Peste 60% dintre fermele de vaci din Romania vor disparea, pentru ca autoritatile romane nu au luat masuri de sprijinire a producatorilor romani in fata concurentei puternice din alte state ale Uniunii Europene, pe fondul eliminarii de la 1 aprilie 2015 a restrictiilor la productia laptelui in blocul comunitar, avertizeaza, luni, Federatia Sindicatelor din Agricultura AGROSTAR. In replica la comunicatul Agrostar, compania Danone Romania arata ca foloseste 100% lapte romanesc, iar in aceasta perioada este intr-un proces de renegociere a cntractelor cu furnizorii.

Protest al producatorilor de lapteFoto: Agerpres

"Se doreste distrugerea fermierilor romani. De mai multi ani cerem masuri si nu s-a facut absolut nimic. Marii procesatori deja anunta fermierii ca nu le mai cumpara laptele sau reduc pretul astfel incat producatorul sa nu isi acopere cheltuielile. As da un singur exemplu: SC Ferma Poroschia din judetul Teleorman, care are 140 de bovine, a fost anuntata de Danone ca nu ii mai cumpara laptele. La nivelul tarii sunt numeroase exemple. O sa dam laptele la porci", sustine Stefan Musca, presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Bovine, vicepresedinte al federatiei Agrostar.

El a reclamat ca in Romania subventiile acordate de stat pentru crescatorii de bovine sunt mai mici decat in alte state UE, iar productorii romani nu acces in supermarketuri si hipermarketuri.

"Vor sa falimenteze producatorii romani aducand lapte mai ieftin din afara, pentru ca in celelalte state membre UE subventiile sunt mult mai mari decat in Romania si se dau si la timp. Dupa ce fermierii romani vor disparea, vor dubla pretul si vom fi obligati sa cumparam, nu vom mai avea de ales. La noi in tara nu avem unde sa ne vindem marfa, degeaba producem. Nu avem loc in piete, nu avem loc in supermarketuri si hipermarketuri", a mai spus liderul Agrostar.

Federatia AGROSTAR a inaintat recent Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale o serie de propuneri, printre care:

  • spijin pentru infiintarea unor microintreprinderi locale de prelucrare a laptelui,
  • stimularea asocierii fermierilor,  
  • posibilitatea de a-si desface marfa prin intermediul pietelor volante.

Federatia AGROSTAR spune ca are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat, cat si din cel bugetar.

UPDATE In replica la afirmatiile reprezentantilor Agrostar despre un caz particular din judetul Teleorman, compania Danone Romania a subliniaza ca, in prezent, pentru produsele sale foloseste 100% lapte romanesc.

"Mentionam ca in prezent Danone foloseste 100% lapte romanesc si este de aproape 10 ani un sustinator al dezvoltarii fermelor romanesti, asigurand suport si investitii care se ridica la un total de peste 20 milioane lei", subliniaza Danone, intr-o precizare transmisa HotNews.ro .

In context, compania arata ca in aceasta perioada este implicata in renegocierea unor contracte pentru aprovizionarea cu lapte de la producatori, portofoliul sau de furnizori fiind unul dinamic.

"Pe piata laptelui practica este de negociere a contractelor primavara si toamna. In aceasta perioada si Danone, la fel ca orice producator de lactate, e implicat in renegociere de contracte pentru lapte.

Asa cum pe consumator il intereseaza la raft raportul optim calitate pret, si pe noi ne intereseaza acest raport in recrutarea furnizorilor din portofoliul nostru, pentru a ne mentine un pret competitiv la produsele oferite. E normal ca acest portofoliu de furnizori sa fie dinamic, cu furnizori noi care intra in portofoliu si altii care ies, pe criterii precum cantitatea si calitatea de lapte livrate sau aspecte de logistica", mentioneaza Danone Romania.

Regimul cotelor de lapte din UE se incheie la 31 martie 2015, a reamintit recent Comisia Europeana.

Introdus pentru prima data in 1984, intr-o vreme cand productia din UE depasea cu mult cererea, regimul cotelor a fost unul dintre instrumentele care au vizat eliminarea acestor surplusuri structurale.

Potrivit Comisiei, reformele succesive ale politicii agricole comune a UE au sporit orientarea sectorului catre piata si, in paralel, au furnizat o serie de noi instrumente, mai specializate, pentru sprijinirea producatorilor din zonele vulnerabile, cum sunt zonele montane, unde costurile de productie sunt mai ridicate.

Termenul-limita pentru eliminarea cotelor a fost decis pentru prima data in 2003, pentru a permite producatorilor din UE sa raspunda intr-un mod mai flexibil cererii tot mai mari, in special de pe piata mondiala.

Aceasta decizie a fost reconfirmata in 2008, printr-o serie de masuri vizand realizarea unei "tranzitii line".

Totusi, in pofida cotelor, exporturile de produse lactate din UE au crescut in ultimii 5 ani cu 45 % ca volum si cu 95 % ca valoare, arata CE.

Prognozele privind piata arata ca perspectivele de crestere raman in continuare solide - in special in cazul produselor cu valoare adaugata, precum branzeturile, dar si al ingredientelor utilizate in produsele nutritionale, sportive si dietetice.

Comisarul UE pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, a recunoscut riscurile pe care le prezinta ridicarea cotelor de lapte in UE.

"Este o provocare pentru ca generatii intregi de agricultori din sectorul produselor lactate vor trebui sa faca fata unor situatii complet noi si, cu siguranta, unui climat de instabilitate (...) Pentru zonele mai vulnerabile, in care eliminarea regimului cotelor poate fi privita ca o amenintare, sunt prevazute o serie de masuri de dezvoltare rurala, conforme cu principiul subsidiaritatii", a spus Hogan.

In schimb, "in termeni de crestere si de creare de locuri de munca, aceasta schimbare reprezinta cu certitudine o oportunitate", a adaugat oficialul european.

In context, el a subliniat necesitatea ca economiile europene sa puna mai mult accentul pe procesare. "Prin punerea unui accent mai puternic pe produsele cu valoare adaugata si pe ingredientele pentru alimente functionale, sectorul produselor lactate poate deveni un factor economic determinant pentru UE".