere jurnal - n.r.) sau data base records (evidentele bazei de date), pentru a demonstra traficul pe platforma. Functionarea reala a proiectelor trebuie sa fie investigata in continuare"
, se arata in scrisoarea obtinuta de HotNews.

"Existenta a doua platforme de e-learning in aceleasi scoli sau universitati este o dovada care sa sugereze nereguli legate de eligibilitatea cheltuielilor", mai spune CE.

Toate aceste situatii suspecte au aparut "la adapostul" unor deficiente la Autoritatea de Management a POS CCE din subordinea Ministerului Fondurilor Europene, care trebuia sa faca verificari.

"Autoritatea de management nu a identificat niciuna dintre aceste nereguli multiple, prin verificarile sale de management. Prin urmare, exista dovezi care sugereaza o deficienta semnificativa in functionarea sistemului de management si control in raport cu cerinta-cheie 4 (autoritate de management - verificaride management)", conchide Comisia Europeana.

Oficialii europeni au constatat ca AM POS CCE avea doar 6 functionari, iar Organismul intermediar avea doar 2 angajati care faceau verificari de management la achizitiile publice efectuate de beneficiarii care derulau proiecte europene in program.

Astfel, auditul CE a constatat "imposibilitatea autoritatii de management si a organismului intermediar de a efectua verificarile de management adecvate asupra procedurii de licitatie".

Cele doua institutii subordonate Ministerului Fondurilor Europene, respectv Ministerului Comunicatiilor nu puteau sa verifice "daca intr-adevar cerintele tehnice sunt proportionale, iar motivele de excludere sunt justificate" si nici daca cerintele tehnice sunt indeplinite de catre ofertantul castigator, la licitatiile publice derulate de beneficiari.

Prin scrisoarea de la Bruxeles, Comisia cere AM POS CCE sa faca verificari si sa aplice corectii financiare beneficiarilor la care s-au gasit nereguli in derularea achizitiilor publice.

De asemenea, AM POS CCE trebuie sa faca o analiza profunda a motivelor pentru care anumite firme ofertante au casigat licitaii in proiectele europene pe POS CCE, iar alte firme au fost respinse.

Prin scrisoare, Comisia a informat autoritatile romane ca intrerupe platile pana cand executivul european "are asigurarea ca autoritatile romane au luat masurile potrivite". Potrivit Regulamentului nr. 1083/2006, intreruperea se face pe o perioada de 6 luni.

In finalul scrisorii, Comisia Europeana ameninta autoritatile romane ca, in lipsa unor masuri corectoare eficiente, va trece la o masura de sanctionare superioara - procedura de suspendare a axei 3 a POS CCE, care se face pe perioada nedeterminata.

"Comisia isi rezerva dreptul sa initieze, unde va fi cazul, o procedura de suspendare potrivit Articolului 92 al Regulamentului nr. 1083/2006, in cursul careia autoritatilor romane li se va da pe deplin ocazia de a fi ascultate privind deficientele identificate de Comisie".

Conform regulamentului citat, Comisia suspenda platile de bani europeni catre statul membru in 3 cazuri: daca "exista o neregularitate grava" a sistemului de gestiune sau de control al programului, sau daca cheltuielile indicate intr-o declaratie de cheltuieli certificata sunt legate de o neregularitate grava care nu a fost corectata, ori daca statul membru in cauza si-a incalcat obligatiile de verificare si control a cheltuirii banilor europeni.

Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, si ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, au fost prezenti, joi, la o conferinta organizata la Bucuresti, fiind chestionati de HotNews in legatura cu masurile luate de autoritatile romane in urma constatarilor auditului european.

Cretu a confirmat ca exista suspiciuni legate de unele proiecte din axa 3 POS CCE si ca ar putea urma corectii financiare asupra beneiciarilor care au derulat proiecte cu abateri.

"Tot ceea ce pot sa va spun este ca in general in toate statele membre atunci cand exista suspiciuni se intrerup platile. Pana la clarificarea situatiei, avem un raport de audit al auditului national, in baza caruia la sfarsitul lunii martie se vor lua decizii in legatura cu ridicare acestei suspendari sau altor suspendari. Este o practica curenta in toate statele membre de intrerupere a platilor, efectuarea de corectii financiare", a raspuns Corina Cretu, prezenta la Conferinta "Oportunitati de finantare pentru IMM", organizata de Euractiv.ro si Reprezentanta CE in Romania.

 • POSDRU - 460 de milioane de euro luati iarasi la "bani marunti"
Pe tacute, la sfarsitul anului 2014, si Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a suferit o intrerupere a platilor de bani europeni de la Bruxelles pentru Romania.

In 30 decembrie 2014, Ministerul Fondurilor Europene (prin Autoritatea de management a POSDRU) a cerut Comisiei Europene sa-i acopere cheltuieli de aproape 460 de milioane de euro din proiecte europene derulate de beneficiari din Romania.

Comisia a refuzat momentan sa plateasca si a trimis AM POSDRU sa verifice din nou cheltuielile deja certificate.

"Autoritatile romane au depus o aplicatie de plata interimara la serviciile Comisiei Europene pe 30 decembrie 2014, in suma de 459.756.188,47 euro, care sa fie acoperita din Fondul Social European. Inainte de a proceda la plata, Comisia a cerut autoritatilor romane sa faca verificari mai amanuntite asupra cheltuielilor certificate si sa inlature orice potentiale erori legate de procedurile de selectie si verificare. Imediat ce aceste verificari vor fi facute si Comisia va ajunge la o concluzie pozitiva ca urmare a propriilor verificari, platile in POSDRU pot fi reluate", a declarat, pentru HotNews, miercuri seara, Tove Ernst, purtatoare de cuvant a Comisie Europene, pentru afaceri sociale.

La randul sau, ministerul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, in 9 martie, pentru Euractiv.ro, ca 1.000 de proiecte europene derulate de beneficiari romani in POSDRU trebuie reverificate de Autoritatea de Management a POSDRU, precum si de Autoritatea de Audit a Curtii de Conturi a Romaniei.

Tot Teodorovici a explicat, zilele trecute, ca autoritatile romane vor face, pana la sfarsitul lunii martie, toate verificarile, pentru ca incepand cu luna mai sa se reia platile de la CE in POSDRU.

"In aprilie cei de la audit vor veni si vor confirma, speram noi, modul in care s-au facut verificarile, iar CE, incepand cu luna mai, va putea sa ne trimita suma pe care o are inca de trimis, undeva la jumatate de milliard de euro, iar noi sa putem trimite catre Comisie din nou cereri de rambursare", a declarat ministrul, la RFI Romania, citat de Mediafax.

El a avertizat ca ar putea sa mai apara astfel de intrerupri pe relatia Bruxelles-Bucuresti.

"Am spus ca in 2015 este posibil sa apara astfel de situatii nu doar pe POS DRU ci si pe alte programe operationale. Fiind un an de final (pentru exercitiul financiar 2007-2013) lucrurile incep sa fie reverificate si poti sa constati anumite situatii nu tocmai corecte. Si asta inseamna ca va trebui sa reverifici absolut tot si sa trimiti Comisia Europeana situatia la zi", a explicat Eugen Teodorovici.

Ministrul a dat asigurari ca, in ciuda intreruperilor de plati de la CE catre Romania, Guvernul va continua sa efectueze, din bani nationali, platile interne catre beneficiarii care deruleaza proiecte europene, pentru ca proiectele sa nu se blocheze.

Citeste si:

Comisia Europeana a intrerupt fondurile UE catre Romania pe Axa IT din POS CCE, pentru nereguli la achizitiile publice


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


23685 vizualizari

 • +26 (36 voturi)    
  Cum altfel? (Sâmbătă, 14 martie 2015, 17:15)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Era imposibil sa fie altfel. Cu guverne de hoti si complici, fondurile UE sunt doar o vaca de muls si de luat spagi. Romania e tara hotilor, risul Europei, guvernata de un plagiator al crui mentor e puscariasul Nastase.
 • +26 (30 voturi)    
  verificari (Sâmbătă, 14 martie 2015, 17:20)

  IT [anonim]

  daca auditul ajunge aici si constata conform urmatoarelor
  " Vizita la fata locului a relevat faptul ca o platforma de e-learning nu a fost folosita cu adevarat. Beneficiarul si reprezentantul tehnic al contractantului nu au fost in masura sa furnizeze, pe loc, log files (fisiere jurnal - n.r.) sau data base records (evidentele bazei de date), pentru a demonstra traficul pe platforma. Functionarea reala a proiectelor trebuie sa fie investigata in continuare"

  intrebarea este :
  Cine trebuia sa verifice din partea noastra chestiile de mai sus?
  DNA-ul a fost informat ?
 • +15 (17 voturi)    
  Hopa ! Ghitza asomat ? (Sâmbătă, 14 martie 2015, 18:05)

  Plagarus [utilizator]

  Bugetul total POSDRU
  2012 – 666.545.305 Euro
  2013 – 679.876.212 Euro
  Total 5.904.305.634 Euro
  Programul Operational Capital Uman (POCU). POCU inlocuieste in perioada 2014-2020 actualul POSDRU
  Potrivit executivului comunitar, fonduri europene de circa 5 miliarde de euro vor fi disponibile pentru Romania prin aceste programe in perioada de programare 2014-2020.
  Sub lupa : instituţiile vizate sunt Ministerul Fondurilor Europene, AM-POSDRU, AM-POSCCE şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest), fiind vizate posibile fraude cu fonduri UE şi fals, fapte care ar fi fost comise în perioada 2007-2013.
 • +9 (13 voturi)    
  Dofttoria distruge Romania (Sâmbătă, 14 martie 2015, 19:31)

  Fu Leng [utilizator]

  Deci cat mai rezista Dottore?
 • +9 (11 voturi)    
  auditorii astia ai CE ar trebui (Sâmbătă, 14 martie 2015, 19:33)

  lili [anonim]

  Sa auditeze cum s-au bagat multele milioane de Euro in tot felul de softuri INUTILE si paguboase, de exemplu pentru Situatii de urgenta(7,5 milioane de Euro pentru celebrul SMISU, care nu functioneaza nici azi desi a papat multe milioane de Euro!!!), pentru CNAS(SIUI - 150 milioane de Euro si abia acum incepe sa functioneze dupa vreo 10 ani!!!), pentru e-Romania(10 milioane de Euro aruncati degeaba, DNA e pe fir!!), plus atatea si atatea contracte INUTILE si paguboase pentru statul roman!

  http://www.romanialibera.ro/special/dezvaluiri/12-ani-de-contracte-paguboase-pentru-informatizarea-romaniei-342606

  http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-11509147-reactia-haotica-autoritatilor-fata-viscolului-avem-centru-unic-comanda-soft-7-5-milioane-euro-ambele-nefunctionale.htm

  http://www.evz.ro/o-frauda-cat-casa-nationala-de-asigurari-de-sanatate.html
 • +6 (8 voturi)    
  dar la PODCa cand vor controla oare? (Sâmbătă, 14 martie 2015, 20:23)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  Ia sa arunce onor COM privirea si pe proiectele PODCA derulate de institutii gen MECS, MTS, MS, etc-pe fiecare proiect strategic de 5 mil euro (FIX) licitatii de 4,5 mil euro cu sisteme IT de "management al...bla bla...copy&paste"-tot felul de nume pompoase (iar structura, functionalitatile si chiar codul 90 % cel putin copy/paste de la altele similare).
  Nu de alta, dar la PODCA e suspect "de liniste"dar colcaie acolo de sisteme IT finantate din FSE-duplicate, triplicate si X-icate...atat intre ele cat si cu altele din POSDRU & POSCCE...

  Un exemplu clasic: POSDRU-Registrul MAtricol Unic din Romania (RMUR)(proiect al UEFSCSU intre 2008 si 2011) vs PODCA (Sistemul de Management al Invatamantului Superior din Romania) ( proieict acum in implementare la MECS).
  Cate 5 mil euro, din care la al doilea 4 mil euro pt un sistem ce "reinventeaza roata"-sunt sigur ca cel putin 60-70 % din functionalitatile celui de-al doilea puteau fi obtinute printr-o extindere a primului.
  Dar deh, nu se lasa cu licitatie de 4 mil euro, probabil real s-ar fi facut cu maxim cateva sute de mii s-ar fi acoperit. Si de unde...gheseft/parandarat/relatii?!

  chelt inutila.

  Imaginati-va doar, acest exemplu, multiplicat de ZECI de ori- X 3,4 mil euro. Cate persoane vulnerabile ar fi putut fi ajutate cu adevarat. Cate locuri REALE de munca s-ar fi creat daca s-ar fi dat credite cu dobanda zero la IMM (dobanda subventionata din aceste furaciuni) Samd...
  • -1 (13 voturi)    
   asa o haiducie comunitara.... (Sâmbătă, 14 martie 2015, 21:38)

   U_swamp [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Uniunea Europeana finanteaza orice rahat superior ambalat si intitulat, cu conditia sa fie toate cenepeurile si declaratiile pe propria raspundere a tuturor celor care misca in proiect si ca socotelile ar'tmetice sa sa nu dea rest sau zecimale. Altfel, tocati, fratilor , euroii, ca tot de la voi sint!
   Numeri pe degetele de la doua miini reusitele pe bani europeni...
 • +5 (9 voturi)    
  Hopaaaaa! (Sâmbătă, 14 martie 2015, 20:32)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  ghita,
  Se aude ceva la portita?!
 • -5 (11 voturi)    
  vai de mama lor, a tuturor (Sâmbătă, 14 martie 2015, 21:32)

  U_swamp [utilizator]

  Comisia are indicator dar nu lindica... Oare in mintea lor se face diferenta intre indicator si indiciu? Caci din scrisoarea timpa nu reiese...
 • +4 (4 voturi)    
  FELICITARI hotnews,! (Duminică, 15 martie 2015, 9:22)

  ion [anonim]

  Sunteti o rara avis in Ro!
 • +6 (6 voturi)    
  De aceia este Ghiță supărat pe americani. (Duminică, 15 martie 2015, 12:02)

  vali47 [utilizator]

  SUA a furnizat suportul tehnic și uman al depistării fraudelor informatice.Oameni ca Ghiță,pentru-că nu este singurul care fură pe IT,au intrat în vizorul DNA și sunt verificați și trimiși în judecată.Așa înțeleg supărarea lui Ghiță pe americani și campania deșănțată promovată de slugile lui de la //România tv//.Nu înțeleg ce are România cu tv-ul lui Ghiță.Poate Laura Georgescu va răspunde și de această monstruozitate media.Dacă vrei să fii România tv,ar trebui să ai emisiuni de//fată mare//,nu de courve media.
  • +6 (6 voturi)    
   mi se plangea cineva (Duminică, 15 martie 2015, 14:43)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui vali47

   ... ca orice proiect ar face, are sanse putine de a fi aprobat, daca nu plateste pentru "consultanta elaborare proiect" la firma lu' Ghitza
 • +4 (4 voturi)    
  pai cu POSDRU (Duminică, 15 martie 2015, 14:46)

  Codruta N [utilizator]

  ... CE ziceti de proiect de 4 mil. euroi, pentru "integrarea in piata muncii" a... 10 (ZECE!!) persoane cu dizabilitati?
  Proiect cu 'j'de mii de intalniri pe la hoteloaie scumpe... samd... ;)
  De banii aceia, mai bine le dadeau cate 400.000 euroi la fiecare din cele 10 persoane - si se "reintegrau" singure! :P
 • +4 (4 voturi)    
  lasa... (Duminică, 15 martie 2015, 14:49)

  Codruta N [utilizator]

  ... ca, din cate am inteles, IARASI, in acest ciclu de finantare, criteriul de selectie va fi la FEL de idiot ca in trecut: "primul venit - primul servit", adica singurul criteriu NU va fi "calitatea proiectului" (conform unei grile transparente si verificabile, asa cum e normal) ci doar viteza cu care ai depus un kur-papier acolooo... si dupa aia, ne mai miram ca "nu se ved rezultate"!! >:
 • +4 (4 voturi)    
  Nu ne mai facem bine (Duminică, 15 martie 2015, 17:17)

  EllenaS [utilizator]

  Oameni buni, proiectele acestea platite de UE sunt date numai pe mana hotilor? Chiar nu mai avem oameni cinstiti in tara? Pai sa mergem la maternitati si sa-i luam pe bebelusi, care sunt inafara de orice banuiala, sa se ocupe de ele! Vai de tara asta pe ce maini a ajuns! Toata hotia asta generalizata a fost posibila pentru ca au fost pusi sa verifice corectitudinea licitatiilor si executiei proiectelor tot niste hoti sau incompetenti! E clar ca suntem incapabili de ceva bun pentru tara si intrarea in UE a fost un accident regretabil pentru Occident!
 • +3 (3 voturi)    
  Manastire intr-un picior (Duminică, 15 martie 2015, 22:24)

  tudor74 [utilizator]

  Ghici cine sunt firmele care au ca si client unic statul roman ?
  Puteti sa pronuntati Siveco, Teamnet, UTI si Softwin?
 • +1 (1 vot)    
  vinovati vor fi tot cei mici (Luni, 16 martie 2015, 9:35)

  tepes [anonim]

  Ce semnaleaza comisia e ca si-au batut joc de oameni care lucreaza in OI. Pe niste salari de super rahat unde cu 1500 pui un om sa verifice achizitii de miloane de euro. Pe aceste salarii de rahat nu vine nici un specialist. Daca veti suplimenta posturile cu 10 si salarile vor fi in continuare de rahat nici un specialist nu va veni.Cite e salariul uni specialist in IT pe piata? 1000 de euro? asta inseamna 4500 lei pe care nici dirctorii de la OI-uri nu le au. E o bataie de joc din partea celor care conduc acesta tara. S-a majorat din 2014 salarile la AM iar la OI -uri au ramas la 1500 lei. Vreti specialist platiti domnilor Ponta. Acum s-a promis majorarea salarilor desi exista HG dar domnul din cimitir Valcov a blocat marirea de salari. Competenta se plateste domnilor guvernanti . Vreti oameni competenti trebuie sa si platiti.In toti acesti ani si-au batut joc de oameni din system. Cum cu 2 oameni sa verifici achizitiile publice la care evaluarea se face de o comisie la nivel de autoritate contractanta in timp de cel putin 20 de zile. Auditul CE a constata ca e o bataie de joc privind salarizare oamenilor, ca sunt putini, ca ANRMAP si UCVAP nu isi fac treaba pentru ca aceste doua insitutii certifica ca procedurile sunt OK . Cum vi se pare in acest caz cand ai doua institutii abilitate sa verifice achizitiile publice sa pui alti oameni de la OI-uri sa reverifice cea ce trebuia sa verifice cele doua institutii abilitate platite cu bani grei. UCVAP-ul are datoria sa verifice confilictul de interese si in cazul celor 10 contracte ar trebui sa raspunda UCVAP-ul pentru conflictul de interese iar pentru documentatie ar trebui sa raspunda ANRMAP. De ce sa raspund niste simpli angajati de la OI-uri care nu au competente dupa lege sa verifice acest lucru. In jusititie doar punctual de vedere al ANRMAP si UCVAP e opozabil? De ce se arunca vina pe cei fara vina?Vinovat este ANRMAP si UCVAP pentru ei gestioneaza sistemul de achizitii publice in Romania.
  • 0 (0 voturi)    
   vinovati vor fi tot cei mici (Luni, 16 martie 2015, 19:27)

   @tepes [anonim] i-a raspuns lui tepes

   De ce te miri? Asa a fost gandit sistemul. Cei mari raman cu banii, cei mici dau declaratii la DNA, sau mai rau. Comisia constata, auditul constata, DLAF constata, DNA constata, si AM ce face? Emite instructiuni in favoarea stim noi cui si stabileste termene nerealiste pt verificarile efectuate de OI. Cat despre directori, sa nu ii mai plangem, ca niciunul nu are curaj sa spuna adevarul, explicabil daca le analizam acivitatea zilnica. Ce bine ar fi ca dl ministru sa reverifice domnia sa un proiect si dupa aceea sa vedem daca termenul stabilit pentru 1000 proiecte va ramane acelasi.
 • 0 (0 voturi)    
  conditii de ridicarea presuspendarii (Luni, 16 martie 2015, 13:25)

  tepes [anonim]

  Una din conditiile de deblocare era ca autoritatiile romane sa mareasca numarul celor care verifica la nivel de AM si de OI numarul de posture. Nici pana in present nu s-a realizat acest lucuru desi salarile sunt platite din bugetul CE. O alta conditie era sa se mareasca salarile prostimi , acesta marire fiind sustinuta din bugetul CE. E pana in present autoritatile romane nu au marit salarile. desi bani vin de la CE. E de genul iti dau bani sa iti platesti oameni dar tu stat Roman refuzi.Va dati seama ca bani europeni sunt blocati pentruca autoritatile romane nu sunt in stare pe bani europeni sa creeze noi locuri de munca si sa mareasca salarile prostimi. Sunt 3 luni de cand CE asteapta acest lucru iar partea romana nu a facut nimic fiind totul blocat la nivel de ministerul finantelor publice adica la CIMITIR. Vrem bani europeni dar nu suntem in stare sa dam niste HG prin care sa se mareasca schema de personal, sa dam salari decente. Totul sta in pixul unor neaveniti.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by