​Noutati in mecanismele de finantare prin Programul Operational Regional 2014-2020, in completarea clasicelor granturi. Gabriel Friptu, directorul programelor europene din Ministerul Dezvoltarii Regionale a detaliat pentru EurActiv.ro. Initiativa pentru IMM, prima si cea mai relevanta, va insemna un nou program, desprins din POR, cu un buget initial de 100 milioane de euro care vor ajunge la IMM-uri prin banci comerciale, cu efect de multiplicare estimat de 4 ori. Pe langa acesta, si alte tipuri de instrumente financiare in cadrul Axei 2 a POR 2014-2020 - destinata mediului de afaceri.

Business cards Foto: MorgueFile.com

Gabriel Friptu a explicat:

  • Inițiativa pentru IMM înseamnă utilizarea unui mecanism comun la nivelul UE, aplicate în cadrul unui program național.
  • Din punct de vedere al beneficiarului – va fi ca orice instrument financiar, derulat prin bănci comerciale. Mai exact, vorbim despre o schemă de garntare care se derulează clar pe un mecanism deja desenat. Vom avea o relație cu Fondul European de Investiții, care în baza unui acord semnat cu Autoritățile de Management va selecta băncile comerciale, va pune la dispoziție fondurile și toate celelalte informații necesare. 
  • Avantajele sunt la nivel de program, nu există o cofinanțare națională, nu există un sistem de rambursare clasic ci Comisia poate pune la dispoziție în avans sumele respective.
  • În plus, există avantajul că sunt prevăzute niște termene destul de stricte: FEI trebuie să selecteze băncile și să aibă acorduri de implementare până cel târziu la finalul lui 2016 astfel încât primele proiecte să beneficieze de finanțare cel târziu în 2017.
  • Suma alocată pentru program nu va include costuri administrative, toate costurile aferente gestionării vor fi susținute de Banca Europeană de Investiții. Există și anumite resurse care trebuie alocate, fiind un un program nou. Totuși, este un program simplu, care practic va prelua din POR o zonă care oricum era prevăzută a se utiliza prin instrumente financiare.
  • Autoritatea de Management probabil se va constitui din cadrul actualei AM pentru POR pentru că nu presupune neapărat resurse umane suplimentare;
  • S-au evaluat și costurile, pe de altă parte am ajuns la concluzia că nu sunt atât de mari și utilizarea unui astfel de instrument ar fi benefică.

Alte tipuri de instrumente financiarecare vor mai fi incluse în Programul Operațional Regional, descrise de Gabriel Fripru reprezintăo schemă de creditare cu risc partajat –un credit jumătate suportat din program, jumătate de o bancă.

Citeste articolul integral pe EurActiv.ro.