Experiența de tranziție în democrație a României, solicitată de statele partenere care beneficiază de sprijin pentru dezvoltare, rămâne principalul atu al țării noastre, a declarat reprezentanta Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), într-un interviu acordat EurActiv.ro.

EurActiv.ro:Care sunt principalele provocări ale României vizavi de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, aflate pe agenda internațională?

Anca Stoica: Provocările României se încadrează în provocările generale pe care comunitatea internațională le are în privința SDG (Sustainable Deevelopment Goals). Și aș menționa trei dintre acestea, nu neapărat în ordinea importanței. În primul rând, sunt foarte greu de comunicat, pentru că au termeni foarte tehnici, dificil de înțeles de către publicul neinițiat. Provocarea constă în a reformula obiectivele pe înțelesul tuturor.

O a doua provocare o reprezintă cadrul de monitorizare și de implementare a SDG. Chiar și comunitatea internațională încearcă să găsească un cadru cât mai ușor de implementat, din păcate sunt foarte multe ținte propuse. Așadar, provocarea României ar fi să transpună la nivel național toți acești indicatori într-un cadru cât mai ușor de monitorizat. Aceasta, fiindcă obiectivele se monitorizează mai întâi la nivel național și apoi se transpun la nivel internațional, global.

O altă provocare este cea legată de finanțarea acestor obiective de dezvoltare. Chiar la finalul acestei luni comunitatea internațională se reunește la Adis-Abeba pentru a stabili care sunt acele mecanisme de finanțare a implementării SDG fiindcă este nevoie de o mobilizare masivă de resurse financiare publice și private. Și România va trebui să găsească resurse de finanțare, desigur, cu sprijin european, însă pe această zonă România are încă niște probleme.

EurActiv.ro:Care credeți că suntpunctele forte ale României, în politica de cooperare în domeniul dezvoltării, care ar fi acestea?

Anca Stoica:Având în vedere resursele limitate pe care România le alocă politicii de asistență pentru dezvoltare, cred că ar trebui să ne axăm pe atu-ul principal: tranziția spre democrație.Experiența României de tranziție este din ce în ce mai solicitată de statele partenere și ar trebui să capitalizăm cât mai mult în acest sens. Rămâne principalul nostru atu.

Un alt atu este flexibilitatea cu care putem aloca resurse în mobilizrea expertizei României, în folosul statelor partenere. Aici, aș vrea să menționez un instrument foarte bun creat de Ministerul de Externe: fondul de mobilitate, implementat în parteneriat cu UNDP , este un fond care permite finanțarea și mobilizarea experților români în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea solicitării din partea statelor partenere. Lucrăm în multe domenii, de la asistența electorală, integritate, anticorupție, până la securitate alimentară, am avut solicitări din foarte multe domenii. Cam acestea sunt atu-urile României, în lipsa unei finanțări solide.

EurActiv.ro:Din punct de vedere al evoluției României, ca stat donator, unde o vedeți în următorii 10 sau chiar 20 de ani?

Anca Stoica:10 ani este deja o perioadă destul de lungă, dar ca viziune, cred că România se va întări foarte puternic ca donator. Sperăm să avem o nouă lege pentru asistența pentru dezvoltare până la finalul acestui an astfel încât România și Ministerul Afacerilor Exeterne, dar și ministerele de linie, să poată implementa singure toate programele lor de asistență pentru dezvoltare, ceea ce este un pas important în procesul României de a deveni un donator stabil.

În următorii ani, cred că aș face anumite schimbări la nivel strategic, aș încerca să orientez România mai degrabă către mai puține state partenere și mai puține arii tematice, astfel încât puținele resurse și experiența de tranziție să ne ajute să ne stabilim ca donator important măcar pe anumite arii tematice.

Faptul că ne extindem pe prea multe ne limitează impactul, aceasta ar fi o recomandare pentru viitor.

Apoi, aș reorienta puțin politica, dinspre statele mai „aglomerate”, ca beneficiari, favorite ale marilor donatori, către statele care primesc mai puține resurse, precum Bangladesh, Burundi și așa mai departe, unde impactul ar fi mult mai mare.

Acest proiect face parte din planul național de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 (AED2015) și este finanțat de Comisia Europeană și de Ministerul Afacerilor Externe al României. Organizația EurActiv România este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate fi privit ca o reflexie a poziției Uniunii Europene.