UPDATE Ce este si cui va folosi Initiativa pentru IMM care poate infuza 400 milioane euro in Romania

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Miercuri, 8 iulie 2015, 10:52 Economie | EuROfonduri

Fonduri scoase din cutie
Foto: MorgueFile.com
Guvernul a decis recent sa aplice facilitate europeana numita Initiativa pentru IMM dupa discutii care au durat aproape jumatate de an. Subiectul a fost discutat marti, 7 iulie de Comisarul european Corina Cretu si Ministrul de Finante Eugen Teodorovici. Pe scurt, mecanismele pe care le propune duc la credite acordate in conditii avantajoase firmelor mici si mijlocii, fiind asteptat un efect multiplicare de 4 ori. 

Din categoria instrumentelor financiare, intens promovate de institutiile europene, „Initiativa pentru IMM” este un program comun al Comisiei Europene si Grupului BEI (Banca Europeana de Investitii si Fondul European de Investitii). 

Practic, sunt puse in comun o serie de resurse, din programele europene si din contributia BEI/FEI care asigura intermediarilor ce vor fi selectati (banci/institutitii financiare nebancare) protectie pentru posibile pierderi prin impartirea riscului. In schimb, acesti intermediari ar urma sa ofere IMM-urilor imprumuturi, leasing sau garantii in conditii avantajoase, precum rate reduse ale dobanzilor si mai putine conditii privind depozitele colaterale. 

Citeste mai multe explicatii despre cum functioneaza mecanismul pe site-ul Fondului European de Investitii. 

In Romania, participarea la acest program a fost decisa recent, fiind alocata o suma de pornire de 100 milioane euro, asa cum a declarat pentru EurActiv.ro ministrul fondurilor europene, Marius Nica.

Suma a fost „desprinsa” din Programul Operational Regional si pentru gestionarea schemei va fi creat un program separat, cu o Autoritate de Management dedicata. Detaliile finale legate de acest program, precum si de alte instrumente financiare pe care Guvernul le va derula prin programele cu fonduri europene vor aparea in circa doua saptamani, a mai spus Marius Nica.  

Subiectul a fost abordat marti, 7 iulie, in cadrul unei intalniri intre Comisarul european Corina Cretu si Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici. 

Corina Cretu, Comisarul european pentru politica regionala, a postat pe Facebook, la finalul intalnirii: 

„Am avut o intalnire foarte productiva cu ministrul finantelor publice, d-l Eugen Teodorovici, impreuna cu care am discutat despre folosirea instrumentelor financiare in implementarea fondurilor europene si despre Initiativa pentru IMM-uri, un program al Comisiei Europene la care tin foarte mult”.

Citeste articolul integral si vezi scurt istoric al discutiilor la nivel de Guvern despre Initiativa pentru IMM, pe EurActiv.ro.[P] Apeluri pentru expresii de interes pentru finantarea IMM-urilor prin Fondul-de-fonduri pentru Competitivitate

Fondul-de-fonduri pentru Competitivitate va finanta intreprinderi mici si mijlocii cu pana la 59,3 milioane euro, suma alocata din Programul Operational pentru Competitivitate 2014-2020, cofinantat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala. Programul a fost lansat in septembrie 2016 de catre Fondul European de Investitii si Guvernul Romaniei pentru a accelera accesul la finantare IMM-urilor inovatoare romanesti, prin intermediul unor intermediari financiari (institutii financiare cum ar fi banci sau manageri de fond).

3925 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri