Comisia a propus miercuri un buget al UE de 143,5 miliarde EUR in credite de plata pentru 2016, a informat Executivul comunitar intr-un comunicat de presa.

Alocarile din bugetul UE 2016 - proiectFoto: Comisia Europeana

Bruxelles-ul sustine ca noul buget este "menit sa sprijine redresarea economiei europene si sa contribuie la imbunatatirea conditiilor de viata in Europa si dincolo de granitele acesteia".

Comisia Europeana mai soune ca fondurile vor fi investite pentru a impulsiona inovarea, a crea locuri de munca, a contribui la asigurarea convergentei intre statele membre si intre regiuni, a gestiona mai eficient migratia si pentru a consolida in continuare rolul exercitat de UE pe scena mondiala.

Propunerea mai include contributii la Fondul european pentru investitii strategice (FEIS), care constituie elementul esential al Planului de investitii pentru Europa. Proiectul prezentat miercuri va fi transmis Parlamentului European si statelor membre ale UE, care vor decide impreuna cu privire la bugetul final.

Kristalina Georgieva, vicepresedinta Comisiei Europene responsabila de buget si resursele umane, a declarat ca banii vor fi cheltuiti chibzuit.

"Avand in vedere actuala situatie economica, este mai important ca oricand ca banii contribuabililor sa fie folositi cu chibzuinta. In 2016, bugetul nostru va sprijini redresarea economiei, investind in cresterea economica si in ocuparea fortei de munca, si va urmari totodata sa contribuie la gestionarea provocarilor externe, cum ar fi migratia. Raspundem celor mai stringente nevoi ale Europei si urmarim sa obtinem cele mai bune rezultate posibile", a spus bulgaroaica.

Unde vrea Comisia sa injecteze banii UE:

  • aproape jumatate din credite (66,58 miliarde EUR) vor fi alocate pentru masurile de stimulare a cresterii economice, a ocuparii fortei de munca si a competitivitatii;
  • vor fi sprijinite prioritatile politice ale Comisiei Europene, cum ar fi uniunea energiei si piata unica digitala, prin intermediul unor programe precum Mecanismul pentru interconectarea Europei (1,67 miliarde EUR in 2016);
  • 1,8 miliarde EUR (in crestere cu 30 % fata de 2015) vor fi alocate pentru Erasmus+, programul european pentru educatie, formare, tineret si sport, care va ajuta peste 4 milioane de persoane sa lucreze si sa studieze in UE in perioada 2014-2020;
  • va fi marita competitivitatea prin cercetare si inovare, prin intermediul unor programe precum Orizont 2020 (10 miliarde EUR in 2016, in crestere cu 11,6 % fata de 2015);
  • 2 miliarde EUR in credite de angajament si 500 milioane EUR in credite de plata sunt destinate fondului de garantare al FEIS, pentru a debloca investitii in valoare de 315 miliarde EUR, destinate Europei. Regulamentul privind FEIS, impreuna cu aspectele bugetare ale noilor structuri de investitii, face obiectul unor negocieri in curs intre Parlamentul European si statele membre;
  • fondurile destinate agricultorilor insumeaza 42,86 miliarde EUR.

Proiectul de buget al UE prevede doua sume pentru fiecare program care urmeaza sa fie finantat: angajamentele si platile.

"Angajamentele" se refera la finantarile care pot fi convenite prin contracte in cursul unui an dat, iar "platile" desemneaza sumele platite in mod efectiv.

In proiectul de buget pe 2016, angajamentele reprezinta 153,5 miliarde EUR (in scadere cu 5,3 % fata de 2015), iar platile insumeaza 143,5 miliarde EUR (in crestere cu 1,6 % fata de 2015).

Aceasta inseamna ca platile se mentin la un nivel relativ stabil in termeni reali fata de 2015, spune Comisia. Platile includ creditele necesare in vederea eliminarii treptate a creantelor scadente care s-au acumulat in perioada de programare bugetara anterioara, totalizand 24,7 miliarde EUR la sfarsitul exercitiului 2014.

Bugetul UE reprezinta aproximativ 1 % din PIB-ul Uniunii Europene, dar Comisia sustine ca are un impact semnificativ datorita efectului de multiplicare si accentului pe rezultate.