Ministerul Finantelor Publice a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute aprobarea ajutorului de stat pentru societatea Bosch Rexroth. Va fi realizata o investitie de peste 33 de milioane euro in extinderea capacitatilor de productie de subansambluri electronice pentru autovehicule in locatia sa de la Blaj (judetul Alba). Grupul Bosch are peste 2.400 de angajati in Romania.EurActiv.ro a analizat, pe baza datelor oficiale, ce rol joaca in economia Romaniei companiile mari, in ce domenii sunt mai active si unde lipsesc cu desavarsire.

Grafic companii mariFoto: Hotnews

Proiectul va genera peste 568 de locuri de munca si contributii directe la bugetul de stat si bugetul local de aproximativ 19 milioane de euro, transmite comunicatul MFP.

Acesta este primul acord pentru finantare emis in baza Hotararii Guvernului nr. 807/2014, schema de ajutor de stat pentru dezvoltare regionalaavand ca obiectiv stimularea investitiilor in active fixe de inalta tehnologie cu impact major in economie. Finantarile pe aceasta schema sunt disponibile incepand cu luna noiembrie 2014, bugetul anual alocat fiind de peste 100 milioane euro.

"Vom continua sa utilizam masurile de sprijin de tipul ajutorului de stat pentru a incuraja investitiile viabile, care creeaza noi locuri de munca. Vom lansa noi scheme de ajutor de stat, iar pe cele existente le vom modifica pentru a facilita accesul la aceste finantari. De asemenea, vom reduce si plafoanele de finantare pentru ca si firmele mici sa aiba acces la aceste finantari¬, a declarat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

Citeste detalii legate de ajutorul de stat acordat de MFP aici

Companiile mari, desi sub 1% ca numar intre firmele romanesti, asigura peste 1,3 milioane de locuri de munca si peste 41% din cifra de afaceri totala a mediului privat. Analiza realizata exclusiv de EurActiv.ro.

Conform informatiilor furnizate la solicitarea EurActiv.ro de catre Institutul National de Statistica, in Romania activeaza aproximativ 1600 de companii mari, care reprezinta circa 0,3 din totalul firmelor private.

Cu toate acestea, importanta lor este semnificativa la asigurarea de joburi, angajand peste o treime din forta totala de munca din mediul privat.

Structura domeniilor in care activeaza companiile mari contureaza o imagine inedita despre economia Romaniei in ansamblu. Astfel, cele mai multe companii mari (126) sunt in domeniul productiei de textile, fiind urmate, ca numar, de cele din industria alimanetara (101) si Activitati de investigatie si protectie (87). Urmeaza, in top, cele din domeniul Fabricarii autovehiculelor de transport rutier, comertului cu amanuntul si cel cu ridicata.

Citeste articolul integral despre rolul si specificul companiilor mari in Romania, aici

Ajutoarele de stat, in Romania:

Livia Stan, Director General in cadrul Ministerului Finantelor Publicea vorbit recent laConferinta Internationala organizata de EurActiv.rodespre schemele de ajutor de stat finantate din fonduri nationale: ¬Schemele de ajutor de stat aplica prevederile comunitare, avand ca obiectiv dezvoltarea regionala. Acestea au finantat pana in prezent 69 de proiecte mari de investitii, in valoare totala de peste 3 miliarde Euro, care vor genera un numar de peste 25.000 noi locuri de munca si pentru care s-a aprobat un ajutor de stat in valoare totala de aproximativ 770 milioane euro. Pana in prezent s-au decontat deja peste 400 milioane Euro pentru investitiile realizate, 25 de proiecte din totalul de 69 aprobate spre finantare fiind deja finalizate.¬