EurActiv Romania si Reprezentanta Comisiei Europene au organizat marti, 26 mai 2015 Conferinta Internationala "Oportunitati de finantare pentru mediul privat. Marile investitii" in cadrul careia au fost detaliate liniile de finantare disponibile pentru companiile mari in cadrul programelor cu fonduri structurale, programelor comunitare si cele finantate din bugetul de stat. De asemenea, au fost prezentate studii de caz, din experienta mediului privat.

Conferinta EurActivFoto: Hotnews

Angela Filote, sef al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, a declarat: "Principala provocare pe care o avem acum la nivelul UE este iesirea cu succes din criza. Am iesit din criza , acum trebuie sa iesim si in realitate. Anul 2015 este foarte important fiindca vor fi lansate finantarile 2014-2020. Este si anul in care lansam planul de investitii propus de presedintele Juncker, pe care speram sa il avem ca lege incepand din iunie".

Vittoria Alliata di Villafranca, Director in cadrul Directoratului General Politica Regionala si Urbana, Comisia Europeana, a declarat: ¬Romania poate fi foarte mandra, deoarece cinci dintre programe au fost deja adoptate, mai raman doua care trebuie adoptate in cele mai scurt timp. Cum folosim aceste fonduri structurale in Romania? Nu este atat o chestiune de volum de bani, cat de inlaturare a gatuirilor din domeniul afacerilor si investitiilor in Romania, de folosire corecta a fondurilor structurale.

Marius Nica, Ministrul Fondurilor Europene, a declaratca lucreaza in aceasta perioada, impreuna cu Ministerul Finantelor Publice, la un sistem prin care se doreste o prioritizare a acelor investitii si domenii care atrag cel mai mult bani europeni, astfel incat fondurile nerambursabile sa fie indreptate catre sectoarele respective iar ordonatorii principali de credite sa primeasca acei bani pe masura ce demonstreaza ca proiectele sunt sustenabile.

In total, au fost prezentate oportunitati pentru companii mari prin sase programe de finantare.

Programul Operational Competitivitate, Programul Operational Capital Uman si Programul National de Dezvoltare Rurala si Programul Infrastructura Mare ¬ componenta de energie au fost prezentate de reprezentantii Autoritatilor de Management: Iulia Baz, Director AM POS CCE ¬ MFE, Viorel Constantin Mihai, director adjunct Directia programe capital uman, MFE, Carmen Boteanu, director adjunct AM PNDR si respectiv George Guran, sef serviciu Organismul Intermediar pentru Energie, Ministerul Energiei, IMM-urilor si mediului de afaceri.

Studiile de caz pentru programele mentionate au fost oferite de Ramona Ivan, director in cadrul CEC Bank, Irina Zugravu , consultant si partener VAPRO Romania si respectiv Loredana Rautu, sef departament programe de finantare in cadrul BCR.

Programul de cercetare-inovare al Comisiei Europene, impreuna cu informatii practice au fost explicate de Lucian Andrei, fondator Horizon Consulting Network.

Finantarile prin scheme de ajutor de stat cu fonduri nationale au fost detaliate de Livia Stan, director general in Ministerul Finantelor Publice iar un studiu de caz pe program a fost prezentat de Leonard Cornoiu, director programe europene, Banca Transilvania.

In plus, despre rolul mediului privat in implementarea proiectelor strategice finantate din fonduri europene a vorbitAnca Andreea Calugaru (Schuman Associates)iar Ionut Tata, presedinteleClusterului pentru Inovare si Tehnologie ¬Alt Brasov¬a prezentatoportunitatile oferite companiilor mari prin participarea in clustere.