Romania a ramas cu 3 programe operationale intrerupte in totalitate sau partial, cu mai putin de jumtate de an inainte de termenul 31 decembrie 2015, pana la care tara mai poate cheltui fondurile europene alocate in perioada de programare 2007-2013. Comisia Europeana a transmis, luni, HotNews, ca Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) ramane in situatie de intrerupere, iar POS Mediu si POS Cresterea Competitivitatii Economice, intrerupte pe anumite axe. Intre timp, tara a reusit o absorbtie de numai 3,01% in primele 6 luni ale anului 2015, ca bani cheltuiti si ceruti spre decontare de la Bruxelles, in programele operationale 2007-2013.

HotNews.roFoto: Hotnews

Asa cum HotNews a aratat saptamana trecuta, Romania a obtinut, in primele 6 luni ale anului 2015, o absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune de 3,01 puncte procentuale, ca bani ceruti de la Comisia Europeana, in conditiile in care anul acesta este ultimul in care tara mai poate atrage fondurile de la Bruxelles din perioada de programare 2007-2013.

Avansul greoi al tarii in absorbtia fondurilor structurale si de coeziune se explica si prin suspiciunile de nereguli din proiectele europene derulate de beneficiari din Romania, care au condus la intreruperea totala sau partiala a 3 dintre cele 7 programe operationale pentru fondurile structurale si de coeziune ale tarii.

Din cauza situatiei de intrerupere, Guvernul nu mai poate lua bani de la Comisia Europeana, fiind nevoit sa efectueze platile interne catre beneficiari prin imprumuturi scoase din trezorerie.

La solicitarea HotNews, Comisia Europeana a comunicat stadiul la zi al programelor romanesti de fonduri UE:

  • POSDRU. "Autoritatile romane au depus o aplicatie intermediara de plata la Serviciile Comisiei Europene in decembrie 2014, in valoare de 459.756.188 euro.

In conformitate cu prevederile art 91 al Regulamentului 1083/2006, procesarea cererii de plata a fost intrerupta pe 25 februarie 2015. Ulterior, autoritatile romane au fost informate cu privire la actiunile principale pe care trebuie sa le faca pentru a evita suspendarea platilor (conform art. 92 din Regulamentul 1083/2006), care este urmatorul pas procedural in caz ca masurile necesare nu sunt luate.

In mod special, Comisia a cerut autoritatilor romane sa faca verificari suplimentare asupra cheltuielilor certificate si sa inlature potentiale erori legate de procedura de selectie si de verificare.

Platile pot fi reluate daca aceste verificari vor fi fost facute, corectiile financiare rezultate aplicate si daca ajunge Comisia Europeana la concluzii pozitive dupa propriile verificari.

Intreruperea termenului ultimei aplicatii intermediare de plata priveste intregul POS DRU".

In POSDRU, Romania a ajuns la un grad de absorbtie de 46,5%, ca bani ceruti de la Bruxelles, in baza cheltuielilor efectuate, in perioada 2007-30 iunie 2015.

  • POS CCE. "Au fost identificate deficiente in managementul verificarilor si eligibilitatii beneficiarilor din 3 axe prioritare din totalul de 5.

Drept urmare, pe axele 3 - IT, 1- IMM si 4 - Energie nu se fac plati in prezent.

Comisia a propus autoritatilor romane masuri care sa abordeze aceste deficiente, sa corecteze cheltuielile declarate in trecut si sa se asigure ca sistemul este imbunatatit astfel incat sa garanteze eligibilitatea si regularitatea viitoarelor cheltuieli care sa fie declarate.

Odata ce masurile corectoare vor fi aplicate de catre autoritatile romane, Comisia le va evalua, pentru a stabili daca platile pot fi reluate".

In POS CCE, rata de absorbtie a ajuns la 58,2%, ca bani ceruti de la Bruxelles, in baza cheltuielilor efectuate, in perioada 2007 - 30 iunie 2015.

  • POS Mediu. "Din cauza deficientelor la achizitiile publice si a indicatorilor privind  posibilul conflict de interes, platile au fost intrerupte pe axa prioritara 5, prevenirea riscului natural, si pe axa 6, asistenta tehnica ale POS Mediu.

Comisia a propus autoritatilor romane masuri care sa abordeze aceste deficiente, sa corecteze cheltuielile declarate in trecut si sa asigure ca sistemul este imbunatatit astfel incat sa garanteze eligibilitatea si regularitatea viitoarelor cheltuieli care sa fie declarate.

Odata ce vor fi luate masurile corective de catre autoritatile romane, Comisia le va evalua pentru a stabili daca platile pot fi reluate".

In POS Mediu, rata de absorbtie a ajuns la 46,7% ca bani ceruti de la Bruxelles, in baza cheltuielilor efectuate, in perioada 2007 - 30 iunie 2015.