Accesul la finantare, problema perpetua a firmelor mici si mijlocii din tara si la nivel european. Cateva exemple de mecanisme pentru IMM-uri atunci cand finantarile clasice (credite, granturi) au nevoie de 'upgrade'.

Reclama imprumuturiFoto: MorgueFile.com

Nu sunt suficiente, nu sunt destul de accesibile sau, pur si simplu, isi ating limitele raportat la nevoile companiilor. Cateva probleme ale finantarilor de tip clasic pentru firmele mici si mijlocii care, in timp, au

determinat necesitatea construirii la nivel european a unor mecanisme si instrumente adaptate specificului lor.

Situatia si viitorul programelor avand ca target cele 21 de milioane de firme din aceasta categorie din UE au fost discutate cu factorii de decizie la nivel european si antreprenori inovativi la audierea publica "Bugetul UE si IMM-urile" organizata de Comisia de bugete a Parlamentului European.

Numai finantarile nu sunt suficiente pentru dezvoltarea acestor companii - una dintre principalele concluzii ale dezbaterii. Sunt decisive aspecte precum fiscalitatea, povara birocratica, accesul la piete.

Consolidarea pietei unice, esentiala in opinia lui Jean Arthuis, presedintele Comisiei bugete. De asemenea si calificarile si abilitatile capitalului uman.

Uniunea Europeana poate interveni cu programe mai bune, stimulente, investitii in zona de venture capital, a spus Siegfried Muresan, vicepresedinte al acestei Comisii.

"Fondurile publice sunt o sursa importanta, inca, mai ales in regiunea central-est europeana. Povara birocratica trebuie redusa, dar ramane de vazut pana la ce nivel. Principiul cheie este cum putem maximiza efectul resurselor financiare care sunt, totusi, limitate." (Siegfried Muresan)

Raspunsul la aceasta intrebare, in urma dezbaterilor, duce in mod clar spre zona instrumentelor financiare, prin diferite programe si sub diferite forme, care pot genera un efect de multiplicare in economie.

Despre instrumentele financiare EurActiv a scris in numeroase randuri, fiind intens promovate de Comisia Europeana si institutiile financiare precum BEI/FEI; la care se adauga initiative private precum investitori privati in capital de risc sau venture capital.

In special, au subliniat de comun acord expertii care au vorbit la eveniment, un efect cu adevarat vizibil il au schemele de garantare si cele de impartire a riscului aferent creditarii.

Alte idei relevante ale speakerilor - articol complet pe EurActiv.ro.