Secretarul de stat in Ministerul Fondurilor Europene a explicat ca restructurarea completa a Autoritatii de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP) este parte a Strategiei Nationale pe acest domeniu, care va fi finalizata in luna iunie, conform angajamentelor fata de Bruxelles. ¬Comisia Europeana a transmis ca este important sa avem o institutie conectata la politica investitionala, la politica de cheltuire a banilor publici - ai Guvernului, sa fie cat mai aproape de zona de executiv¬, a explicat Roxana Minzatu pentruEurActiv.ro.

Roxana Minzatu, interviu pentru EurActiv.roFoto: Hotnews

Cateva declaratii:

  • Autoritatea care elaboreaza politici si legi in domeniul achizitiilor publice si monitorizeaza acest domeniu trebuie sa stimuleze investitia si performanta economica, nu dorim sa fie abordat ca un domeniu separat. Achizitiile trebuie sa fie un instrument suport pentru a cheltui si a investi cat mai corect si mai performant.
  • La nivelul UE, abordarea din prezent este ca trebuie sa avem investitii in economie cat mai performante, sa evitam blocajele. Procedurile trebuie sa fie transparente corecte dar toate sa fie axate pe accelerarea realizarii investitiilor. Iar o institutie de acest gen sa fie aproape de politica investitionala, de programul de guvernare. 
  • Infiintarea in subordinea Ministerului de Finante este o varianta care a venit dupa multe alte variante discutate cu Comisia Europeana. Toata strategia fiscal-bugetara se elaboreaza de acest minister.
  • Ar urma sa indeplineasca functiile de legiferare, elaborare de politici, monitorizare.

    In ceea ce priveste functiile de control - inca sunt discutii cum vor fi indeplinite aceste functii, cum se va proceda cu Autoritatile Contractante, despre profesionalizarea activitatilor de achizitii. Multe detalii sunt inca in lucru si la sfarsitul lunii iunie trebuie sa ne apropiem de forma finala a Strategiei. 

Citeste transcrierea integrala pe EurActiv.ro

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de Ordonanta de Urgenta care prevede infiintarea Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, o noua institutie care ar urma sa preia atributiile si personalul de la Autoritatea Naționala pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP, de la Unitatea pentru coordonarea și verificarea achizițiilor publice din cadrul Ministerului Finanțelor Publice (UCVAP) și de la compartimentele de verificare a achizițiilor publice din cadrul direcțiilor regionale ale finanțelor publice. Practic, ANRMAP va fi desfiintata, toate atributiile acesteia urmand sa fie preluate de noua entitate. Noua institutie se va afla in subordinea Ministerului Finantelor.​Citeste detalii aici