2015 a fost desemnatAnul European pentru Dezvoltare. Fiecare lună a anului a fost împărțită tematic, astfel încât să acopere 12 probleme majore cu care se confruntă societatea în prezent. Luna iulie cuprinde activități și politici dedicate copiilor și tinerilor de pretutindeni. Vezi tematica următoarelor șase luni și ce propune UE ca subiecte majore de discuție, pe agenda politicii publice.

Noțiunea de ”An European” există încă din anul 1983, iar primul ”An European” a fost dedicat întreprinderilor mici și mijlocii. În majoritatea cazurilor, ”Anul European” a înregistrat rezultate pozitive, în sensul că anumite subiecte specifice inaccesibile până atunci publicului general, au putut fi discutate pe larg, de-a lungul unui an întreg.

În cadrul sesiunii dedicate Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (SDG), în cea de-a opta ediție a Școlii Române de Dezvoltare,Francesca Romana Minniti, Ofițer de proiecte pe EYD2015, EYD Task Force, CONCORD, a declarat căSDG-urile sunt obiective extreme de atractive dar complexe, motiv pentru care ele trebuie ”traduse” în cuvinte simple, astfel încât publicul larg să le poată înțelege cu ușurință, dintr-o perspectivă mult mai pozitivă.

  • "Nu toți avem timpul necesar parcurgerii documentelor complexe ale SDG-urilor, de aceea trebuie ”traduse”(...)  Astfel de initiative, precum Anul European pentru Dezvoltare 2015 (EYD2015), reprezintă încercări ale instituțiilor europene de a explica, pe înțelesul tuturor cetățenilor europeni, politici complexe (n.r. precum dezvoltarea durabil)", a declarat repezentanta CONDORD, Francesca Romana Minniti.

La fel ca în cazul celorlalți ”Ani Europeni”, anul 2015 cuprinde momente-cheie ale politicii de dezvoltare, care oferă cetățenilor obișnuiți, șansa de a percepe lucrurile care îi privesc într-o lumină mai clară.

Experții internaționali în asistență pentru dezvoltare își dorec cu toții ca, la sfârșitul acestui an, să vedem împreună investiții decisive:

  • "Doar împreună putem crea un impact mai puternic. Trebuie să găsim un spațiu comun, ca de exemplu, lucruri sau obiecte banale, de consum, pe care le utilizăm zilnic și la care ne putem gândi cum funcționează, cum sunt produse, cum putem contribui și noi la îmbunătățirea întregului mecanism?", a mai precizat Minniti.

În cadrul EYD2015, cele 12 luni ale anului au fost împărțite pe diferite tematici care au o strânsă legătură cu politica dezvoltării durabile. Următoarele șase luni ale anului cuprind un calendar tematic:

  • Iulie - luna dedicată copiilor și tinerilor,
  • August- luna dedicată ajutorului umanitar,
  • Septembrie – luna dedicată demografiei și migrației,
  • Octombrie – dedicată securității alimentare,
  • Noiembrie – luna dedicată dezvoltarii durabile și schimbărilor climatice,
  • Decembrie – luna dedicată drepturilor omului

Totodată, la sfârșitul lunii octombrie, în cadrul Expoziției Internaționale din Milano, va fi organizat un eveniment important care va pune în discuție dezvoltarea durabilă.

În ciuda acestor subiecte pre-stabilite, EYD2015 nu elimină sub nicio formă abordarea altor dezbateri care țin de dezvoltarea durabilă.

Una din temerile cele mai mari ale experților în domeniu este dacă această inițiativă, pornită încă din 2011 și materializată la începutul acestui an, va rezista și post-2015:


"Cum putem menține în viață EYD chiar și după 2015? Trebuie să punem laolaltă recomandările, nu doar cele tehnice, venite din partea experților, ci și pe cele venite din partea cetățenilor", subliniază Francesca Romana Minniti.


Așadar, luna iulie este dedicată copiilor și tinerilor. În următoarele patru săptămâni o serie de evenimente și proiecte vor încerca să răspundă acestui domeniu și să ofere soluții practice pentru implicarea tinerilor în îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă, precum și pentru limitarea sau eliminarea situațiilor de sărăcie extremă în care mulți copii și tineri se află astăzi. Puteți găsi mai multe informații, atât despre agenda lunii, cât și despre poveștile celor care încearcă să se implice, la adresa online a paginii oficiale EYD2015





Acest proiect face parte din planul național de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 (AED2015) și este finanțat de Comisia Europeană și de Ministerul Afacerilor Externe al României. Organizația EurActiv România este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate fi privit ca o reflexie a poziției Uniunii Europene.