Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, le promisese, joi, organizatiilor non-guvernamentale care au proiecte in POSDRU ca functionarii din subordinea lui vor fi sanctionati daca nu vor achita cererile de plata venite din partea beneficiarilor care deruleaza proiecte in POSDRU, dupa care, vineri, a fost propus de premierul Ponta pentru functia de ministru al Finantelor. Cel putin asta povestesc ONG-urile cu care s-a intalnit Teodorovici joi.

Potrivit unui comunicat de presa emis vineri de organizatiile reunite in Coalitia ONG pentru Fonduri Structurale, joi, ministrul Fondurilor Europene le-a facut 5 promisiuni:

  • "In urma semnalelor de ingrijorare venite de la beneficiarii de proiecte, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici a spus ca relatia dintre minister, respectiv institutiile din subordine si beneficiari se va schimba radical in ceea ce priveste comunicarea. Astfel, va avea loc saptamanal o intalnire la care vor participa beneficiarii de proiecte si reprezentanti ai institutiilor respective".
  • "Ministrul Fondurilor Europene a promis ca nu vor mai exista cazuri in care noile instructiuni sa fie aplicate retroactiv, aceasta fiind una dintre problemele majore cu care s-au confruntat beneficiarii in ultimii ani"
  • "De asemenea, ministrul a mai cerut functionarilor din cadrul organismelor intermediare sa rezolve toate cererile de plata, de rambursare, notificarile si actele aditionale trimise de beneficiari inainte de 20 martie. Daca aceste sarcini nu vor fi indeplinite pana la data de 3 aprilie, functionarii risca sanctiuni salariale, a mai spus Teodorovici".
  • "In ceea ce priveste proiectele de economie sociala, a caror implementare este blocata din cauza lipsei fondurilor si imposibilitatii de a accesa credite, ministrul a promis ca luni, 30 martie, Autoritatea de Management a POS DRU va emite o instructiune care va reglementa acordarea subventiilor"
  • "Ministrul Fondurilor Europene a mai spus ca are solutii pentru a reduce birocratia din sistem astfel incat sa fie facilitata implementarea proiectelor cu fonduri europene".

Teodorovici i-a primit joi pe reprezentantii ONG-urilor, dupa ce acestia s-au plans de probleme aparute in implementarea proiectelor europene.

Anterior, organizatiile i-au transmis lui Teodorovici o scrisoare deschisa in care isi declarau ingrijorarea asupra "modului defectuos in care este gestionat Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU)".

ONG-urile au reclamat ca "Ministerul Fondurilor Europene si institutiile din subordine nu comunica eficient cu beneficiarii de proiecte, lanseaza reglementari ilegale, cer aplicarea unor regulamente retroactiv si, nu de putine ori, schimba regulile in timpul implementarii, toate acestea avand ca efect o slaba absorbtie a fondurilor europene".

Vineri, insa, premierul Victor Ponta a anuntat ca l-a propus pe Eugen Teodorovici in functia de ministru al Finantelor Publice, iar in locul sau, la MFE, a fost propus fostul secretar general al Ministerului Mediului, Marius Nica, fost ofiter al Ministerului Apararii.