Proiectul Ten-T al UE va cofinanta, cu aproape un milion de euro, studii pentru dezvoltarea de legaturi mai bune pentru transportul de marfa si de pasageri intre Aeroportul Henri Coanda, principalele linii de cale ferata si reteaua de autostrazi din Romania, a anuntat, joi, Comisia Europeana, potrivit Mediafax.

Romania va primi, in cadrul proiectului Ten-T, aproape un milion de euro pentru studii de fezabilitate, juridice si de mediu in vederea proiectarii unei noi legaturi intre aeroportul Henri Coanda Bucuresti, linia de cale ferata Brasov-Bucuresti-Slobozia-Constanta si reteaua de autostrazi din Romania.

Studiile fac parte dintr-un proiect mai mare, care cuprinde constructia unui terminal multimodal pentru transport de marfa si pasageri, in regiunea Bucuresti-Ilfov, langa orasul Otopeni, la intersectia dintre autostrada care leaga Constanta (Romania) de Budapesta (Ungaria) si calea ferata dintre Constanta si Nurnberg/Dresda (Germania).

Proiectul a fost selectat pentru finantare din partea UE, cu ajutorul expertilor externi, in cadrul Cererii anuale de propuneri TEN-T 2013, sectiunea de proiecte prioritare.

Implementarea sa va fi monitorizata de INEA, Agentia Executiva pentru Inovare si Retele a Comisiei Europene.

CE precizeaza ca proiectul trebuie incheiat pana in luna decembrie 2015.

Programul TEN-T a fost creat de Comisia Europeana pentru a sprijini constructia si imbunatatirea infrastructurii de transport din Uniunea Europeana.