Conferinta organizata in Addis Abeba, in perioada 13-16 iulie, privind finantarea pentru dezvoltare s-a incheiat cu un acord privind planul pe 2030. Cu toate acestea, discutiile membrilorOCDE(Organisation for Economic Co-operation and Development) s-au impotmolit la capitolul evaziunii fiscale, dupa cum sustine un raport realizat deEurActiv Franta.

Cea de a treia conferinta internationala privind finantarea pentru dezvoltare organizata in capitala etiopiana, Addis Abeba, pe 13-16 iulie 2015, reprezinta primul din cele trei reuniuni la nivel inalt, planificate pe parcursulAnului European pentru Dezvoltare.

Toate cele 193 de state participante au agreat un plan de finantare pentru dezvoltare pana in 2030 insa, intre Nord si Sud, la nivel mondial, continua sa existe numeroase diviziuni in ceea ce priveste combaterea evaziunii fiscale, atrag atentia expertii.

Dupa trei zile de dezbateri, reprezentantii statelor membre ale Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) au ajuns la un compromis referitor la consolidarea capacitatilor Comitetului de experti al Natiunilor Unite, in ceea ce priveste cooperarea internationala in domeniul fiscal.

In tarile in curs de dezvoltare, este sustinuta transformarea Comitetului intr-un organism permanent care sa se ocupe de impozitarea interguvernamentala. Printre cei care sustin aceasta idee se numara ambasadorul Africii de Sud si presedinteleG77(Grupul celor 77 de tari in curs de dezvoltare), dl. Kingsley Mamabolo.

Tarile in curs de dezvoltare au sperat ca infiintarea unui organism de impozitare globala va oferi negocieri fiscale mult mai echilibrate, fata de negocerile propuse, de regula, de Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OCDE).

Dupa aceste negocieri, Christian Reboul, reprezentantul asociatiei francezeOxfam, si-a exprimat dezamagirea:

 Mai multe tari OCDE, inclusiv Franta, blocheaza crearea unei organizatii fiscale interguvernamentale care ar fi permis atat tarilor dezvoltate cat si celor in curs de dezvoltare sa isi redefineasca normele internationale fiscale intr-un mod mult mai echitabil (...) Problema este ca OCDE nu se va schimba. Nici macar tarile in curs de dezvoltare asociate nu au putere de decizie.

Tarile dezvoltate au dorit astfel sa asocieze tarile in curs de dezvoltare unui comitet fiscal OCDE. Dar, in cele din urma, nici statele din Nord, nici cele din Sud, nu au fost multumite de rezultat, iar compromisul a generat un entuziasm limitat. Concluziile Comisiei Europene cu privire la conferinta din Addis Abeba nu fac referire la acest aspect.

Problema impozitarii s-a situat in centrul dezbaterilor. Ceea ce este fundamental pentru finantarea dezvoltarii este faptul ca, in sfarsit, se ia in considerarea acest lucru.



Acest proiect face parte din planul național de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 (AED2015) și este finanțat de Comisia Europeană și de Ministerul Afacerilor Externe al României. Organizația EurActiv România este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate fi privit ca o reflexie a poziției Uniunii Europene.