Comisia Europeana si Statele Membre au viziuni divergente. Parlamentul European propune un compromis

O dieta sanatoasa si echilibrata sta la baza unei sanatati bune. Cu toate acestea consumul de lapte si de fructe a scazut in Statele Membre ale Uniunii Europene, acest fapt avand consecinte negative asupra sanatatii populatiei. In acest context, Comisia Europeana promoveaza noi reguli care au dublu obiectiv: (1) sa furnizeze scolarilor produse alimentare sanatoase si (2) sa contribuie la educarea acestora in vederea deprinderii unor obiceiuri alimentare sanatoase.

Practic, prin noua propunere legislativa venita la inceputul anului 2014 din partea Comisiei Barroso, se doreste unificarea schemelor europene Lapte in scoli si Fructe in Scoli si concentrarea distribuirii de produse in scoli numai pe fructe si legume proaspete pe de-o parte si lapte de consum pe de-alta parte, al carui continut de grasime urmeaza a fi stabilit de autoritatile nationale din sectorul sanatatii. O astfel de masura ar reduce sarcina organizationala pentru scoli si contribuie la inversarea tendintelor de scadere a consumului ce caracterizeaza cele doua grupe de produse, laptele si respectiv fructele si legumele proaspete.

Desi schema europeana Lapte in scoli a fost initiata in anii 70 in cadrul Politicii Agricole Comune, avad ca obiectiv sustinerea fermierilor si a producatorilor de lapte (mai tarziu s-a alaturat si schema de Fructe in scoli), accentul acestor politici a fost mutat in timp catre obiectivul de alimentatie sanatoasa si, in special, educatie pentru alimentatiei sanatoasa, mai ales in contextul in care populatie Uniunii a inceput sa se confrunte cu probleme precum obezitatea sau diabetul.

Au existat totusi diferente de viziune intre Comisie si Consiliul European (cel din urma format din reprezentantii guvernelor Statelor Membre). In timp ce Comisia Barroso opta excluiv pentru lapte de consum si fructe sau legume proaspete, Statele Membre si-au exprimat preferinta pentru diversificarea ofertei si includerea unor produse specifice, traditionale (branzeturi proaspete sau maturate) care nu sunt intodeauna coerente cu ideea de alimentatie sanatoasa.

In acest moment Parlamentul European propune un compromis prin Raportul Tarabella, discutat in cadrul Comisiei de Agricultura: se iau in considerare si pozitiile Statelor Membre, in directia diversificarii listei de produse, conditia fiind ca produsele admise ca eligibile sa aiba "efecte benefice dovedite asupra sanatatii copiilor precum iaurturi, branzeturi si lapte fermentat (fara arome si care nu au adaugate fructe, nuci sau cacao".

Romania este pe locul patru in ceea ce priveste sumele decontate prin Schema Europeana Laptele in scoli, cu peste 10 milioane euro la nivelul anului 2013, devansand tari cu populatii scolare mai numeroase precum Spania, Germania sau Italia. Acest fapt se datoreaza unei experiente de 14 ani in distribuirea de lapte scolar, Programul national Cornul si Laptele fiind lansat inca din anul 2002 ca parte a unor politici sociale. Schimbarile la nivel european impun regandirea programului national pentru a fi eficientizat si mai bine corelat cu viziunea europeana din acest domeniu, mai ales ca o parte din bugetul sau este sustinut din bani europeni.