Peste 100 de fermieri dintr-o comuna harghiteana, reuniti intr-o cooperativa, si-au deschis o fabrica de lapte, cu o investitie de 450.000 de euro, din surse proprii, inclusiv de la bisericile lor, a relatat Mediafax.

Fabrica din comuna Frumoasa a fost realizata din contributiile composesoratelor si bisericilor din comuna Frumoasa si satele apartinatoare Barzava si Nicolesti, ale Consiliului Local, precum si ale membrilor Asociatiei Crescatorilor de Bovine din zona.

Initiativa fermierilor harghiteni a luat nastere in anul 2011, iar fabrica de lapte a fost inaugurata saptamana trecuta, intr-o perioada care coincide cu decizia Uniunii Europene de a renunta la cotele de lapte - limite impuse tuturor statelor membre la productia de lapte.

Astfel, de la 1 aprilie 2015, fermele din statele UE pot produce lapte la capacitatea lor maxima, fapt care ii defavorizeaza pe micii producatori din statele mai putin dezvoltate in fata marilor forte din vestul Europei, care beneficiaza de tehnologie superioara, management performant, piete cu traditie, precum si de subventii generoase.

Pe fondul ridicarii cotelor de lapte, exista riscul ca fabricile de lactate din Romania sa-si schimbe furinizorii si sa reorienteze de la fermierii romani catre fermele din Ungaria, Polonia, Austria sau chiar Olanda.

"Am luptat foarte mult sa realizam aceasta investitie, constienti ca numai asa putem iesi invingatori din lupta cu cei care cumpara laptele. Foarte multe nopti am petrecut in pivnita Primariei, acolo au fost zeci de sedinte, asa am putut construi viitorul nostru", a declarat primarul comunei Frumoasa, Tibor Ferencz.

Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Bovine din Harghita, Marton Istvan, a afirmat ca pentru producatori cel mai important este sa aiba o piata sigura, intrucat un investitor strain sau privat poate renunta oricand la preluarea laptelui si atunci sute de producatori locali nu vor mai avea unde sa predea materia prima.

"In al doilea rand, este vorba de pretul de achizitie al laptelui, unul care sa fie convenabil si pentru fabrica si pentru producator. Daca aceste mini-fabrici, cum este cea de la Frumoasa, sunt in proprietatea producatorilor, ei trebuie sa se gospodareasca mai bine, iar pretul laptelui il stabilesc chiar ei, prin Adunarea Generala", a spus Marton Istvan.

Cooperativa de prelucrarea laptelui din Frumoasa a incheiat contracte cu asociatiile de crescatori de bovine din comuna si din satele apartinatoare Barzava si Nicolesti, iar cantitatea de lapte pe care o poate procesa zilnic este de 3.000 de litri, dar, potrivit primarului, se poate extinde la o capacitate de 6.000 de litri de lapte zilnic.

In prima zi a lunii aprilie, la cooperativa au ajuns 1.500 de litri de lapte, colectati de la producatorii din zona. Utilajele noi, moderne, transforma materia prima in cas si cascavaluri maturate, care vor ajunge in magazinele din zona si in orasele invecinate.

Cooperativa din Frumoasa cumpara laptele de la producator cu 1,2 lei/litru, fata de maximum 60 de bani in alte zone din tara si din judet, iar la sfarsitul anului profitul va fi impartit intre producatori.

Peste 1.200 de fermieri, crescatori de bovine si ovine, au protestat, joi, la sediul Guvernului, timp de aproximativ trei ore, nemultumiti ca subventia pentru animalele pe care le detin este platita cu intarziere si are o valoare mai mica decat a promis ministrul Agriculturii, acestia amenintand cu un nou protest dupa Paste.

Aceasta este a doua cooperativa de acest fel din judet, dupa cea a unor fermieri din Cristur, iar in saptamanile urmatoare producatori din comuna Lunca de Jos urmeaza sa aiba o astfeld e initiatova, a mentionat presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

Liderul UDMR a sustinut ca initiativa satenilor din Frumoasa este un pas catre autonomia fata de Bucuresti si Bruxelles. "Autonomia inseamna ca noi insine sa rezolvam problemele pe care le avem si sa nu stam cu mana intinsa catre Bucuresti, catre Bruxelles sau in alte parti si acest exemplu trebuie sa fie continuat", a punctat Borboly.

Fermierii harghiteni au costruit unitatea de productie din fonduri proprii, insa Comisia Europeana pune la dispozitie fonduri importante in special pentru cooperativele de agricultori din Romania, prin noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.

Ministerul Agriculturii a lansat, deja, inca din 25 martie 2015, primii bani europeni din PNDR, destinati fermierilor.

Prin Submasura 4.1 - Investitii in exploatatii agricole a PNDR, fermierii vor avea la dispozitie 205 milioane de euro in perioada de programare 2014-2020. Potrivit ministerului, cooperativele agricole vor beneficia de un procemt de 90% nerambursabil, Guvernul incercand astfel sa incurajeze comasarea terenurilor si a exploatatiilor prin asocierea fermierilor.

Alti 111 milioane de euro vor fi dispoznibili pentru tinerii care vor sa se instaleze la sate si sa-si deschida ferme, prin Submasura 6.1.