Institutiile publice, ONG-urile pot solicita finantari de la Ministerul Afacerilor Externe 2016 pentru proiecte destinate dezvoltarii in state asistate pentru dezvoltare (cum ar fi R.Moldova, Georgia, Armenia Ucraina).

Foto Finantari AOD 2016Foto: MAE

Ministerul Afacerilor Externe, coordonator national al politicii de cooperare pentru dezvoltare, acorda asistenta pentru dezvoltare (AOD) din bugetul propriu. Statele partenere beneficiare de AOD sunt: R. Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Ucraina, Egipt, Tunisia, Libia, Irak, Palestina, Afganistan.

Procedura de finantare pentru 2016 precizeaza ca, pana la data de 18 septembrie 2015 trebuie transmise note conceptuale pentru proiectele si programele care solicita fonduri din bugetul de stat.

Domeniile prioritare pentru finantarepe care vor putea candida organizatiile interesate:

  • tranzitia spre democratie (reconstructia statului, guvernanta democratica, reforma administrativa, sprijinul societatii civile, mass-media; rezolvarea conflictelor);
  • sustinerea agriculturii si dezvoltarea economica sustenabila, in contextul schimbarilor climatice;
  • protectia mediului inconjurator si sprijinirea activitatilor de promovare a energiei durabile, in contextul schimbarilor climatice. 
  • Domeniile secundare sunt sanatatea si educatia. Aspectele privind egalitatea de gen vor fi avute in vedere ca si subiecte transversale.

MAE mai precizeaza cabugetul total destinat asistentei pentru dezvoltare in anul 2015 este de 10.100.000 lei, respectiv cca. 2.245.000 euro, calculat la un curs de 4,5 lei.

O suma indicativa pentru fiecare proiect in parte nu este precizata; lista proiectelor finantate anul trecut poate fi accesataaici.

Citeste articolul integral pe EurActiv.ro

Acest proiect face parte din planul national de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 (AED2015) si este finantat de Comisia Europeana si de Ministerul Afacerilor Externe al României. Organizatia EurActiv România este singura responsabila de continutul acestui material si în niciun context acesta nu poate fi privit ca o reflexie a pozitiei Uniunii Europene.