Ministrul fondurilor europene, Marius Nica a declarat intr-un interviu pentru EurActiv.ro ca prin noile programe cu fonduri UE este prevazut un buget de 4 ori mai mare pentru instrumente financiare, fata de perioada anterioara. Acestea vor avea efect de multiplicare de 1,5 miliarde euro. Principala noutate: happy end pentruInitiativa pentru IMM a Uniunii Europene:buget alocat de 100 milioane euro din Programul Operational Regional, gestionat printr-un program separat.

Marius Nica, ministrul fondurilor europene, interviu pentru EurActiv.roFoto: EurActiv.ro

Interviul integral:

Material realizat cu echipament Nikon

Declaratiile despre instrumente financiare:

  • "In perioada 2007-2013 a fost aplicat un singur instrument, JEREMIE, si a avut rezultate pozitive: peste 3700 credite acordate, cu valoare de 400 milioane euro. Acest tip de instrumente reprezinta o prioritate, este si una din solicitarile Comisiei Europene.
  • In aprox 2 saptamani vom avea intalniri cu mediul bancar si tot atunci urmeaza sa venim cu un act normativ in Guvern prin care vom detalia instrumentele financiare in cadrul fiecarui program. Pot sa va spun ca in ceea ce priveste Initiativa pentru IMM-uri se afla in semnare la Ministerul Finantelor Publice memorandumul pentru alocarea a 100 milioane de euro, care, cu acceptul colegilor de la Ministerul Dezvoltarii vor fi gestionate printr-un program separat. Se va creea o Autoritate de Management care va gestiona aceste fonduri.
  • Vor mai fi alocate aproximativ 130 milioane euro pentru POCU. Programul Operational Competitivitate va beneficia si el de aceste instrumente.
  • In total, 450 milioane euro, cu efect multiplicator de 1,5 miliarde de euro".

Alte declaratii (transcriere integrala pe EurActiv.ro): despre strategia pentru "salvarea" fondurilor 2007-2013 care au mai ramas, noul sistem electronic pentru comunicarea intre autoritati si beneficiari; Procesul de obtinere a acreditatii Autoritatilor de Management pentru noile programe, fara de care Comisia Europeana nu va rambursa platile pentru Romania.